Caraş-Severin: Hrana, deparazitantele şi accesoriile pentru animalele de companie, cele mai căutate produse în punctele farmaceutice veterinare şi în petshop-uri
Hrana, deparazitantele şi accesoriile pentru animalele de companie sunt cele mai căutate produse în punctele farmaceutice ale cabinetelor veterinare, precum şi în petshop-urile din Caraş-Severin.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 10 noiembrie 2024, 10:00 / actualizat: 11 noiembrie 2024, 14:31
Românii deţin, în general, peste 4,4 milioane de pisici şi aproape la fel de mulţi câini, 290.000 de păsări de colivie şi mai bine de 90.000 de peşti de acvariu. Astfel, aproape jumătate dintre gospodăriile din România au câte un câine, o pisică sau ambele animale, arată cel mai recent raport al Industriei Europene a Hranei pentru Animale, fapt ce a dus la creşterea cererilor de hrană, deparazitante şi accesorii, a precizat pentru Radio Reşiţa medicul veterinar Bogdan Iovan:
„În general se caută mâncarea animalelor; în funcție de preferințele patrupedului, proprietarul cumpără un anumit produs. În general crește cererea de hrană pentru animale, dar proprietarii credincioși și care-și iubesc animăluțele le fac și acțiunile antiparazitare, deparazitările intern, extern, în funcție de de cum recomandă medicul, în funcție de prospectul produsului. Dar sunt situații când se cer și accesorii. Aici vorbim despre lese, zgarde, inclusiv produse de de întreținere. Unii vin și solicită inclusiv parfumuri pentru animale căini sau pisici sau produse de întreținere, cum ar fi șampoanele.
Putem să spunem că este o anumită cerere și pentru animalele de companie, precum: rozătoarele, porcuşorii de Guinea, hamsterii sau hrana pentru păsările exotice„.
În acest context, potrivit statisticilor, în ultima perioadă s-a remarcat o tendinţă în creşterea vânzărilor produselor pentru animalele de companie cu peste 20%. Proprietarii spun că nu fac rabat de la nimic când vine vorba de animalul de companie, iar cheltuielile se ridică la câteva sute de lei pe lună:
„… depinde foarte mult și de ce animal de companie prefer să îți iei. Eu am un câine de rasă, un Amstaff. Sumele sunt destul de mari în fiecare lună pentru că este și o rasă pretențioasă, asta dacă vrei să ai un câine îngrijit și să nu ai probleme medicale cu el.
Hrana i-o cumpăr dintr-o gamă de înaltă calitate de la o firmă mai bine clasată pe piață. Un sac pe lună este de la 200 de lei în sus. Pe lângă asta, mai cheltuim cu uleiul de pește pentru că este un câine care are o creștere bruscă și este foarte important să îi menținem sănătatea oaselor, ca acestea să nu se rupă, mai ales că este un câine crescut la apartament. Urcăm și coborâm scări de foarte multe ori pe zi. În fiecare lună, atunci când îi fac baie, investesc și în uleiurile de cocos cu care îi ung blana și îi fac masaj. Mai cheltuim bani și cu tăierea unghilor la salon. Așa că, atunci când tragem linia pe lună, sunt câteva sute de lei bune pe care le investim în câine.
Produsele le cumpăr doar din punctele farmaceutice ale cabinetelor veterinare. Totul este luat doar la recomandarea medicului veterinar. Nu luăm nimic de capul nostru și, fiind o rasă mai pretențioasă, mai avem vitaminele. În momentul în care-ți iei un animal de rasă şi cei mai mulţi asta fac, trebuie să te aștepți și la niște costuri mai mari de întreținere a acestuia„.
Astfel, datele arată că, pentru moment, tot ce ţine de animalele de companie, de la hrană şi până la servicii de sănătate sau accesorii, are doar o singură direcţie, ascendentă.
Sursa foto: intreabaveterinarul.ro