Peste 260 de fermieri „ecologici” în 5 comune din Caraş-Severin
Ziua agriculturii ecologice din România va fi marcată marţi, 15 octombrie la nivel naţional prin organizarea de târguri şi prezentări de produse certificate.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 14 octombrie 2024, 14:46 / actualizat: 15 octombrie 2024, 16:08
La nivelul judeţului Caraş-Severin, agricultura ecologică este practicată de 267 de fermieri pe o suprafaţă de peste 4 mii de hectare.
Potrivit adjunctului Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană, Adina Bâte, majoritatea fermierilor din Caraş-Severin sunt din: Armeniş, Bolvaşniţa, Cornereva, Domaşnea şi Teregova.
Rolul produselor ecologice este de a produce hrană sigură, protejând în acelaşi timp mediul înconjurător, prin utilizarea sustenabilă a resursele naturale, a mai subliniat pentru Radio Reşiţa Adina Bâte.
„În data de 15 octombrie sărbătorim Ziua agriculturii ecologice în România. Rolul agriculturii ecologice este de a produce hrană sigură și nutritivă, protejând în același timp mediul înconjurător și utilizând sustenabil resursele naturale, asigurând un sistem alimentar sănătos pentru România și disponibilități de alimente certificate ecologic, cu valoarea adăugată mare.
Principala dificultate în dezvoltare agriculturii ecologice este legată de conștientizarea scăzută a consumatorilor cu privire la beneficiile producții ecologice pentru sănătate, climă și mediu. Agricultura ecologică este o metodă agricolă care urmărește să producă alimente utilizând substanțe și procese naturale. În perioada de producție, la fermă se interzice utilizarea organismelor modificate genetic, a fertilizanților și a pesticidelor de sinteză, a stimulatorilor și regulatorilor de creștere, a hormonilor, antibioticelor. În etapa de procesare a alimentelor se interzice folosirea aditivilor alimentari, a substanțelor complementare și a substanțelor chimice de sinteză pentru prepararea alimentelor ecologice.
Agricultura ecologică are o contribuție majoră la dezvoltarea durabilă a agriculturii, la creștere activităților economice cu o importantă valoare adăugată și la sporirea interesului pentru dezvoltarea spațiului rural.
Consumatorii care cumpără produse care poartă sigla națională și logo-ul comunitar pot avea încredere că cel puțin 95% din ingredientele produsului au fost obținute în conformitate cu metoda de producție ecologică și produsul respectă regulile de producție ecologică„.
Sursa foto: agrointeligenta.ro