România trece la ora de iarnă 2024
Ora de iarnă 2024 începe în noaptea de 26 spre 27 octombrie. Aceasta este, de fapt, ”timpul legal român”, după cum arată formularea oficială. Ora de iarnă presupune întoarcerea ceasurilor cu o oră. Astfel, ora 04:00 devine ora 03:00 sau, cum ne place să spunem, dormim mai mult cu o oră.
Articol editat de Valentina Adam, 26 octombrie 2024, 19:53 / actualizat: 28 octombrie 2024, 7:01
Scopul orei de iarnă/vară a fost economisirea energiei. Ajustarea ceasurilor pentru a ne folosi, cât mai mult, de lumina naturală, a apărut prima dată în timpul Primului Război Mondial, pentru a reduce consumul de combustibil și electricitate. Germania a fost primul stat care a folosit-o. În România, ora de vară a adoptată prima oară în 1932, vreme de 8 ani, ca să revină apoi în 1979.
Așa cum am precizat deja, în România, avem timpul legal român și ora de vară. Ca să fie mai ușor, numim timpul legal român – ora de iarnă. Trecerea la ora de iarnă se face în ultimul weekend al lunii octombrie, sâmbătă spre duminică, când ”retrăim” ora 03:00.
De ce se schimbă ora numai în weekend
Schimbarea orei poate afecta rutina zilnică a multora dintre noi. Pot exista cazuri în care anumite persoane să se adapteze cu dificultate la noul orar de somn, astfel că, odată schimbată ora într-o zi de weekend se pot minimiza eventualele efecte negative asupra organismului.
Schimbarea orei într-o zi de weekend, o zi în care majoritatea oamenilor nu sunt la serviciu ori într-un program fix de lucru, poate permite o adaptare mai lină, firească a noului program.
La nivel internațional, sunt state care au renunțat la acest obicei de schimbare a orei
Se trece la ora de iarnă sau vară, la nivel internațional, în aproximativ 60 de țări, inclusiv în America de Nord, însă sunt și multe alte state membre care au renunțat să mai aplice măsurile referitoare la schimbarea orei. Printre ele sunt: Islanda, China, Rusia, Belarus și Turcia.
În Uniunea Europeană a existat o dezbatere cu privire la schimbarea orei, dorindu-se, în mare parte, renunțarea la acest demers, însă pandemia a dat planurile peste cap, deși dorința a fost exprimată de 80% din cei chestionați din UE. Dacă se va ajunge la o decizie la Bruxelles, aceasta nu se va aplica uniform, fiind la decizia fiecărui stat membru.
Nu a fost anunțată până acum o informație oficială cu privire la eliminarea măsurii.