Rețetă: savarină
Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.
Tortul este desertul central al multor evenimente festive. Pregătirea și decorarea unui tort este întotdeauna un subiect de preocupare specială a cofetarilor. La urmă urmei un tort trebuie să fie nu numai delicios, ci și frumos, deoarece este coroana unei seri festive.
Articol editat de Radio Resita, 17 octombrie 2024, 07:18
Savarina pe care o propun astăzi nu este una individuală. Este o prăjitură în formă de inel care a fost înmuiată cu sirop aromat și apoi garnisită cu smântână și fructe. Aluatul pentru savarină este o cocă folosită la brioșe, dar cu mai puțină făină.
Rezultatul este o prăjitură ușoară și spongioasă, cu o aromă ușoară, de pâine, care este perfectă pentru a absorbi un sirop aromat. Va trebui să planificați prepararea, deoarece aluatul trebuie să crească aproape două ore. Utilizați orice fructe de sezon, cum ar fi cele de pădure, felii de kiwi, citrice decojite, piersici sau prune.
Ingrediente necesare la preparare:
Pentru aluat:
– o cană și 2/3 de făină universală
– 10 linguri de apă caldă
– un pachet de drojdie uscată
– două linguri de zahăr
– jumătate de linguriță de sare
– două ouă mari și un gălbenuș de ou mare
– jumătate de cană de unt nesărat, topit și răcit
– spray de gătit sau puțin ulei de rapiță pentru o peliculă
Pentru sirop:
– jumătate de cană de sirop de cireșe sau rom auriu
– o cană de apă
– o jumătate de cană de zahăr
Pentru umplutura cu frișcă:
– două ceșți de smântână grasă pentru frișcă
– două linguri de zahăr
– o linguriță de extract de vanilie
– fructe asortate, fructe proaspete feliate, pentru decor.
Puneți două linguri de apă caldă într-un castron mic. Se presară drojdia, se lasă 5 minute să se dizolve și să devină spumoasă.
Combinați zahărul, sarea și încă 2 linguri de apă caldă în vasul unui robot cu suport prevăzut cu un cârlig de aluat. Se amestecă pentru a se dizolvă.
Adăugați făina și amestecați pentru a se combina.
Spargeți și puneți ouăle întregi și gălbenușul de ou, pe rând, amestecând de fiecare dată la viteză medie. Continuați să amestecăți până când aluatul este neted și ferm, aproximativ 5 minute.
Se pune și drojdia.
Adăugați încet câte o lingură de apă caldă și procesați la viteză mică. Amestecați până când aluatul devine mătăsos și elastic și se trage de pe marginea vasului. Acest lucru va dura aproximativ 15- 20 de minute.
Cu robotul la viteză mică, adăugați untul topit într-un flux lent și constant. Aluatul va fi mătăsos, curgător și elastic după aproximativ 3-4 minute.
Acoperiți vasul cu un prosop și lăsați-l într-un loc cald, ferit de curenți de aer până când își dublează volumul, aproximativ o oră.
Pregățiți o formă de 28 sau 30 de cm. Trebuie să fie o formă care lasă mijlocul gol. Se dă cu spray de gătit sau cu o peliculă fină de ulei de rapiță. În formă se pune aluatul. Rezervați-o într-un loc cald, ferit de curent și lăsăți să crească aproximativ o treime, cam 45 de minute. Între timp, preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius.
Coaceți până blatul devine auriu, aproximativ 20 de minute.
Scoateți forma din cuptor și reduceți căldura la 180-190 de grade Celsius. Întoarceți imediat tortul pe o foaie de copt și puneți-l din nou la cuptor timp de 15 minute pentru a se usuca. Se răcește complet pe un grătar.
Pentru a face siropul, combinăți apa, jumătate de cană de zahăr, sirop de cireșe sau rom auriu într-o cratiță mică la foc redus, amestecând constant până când zahărul se dizolvă. Se ia de pe foc.
Puneți savarina răcită în tava de copt cu inel detașabil. Stropiți încet cu sirop peste blat, lăsându-l să absoarbă. Continuați să turnați lichidul peste prăjitură până când se absoarbe totul. Lăsați prăjitura să se odihnească 30 de minute în tavă.
Între timp, într-un castron mare, bateți smântâna tare cu două linguri de zahăr și cu extractul de vanilie până se formează vârfuri țări.
Turnați blatul înmuiat pe un platou de servire și umpleți centrul tortului cu frișcă.
Decorați cu ce fructe vă face plăcere.
Serviți și vă bucurați, dar să nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate, nu cu regularitate. Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm.
Daniel Babun