Rețetă: pui și cârnați Gumbo
În fiecare zi de marți a săptămânii traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America de Sud pentru a descoperi rețete deosebit de gustoase și de apetisante. Mâncarea este o reflectare a istoriei și culturii unei țări.
Articol editat de Valentina Adam, 15 octombrie 2024, 07:02
Bucătăria din statul Louisiana este influențată de o multitudine de culturi, inclusiv franceză, spaniolă, italiană, africană și multe altele.
Bucătăria include și viețuitoare marine proaspete din Louisiana, mai ales languste, dar și carne prăjită de aligator. Nu este de mirare că mâncarea din Louisiana atrage atât de mult interes.
Bucătăria excelentă cajun abundă în Louisiana, indiferent dacă cei de la masă au gusturi diferite.
Cele mai populare două tipuri de bucătărie din Louisiana sunt cea creolă și cea cajun. Deosebirea dintr-e ele este dificilă deoarece adesea puteți găsi ambele variante ale aceluiași fel de mâncare.
Foarte populare sunt plăcinte cu carne Natchitoches, stridii la grătar, fasole roșie cu orez, jambalaya, plăcinte cu piersici de la Ruston, somn prăjit, grătar și multe altele.
Mâncarea bună se găsește peste tot în Louisiana. Statul are, de asemenea, fabrici de bere artizanală, distilerii și crame. Peste tot sunt preparate băuturi proaspete și vinuri care au ingrediente locale precum afine, căpșuni, cafea prăjită și miere. În sudul Louisianei există distilerii care folosesc zahăr și orez pentru a crea băuturi spirtoase precum vodca, romul, ginul și whisky.
Din Louisiana vă prezint Pui și cârnați Gumbo.
Pentru a pune pe masă această mâncare se folosesc:
– un kg de cârnați mai groși și afumați, tăiați în felii de 3 cm
– 4 bucăți de piept de pui
– ulei vegetal
– treisfert de cană de făină universală
– o ceapă medie, tocată
– un ardei gras verde mediu, tocat
– o țelină mică, feliată
– doi litri de bulion fierbinte de pui
– 3 căței de usturoi, tocați
– două foi de dafin
– două lingurițe de condimente creole care sunt un amestec de boia, sare, pudră de usturoi, piper, pudră de ceapă, paprika iute, oregano și cimbru
– o linguriță de cimbru uscat
– o linguriță de sos iute
– 4 fire de ceapă verde, feliate
– orez fierbinte
Gătiți cârnați la foc mediu, amestecând constant 5 minute sau până se rumenesc. Scoateți-i și așezați-i pe prosoape de hârtie. Rezervați grăsimea rezultată dim prăjire.
Gătiți piepții de pui în grăsimea rezervată, la foc mediu timp de 5 minute sau până se rumenesc. Scoateți-i pe prosoape de hârtie, păstrând grăsimea.
Adăugați ulei la grăsimea din cratiță până ajunge la jumătate de cană. Presărați făină și gătiți la foc mediu, amestecând constant, până când roux-ul este de culoarea ciocolatei, cam 20 de minute.
Se pune ceapă, ardeiul gras și țelina. Gătiți, amestecând des, timp de 10 minute sau până când se înmoaie. Adăugați treptat 2 litri de bulion de pui și aduceți amestecul la fierbere. Puneți carnea de pasăre, usturoi, foi de dafin, condimente creole, cimbru și sos iute. Reduceți focul la mic și fierbeți o oră, amestecând ocazional.
Adăugați cârnați în Gumbo la jumătatea timpului de gătire. Se pune ceapa verde și se mai gătește încă 30 de minute. Scoateți și aruncați frunzele de dafin.
După ce luați Gumbo de pe foc îl serviți fierbinte peste orez cald. Decorați cu ceapă verde tocată.
Puteți să înlocuiți carnea proaspătă de pui cu restul de carne rămasă de la ospățul precedent.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!