Persoanele din zone de risc din 23 de localităţi din Galaţi, evacuate. Decizie de evacuare şi în Vrancea
Meteorologii au actualizat avertizările de ploi şi intensificări ale vântului, duminică fiind în vigoare un Cod galben în cea mai mare parte a ţării. În nordul şi estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei şi sudul Transilvaniei, este Cod portocaliu de ploi abundente. În noaptea de duminică spre luni, judeţul Galaţi se va afla sub Cod roşu de ploi torenţiale, cu cantităţi de apă de 40-50 l/mp, iar în partea de centru şi de vest a judeţului, cu o probabilitate mare, de 80-100 l/mp.
Articol editat de Valentina Adam, 29 septembrie 2024, 18:31
La rândul lor, hidrologii au emis o avertizare Cod roşu de inundaţii pentru râuri din judeţele Vaslui şi Galaţi. Autorităţile din judeţul Galaţi au dispus evacuarea tuturor persoanelor care locuiesc în apropiere de albia râurilor sau în zone care pot fi inundate, în 23 de localităţi. O decizie de evacuare a fost emisă şi de către autorităţile din Vrancea.
IGSU a anunţat că, având în vedere aceste avertizări, au fost luate mai multe măsuri:
- activarea Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CNCCI) la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, precum şi a Centrelor Judeţene de Coodonare şi Conducere a Intervenţiei (CJCCI), pentru monitorizarea atentă şi permanentă a situaţiei din teren şi intervenţia rapidă în caz de necesitate;
- creşterea capacităţii operaţionale la toate inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă aflate sub cod portocaliu;
- verificarea permanentă a amenajărilor hidrologice şi a zonelor cu risc din albiile râurilor;
- asigurarea serviciului de permanenţă la nivelul tuturor autorităţilor administraţiei publice locale;
- dislocarea unor echipaje de intervenţie în zonele de risc, precum şi prealertarea echipajelor aeriene.
Astfel, autorităţile continuă să monitorizeze îndeaproape evoluţia fenomenelor meteorologice şi hidrologice, urmând ca măsurile luate să fie adaptate în funcţie de evoluţia situaţiei din teren.
Oamenii sunt sfătuiţi ca, în cazul creşterii debitelor pe râuri sau pâraie, să nu traverseze cursurile de apă şi să se menţină la distanţă de maluri. Locuitorii din zonele vizate trebuie să ia măsuri preventive, cum ar fi curăţarea şanţurilor şi a rigolelor pentru a facilita scurgerea apelor pluviale.