Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă: savarină

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.
Tortul este desertul central al multor evenimente festive. Pregătirea și decorarea unui tort este întotdeauna un subiect de preocupare specială a cofetarilor. La urmă urmei un tort trebuie să fie nu numai delicios, ci și frumos, deoarece este coroana unei seri festive.

Rețetă: savarină

Articol editat de Radio Resita, 17 octombrie 2024, 07:18

Savarina pe care o propun astăzi nu este una individuală. Este o prăjitură în formă de inel care a fost înmuiată cu sirop aromat și apoi garnisită cu smântână și fructe. Aluatul pentru savarină este o cocă folosită la brioșe, dar cu mai puțină făină.
Rezultatul este o prăjitură ușoară și spongioasă, cu o aromă ușoară, de pâine, care este perfectă pentru a absorbi un sirop aromat. Va trebui să planificați prepararea, deoarece aluatul trebuie să crească aproape două ore. Utilizați orice fructe de sezon, cum ar fi cele de pădure, felii de kiwi, citrice decojite, piersici sau prune.

 Ingrediente necesare la preparare:

Pentru aluat:
– o cană și 2/3 de făină universală
– 10 linguri de apă caldă
– un pachet de drojdie uscată
– două linguri de zahăr
– jumătate de linguriță de sare
– două ouă mari și un gălbenuș de ou mare
– jumătate de cană de unt nesărat, topit și răcit
– spray de gătit sau puțin ulei de rapiță pentru o peliculă

Pentru sirop:
– jumătate de cană de sirop de cireșe sau rom auriu
– o cană de apă
– o jumătate de cană de zahăr

Pentru umplutura cu frișcă:
– două ceșți de smântână grasă pentru frișcă
– două linguri de zahăr
– o linguriță de extract de vanilie
– fructe asortate, fructe proaspete feliate, pentru decor.

Puneți două linguri de apă caldă într-un castron mic. Se presară drojdia, se lasă 5 minute să se dizolve și să devină spumoasă.
Combinați zahărul, sarea și încă 2 linguri de apă caldă în vasul unui robot cu suport prevăzut cu un cârlig de aluat. Se amestecă pentru a se dizolvă.
Adăugați făina și amestecați pentru a se combina.
Spargeți și puneți ouăle întregi și gălbenușul de ou, pe rând, amestecând de fiecare dată la viteză medie. Continuați să amestecăți până când aluatul este neted și ferm, aproximativ 5 minute.
Se pune și drojdia.
Adăugați încet câte o lingură de apă caldă și procesați la viteză mică. Amestecați până când aluatul devine mătăsos și elastic și se trage de pe marginea vasului. Acest lucru va dura aproximativ 15- 20 de minute.
Cu robotul la viteză mică, adăugați untul topit într-un flux lent și constant. Aluatul va fi mătăsos, curgător și elastic după aproximativ 3-4 minute.
Acoperiți vasul cu un prosop și lăsați-l într-un loc cald, ferit de curenți de aer până când își dublează volumul, aproximativ o oră.
Pregățiți o formă de 28 sau 30 de cm. Trebuie să fie o formă care lasă mijlocul gol. Se dă cu spray de gătit sau cu o peliculă fină de ulei de rapiță. În formă se pune aluatul. Rezervați-o într-un loc cald, ferit de curent și lăsăți să crească aproximativ o treime, cam 45 de minute. Între timp, preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius.
Coaceți până blatul devine auriu, aproximativ 20 de minute.
Scoateți forma din cuptor și reduceți căldura la 180-190 de grade Celsius. Întoarceți imediat tortul pe o foaie de copt și puneți-l din nou la cuptor timp de 15 minute pentru a se usuca. Se răcește complet pe un grătar.
Pentru a face siropul, combinăți apa, jumătate de cană de zahăr, sirop de cireșe sau rom auriu într-o cratiță mică la foc redus, amestecând constant până când zahărul se dizolvă. Se ia de pe foc.
Puneți savarina răcită în tava de copt cu inel detașabil.  Stropiți încet cu sirop peste blat, lăsându-l să absoarbă. Continuați să turnați lichidul peste prăjitură până când se absoarbe totul. Lăsați prăjitura să se odihnească 30 de minute în tavă.
Între timp, într-un castron mare, bateți smântâna tare cu două linguri de zahăr și cu extractul de vanilie până se formează vârfuri țări.
Turnați blatul înmuiat pe un platou de servire și umpleți centrul tortului cu frișcă.
Decorați cu ce fructe vă face plăcere.

Serviți și vă bucurați, dar să nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate, nu cu regularitate. Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm.

Daniel Babun

Etichete:
Rețetă din bucătăria americană- Șuncă tradițională din Maryland
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 17 decembrie 2024, 07:00

Rețetă din bucătăria americană- Șuncă tradițională din Maryland

Marțea  traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America de Sud pentru a descoperi  rețete deosebit de...

Rețetă din bucătăria americană- Șuncă tradițională din Maryland
Prânzul de duminică: supă de conopidă cu bile de brânză, carne de vită Bourguignon și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 15 decembrie 2024, 06:08

Prânzul de duminică: supă de conopidă cu bile de brânză, carne de vită Bourguignon și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de conopidă cu bile de brânză, carne de vită Bourguignon și clătite de ciocolată cu kefir
Orez sicilian de conopidă
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 14 decembrie 2024, 06:03

Orez sicilian de conopidă

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat. Dieta mediteraneană...

Orez sicilian de conopidă
Jeleu de pește
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 13 decembrie 2024, 06:00

Jeleu de pește

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Jeleu de pește
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 8 decembrie 2024, 06:33

Prânzul de duminică: ciorbă de pui cu brânză topită și șnițel Jaeger în sos și smântână

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: ciorbă de pui cu brânză topită și șnițel Jaeger în sos și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 decembrie 2024, 09:00

Rețetă din bucătăria americană: Saltenas

Așa cum am procedat în fiecare săptămână, marțea  traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America...

Rețetă din bucătăria americană: Saltenas
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 30 noiembrie 2024, 10:41

Pui copt în sos cremos de spanac

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pui copt în sos cremos de spanac
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 noiembrie 2024, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat