Festivalul Internațional „Sabin Păutza”, ediția XI
Reșița, un oraș cu o bogată istorie industrială, și-a descoperit în ultimii ani și o vibrantă față culturală. An de an, în luna octombrie, orașul se transformă într-un adevărat sanctuar al muzicii și artei, găzduind Festivalul Internațional Sabin Păutza.
Articol editat de Valentina Adam, 23 octombrie 2024, 18:29
Acest eveniment, dedicat unuia dintre cei mai importanți compozitori români, a devenit o tradiție, adunând laolaltă artiști, muzicieni și iubitori ai culturii din țară și din străinătate.
Sabin Păutza – o legendă vie
Născut în Reșița, Sabin Păutza a adus renumele orașului său natal pe scena internațională. Cariera sa impresionantă, care l-a purtat prin cele mai prestigioase săli de concert din lume, a fost marcată de o dedicare totală muzicii și unei pasiuni inepuizabile pentru creație. Festivalul care îi poartă numele este o modalitate de a-i aduce un omagiu și de a păstra vie amintirea unui artist care a lăsat o amprentă profundă asupra culturii românești.
Ediția a XI-a – o sărbătoare a diversității artistice
Ediția din acest an a Festivalului Internațional Sabin Păutza se desfășoară în perioada 23-27 octombrie, sub semnul diversității artistice. Pe parcursul a cinci zile, publicul va avea parte de un program bogat și variat.
Dirijorul, profesorul și compozitorul născut în 1943 în cartierul reșițean Câlnic a dus numele Reșiței pe toate meridianele lumii. Asistent și lector la Academia „George Enescu” din Iași, director artistic și prim dirijor timp de 25 de ani al celei mai vechi filarmonici din statul New Jersey, Plainfield Symphony Orchestra, doctor în muzică al London Institute for Applied Research, doctor în compoziție al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, medaliat de regele Mihai I cu medalia „Nihil sine Deo” a Casei Regale sunt doar câteva repere din viața și activitatea lui Sabin Păutza.
Din 2014, la inițiativa societății pentru cultură „Metarsis” și cu sprijinul acordat de Primăria Reșița și consiliul local, Sabin Păutza este omagiat prin festivalul internațional care-i poartă numele. În cadrul evenimentului, concursul de interpretare pianistică și compoziție descoperă în fiecare an tinere talente. Pe lângă concurs, festivalul cuprinde expoziții, prezentări de carte, dezbateri, programe muzicale, concerte. Așa se va întâmpla și în cadrul ediției de anul acesta, programată în perioada 23-27 octombrie. Evenimentele vor fi găzduite de amfiteatrul mare al Centrului UBB, Sala „Lira” a liceului de arte, Muzeul Banatului Montan, Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” și Biblioteca Germană „Alexander Tietz”.