Alunul de cultură – o afacere de succes a unui agricultor întreprinzător din Cornereva
Cultura alunului a devenit şi în Banat o afacere profitabilă şi asta o demonstrează un agricultor din Cornereva care a cultivat în gospodăria proprie peste 250 de arbuşti.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 9 octombrie 2024, 15:55
Plantaţia a fost înfiinţată în urmă cu 3 – 4 ani şi chiar dacă este o investiţie pe termen lung, beneficiile sunt asigurate aproape integral, a precizat pentru Radio Reşiţa legumicultorul Nicolae Vulpeş, zis Picură, care vinde kilogramul de alune în coajă cu 25 de lei.
L-am întâlnit la târgul agricol de toamnă de la Oraviţa şi am stat de vorbă cu acesta:
„Am o plantație de alun de circa 250 de plante în cel de-al 4-lea an şi în ciuda faptului că a fost secetă sunt mulțumit de producţie. Cu pomii ăștia fructiferi pe care îi am: meri, peri, pruni, gutui, cireşi mă descurc, însă alunul este o noutate. Am zis să încerc. Cerinţa numărul 1 este că îi trebuie multă apă. Alunele nu sunt diferite față de cele sălbatice din pădure, cam tot aşa crește, la tufă, cam tot așa sunt şi plantele, iar soiul se numește „Uriașul de Halle” și mi-a fost recomandat că merge în zona noastră și chiar aşa este.
În această toamnă am recoltat în jur de 100 de kg de alune, eu zic că e bine. Este pentru prima dată că aduc şi în piaţă, m-am interesat că nu știam prețul şi am zis că 25 de lei. Am o oarecare experiență cu pomii fructiferi şi cum am zis, arbuştii s-au aclimatizat și merg bine la mine în zonă„.
Uriaşul de Halle este un soi foarte productiv, obţinut de pomicultorul german G.C. Buttner în anul 1788, cu coacere tardivă, maturarea fructelor se realizează spre sfârşitul lunii septembrie. Soiul este cultivat în majoritatea ţărilor europene pentru rezistenţa sa la temperaturi scăzute şi boli.
O plantaţie de alun poate produce peste 3.000 de kilograme la hectar, în funcţie de condiţiile meteo şi de densitatea arbuştilor. Primii ani sunt mai grei, faţă de alte culturi, dar evaluând beneficiile ulterioare se poate spune că o investiţie merită să fie realizată.
Atunci când cultura ajunge la maturitate, după aproape 4 ani, afacerea devine una dintre cele mai profitabile din domeniul agricol. În prezent nu există o concurenţă ridicată pe piaţă, astfel încât întreaga producţie îşi găseşte cumpărători.
Alunele se recoltează toamna, după ce cad pe sol, se comercializează în pieţe sau se folosesc la prăjiturile făcute în casă.
Cultivarea alunului este o afacere profitabilă şi din ce în ce mai căutată, acesta fiind un arbore rezistent la factorii climatici, care nu necesită o întreţinere complexă şi nici o forţă de muncă substanţială, dar care este foarte rentabil pe plan financiar. Pe lângă fructe, planta de alun permite să se recolteze şi puieţi, care pot fi scoşi şi, fără a fi altoiţi şi care pot fi utilizaţi la crearea unor plantaţii noi.
O plantaţie de aluni se cultivă relativ uşor având costuri mici de întreţinere pentru că specia este adaptată atât la zona de câmpie cât şi în zonele montane mai înalte, are o rezistenţă mare la frig, plus rezistenţă la boli şi dăunători, se recoltează uşor atât manual cât şi prin scuturare; asigură randamente şi venituri mari pe suprafeţe mici – producţia la hectar poate ajunge chiar şi până la 4-5 tone de fructe, a mai subliniat Nicolae Vulpeş pentru Radio Reşiţa.