Biserica Parohiei Var a sărbătorit 200 de ani de existență
Biserica cu hramul „Duminica Tuturor Sfinţilor” și „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Parohia Var, Protopopiatul Caransebeș, a sărbătorit în duminica a 19-a după Rusalii 200 de ani de la ridicarea ei. În ultima perioadă a fost renovat și înfrumusețat exteriorul sfântului locaș și s-au refăcut icoanele de pe frontispiciul bisericii, iar ca o încununare a acestora, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a mers în mijlocul comunității și a săvârșit slujba de sfinţire pentru exteriorul bisericii și de asemenea, a binecuvântat și biblioteca și arhiva parohială, ce a fost amenajată în incinta curții sfântului locaș. Totodată, cu prilejul acestei sărbători a fost binecuvântată și o placă aniversară ce este amplasată pe frontispiciul bisericii.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 29 septembrie 2024, 17:00 / actualizat: 30 septembrie 2024, 13:19
După slujba de sfințire, Părintele Episcop Lucian a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. Pentru rodnica activitate ce o desfășoară părintele paroh Nicolae Ionescu, Preasfințitul Părinte Lucian l-a hirotesit iconom-stavrofor. De asemenea, tuturor celor care s-au implicat în înfrumusețarea bisericii, ierarhul le-a oferit diplome de recunoștință.
„Îi felicităm pe toți ctitorii și binefăcătorii acestei biserici, în mod special îl felicităm pe părintele Nicolae Ionescu care într-un timp foarte scurt, mai precis în 2 ani, a reușit să facă lucruri mari și foarte frumoase aici. La Var nu avem decât aproximativ 220 de credincioși, dar cu aceștia părintele a reușit să facă lucruri importante, i-a adunat în jurul bisericii și i-a motivat, astfel încât a reînnoit biserica ca pe o mireasă gătită pentru Mirele Ceresc, Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Domnul să binecuvinteze pe mai departe această parohie și să-i dea sănătate și putere părintelui paroh, pentru că într-adevăr este un păstor bun, un păstor care se identifică cu oamenii și cu locul acesta. Se ostenește cu timp și fără de timp înfrumusețând biserica și adunându-i pe credincioșii noștri la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Foarte mulți credincioși și astăzi s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului, ceea ce dovedește că părintele Nicolae se ostenește nu numai cu lucrarea Martei, ci în primul rând cu lucrarea Mariei, învățându-i pe credincioșii de aici calea mântuirii, calea către Împărăția lui Dumnezeu”, a subliniat Părintele Episcop.
Făcând referire la pericopa evanghelică, Preasfințitul Lucian i-a îndemnat pe credincioșii din Var să fie milostivi și iubitori de oameni pentru că Dumnezeul nostru este milostiv și iubitor de oameni. „Mântuitorul în Predica de pe Munte ne îndeamnă și ne poruncește să fim milostivi precum Tatăl nostru cel din ceruri este milostiv. De asemenea, ne îndeamnă să îi iubim pe toți oamenii, inclusiv pe vrăjmașii noștri și să le facem bine tuturor, chiar și celor care ne voiesc răul. Însuși Mântuitorul Iisus Hristos și-a întins mâinile pe Crucea Golgotei pentru toți oamenii, căci Dumnezeu voiește ca toți oamenii să se mântuiască. Să-i iubim și noi pe toți cei care sunt în jurul nostru și să nu avem vrăjmași, pentru că vrăjmașul creștinului este doar diavolul”.
Parohia Var este așezată pe Valea Bistrei, aproape de municipiul Caransebeș. Biserica parohială are hramul „Duminica Tuturor Sfinților” și „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” și a fost zidită în anul 1824. În anul 1910 a fost pictată de Nicolae Popovici din Caransebeş, în scaunul arhieresc fiind pictat Sfântul ierarh Andrei Șaguna. Restaurarea complexă a picturii s-a făcut în 1997 de către Aurelia şi Damian Mihuţ.
(arhidiac. Pavel Canea)