Ascultă Radio România Reșița Live

Prânzul de duminică: friptură de vită cu legume la cuptor și budincă de orez

Friptură de vită cu legume la cuptor este felul central al prânzului de duminică.

Prânzul de duminică: friptură de vită cu legume la cuptor și budincă de orez

Articol editat de Radio Resita, 20 octombrie 2024, 11:30

Se ia un kg de carne de vită și ulei vegetal pentru prăjit.

Pentru marinadă sunt de trebuință:
– două linguri de muștar de Dijon
– o lingură de miere (opțional)
– o lingură de sirop de rodie
– o lingură de curmale tocate (opțional)
– ulei de măsline după necesități
– doi căței de usturoi
– sare și piper negru proaspăt măcinat
– semințe de coriandru și de muștar
– sumac, ienibahar și scorțișoară (opțional)
– cartofi și morcovi
– ciuperci proaspete
– trei crenguțe de rozmarin

Se pregătește marinada.
Într-un castron mare, amestecăți toate ingredientele: muștar, miere, sirop de rodie, ulei de măsline, usturoi și condimente măcinate.

Într-o tigaie cu ulei vegetal la foc mare se prăjește carnea până se rumenește bine pe toate părțile.
Se transferă în castronul cu marinadă, acoperind-o pe toate părțile.

Între timp se mai adaugă puțin ulei în aceeași tigaie în care a fost rumenită carnea și se pun legumele tocate grosier. Se prăjesc, amestecând la foc mare. Se adaugă sare.
Transferați carnea marinată într-o tavă de copt. Puneți legume prăjite în jur. Acoperiți cu încă câteva crenguțe de rozmarin și introduceți în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius pentru 5 minute. Apoi se reduce focul la 160 de grade pentru încă 30 de minute. Cine vrea carnea trecută de medium rare o lasă încă 15 minute
Carnea rămâne la cuptor pentru odihnă și pentru destinderea fibrelor. Ușa cuptorului trebuie să fie într-e deschisă. O luați din cuptor înainte de servire cu ce garnitură preferați sau doar cu o salată.

Desert – Budincă de orez
Orezul dulce este un desert fabulos, făcut într-o jumătate de oră din cele mai simple ingrediente care sunt mereu la îndemână.

Se pregătesc:
– 100 de gr de orez cu bob rotund
– 250 de ml de smântână grasă
– 200 de ml de lapte
– 3 linguri bune de zahăr
– vanilie
– nuci.

Clățiți bine orezul printr-o strecurătoare cu apă rece. Lăsăți toată apă să se scurgă și puneți orezul în tigaie. Într-un castron combinați laptele și smântâna.
Orezul se gătește după principiul risotto-ului. Această înseamnă lichid adăugat treptat, aproximativ de 6 ori.
Adăugați o șesime din amestecul de lapte și smântână în orezul din tigaie. Se aduce la fierbere și se procesează la foc foarte mic, fără capac. Se amestecă constant, mai ales pe fund și pe părțile laterale. De îndată ce aproape tot lichidul este absorbit, adăugați altă porție de lichid. Continuați să gătiți, amestecând și turnând lichid.
Puneți zahărul și vanilia înainte de a adăuga ultima porție de lichid. Dacă se adăugă mai devreme se arde zahărul și  laptele rapid.
Gătiți orezul până când este complet fiert. Aproximativ 25- 30 de minute. Principalul lucru este ca orezul să fie moale și semi-lichid.

Budincă este gata. Se ia de pe foc
Orezul se servește cel mai bine cald sau ușor răcit. Dacă îl pregătiți în avans, reîncălziți-l și diluați-l cu lapte înainte de servire. Se îngroașă foarte repede, așa că este bine să-l serviți imediat, sau să îl diluați mai târziu.
Se presară deasupra nuci tocate. Un desert care ne amintește de copilărie. Dacă îl faceți iarna să nu uitați de scorțișoară.

Daniel Babun

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine