Cărășenii cu venituri modeste pot beneficia și în acest sezon de ajutorul de încălzire a locuinței
Acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței cu gaze naturale, energie electrică sau combustibili solizi și petrolieri
Articol editat de Cristina Corocan, 27 septembrie 2024, 15:22
Familiile și persoanele singure din municipiul Reșița al căror venit net mediu lunar pe membru de familie nu depășește 1.386 de lei – în cazul familiei –, respectiv 2.053 de lei – în cazul persoanei singure, pot depune cereri şi declarații pe propria răspundere pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței cu gaze naturale, energie electrică sau combustibili solizi și petrolieri.
”În baza Legii numărul 226 din 2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, familia și persoanelor singure ale căror venit mediu lunar pe membru de familie nu depășește o 1386 de lei, în cazul familiei, și 2053 de lei, în cazul de persoane singure, pot depune cereri și declarații pe propria răspundere pentru a primi ajutorul pentru încălzirea locuinței pentru perioada 01.11.2024-31.03.2025.
Toate persoanele interesate vor putea ridica și vor depune cererea și declarația pe propria răspundere de la primăriile de domiciliu până în data de 31 octombrie 2024. Alte solicitări se pot depune și ulterior pe parcursul sezonului rece până în data de 20 a lunii.
Ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă pe baza venitului net lunar luat pe membru de familie sau pentru persoanele de singure, iar pentru stabilirea acestui sprijin se iau în considerare toate veniturile net realizate de solicitant sau membrii familiei sale în luna anterioară celei în care se face cererea pentru ajutorul de încălzire.
Condițiile pentru a solicita acest ajutor includ luarea în calcul a veniturilor precum: salarii, pensii, indemnizații de șomaj și alte drepturi de asigurări sociale cu excepția anumitor venituri speciale ca: alocația pentru susținerea familiei, alocația de stat pentru copii, bugetul personal complementar lunar și prestațiile sociale privind protecția drepturilor persoanelor cu handicap, bursele școlare, stimulentul educațional oferit sub formă de tichet social în cadrul Programului național de protecție socială ”Bani de liceu”.
Un caz special este acela al pensionarilor ale căror pensii au crescut în urma recalculării și care vor continua să primească ajutorul pentru încălzire. Pensionarii vor trebui să prezinte ultimul talon de pensie emis înainte de recalculare pentru a beneficia de acest ajutor”, a spus Elena Solomonesc directorul executiv al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Caraș-Severin.
În sezonul trecut au fost acordate în Banatul Montan peste 13600 de ajutoare pentru încălzire.
Cererile vor fi însoțite de următoarele acte:
✓ factura de gaze naturale ( a titularului de contract individual pentru punctul de consum unde se solicită ajutorul pentru încălzirea locuinței cu gaze naturale)
✓ factura de energie electrică ( a titularului de contract individual pentru punctul de consum unde se solicită ajutorul pentru încălzirea locuinței cu energie electrică)
✓ copie acte de identitate pentru toţi membrii familiei: B.I/C.I cu adresa pentru imobilul pentru care se solicita ajutorul, respectiv certificat de naştere pentru copiii sub 14 ani
✓ copie xerox după actul de proprietate, certificat moştenitor/contract de vânzare – cumpărare/contract de închiriere/contract de donaţie/ contract cu clauză de abitaţie/contract de comodat/contractul de întreţinere sau împuternicire notarială din partea proprietarului din care să rezulte acordul acestuia privind solicitarea ajutorului pentru încălzirea locuinței;
✓ copie xerox după cartea de identitate sau talonul autoturismului ( pentru posesorii de autoturisme)
✓ adeverința de la Asociația de locatari /proprietari, în care se certifică nominal persoanele care locuiesc și sunt înscrise în cartea de imobil sau chitanța privind plata gunoiului menajer eliberată de SC BRANTNER SA pentru situațiile unde nu există asociație de proprietari.
❗Pentru minorii cu vârsta sub 14 ani care locuiesc doar cu un singur părinte sau locuiesc împreună cu bunicii, fără a exista o hotărâre judecătoarească privind încredințarea minorilor, – se va prezenta declarație notarială a părintelui/părinților că minorii în cauză locuiesc la domiciliul bunicilor sau se află în grija celuilalt părinte, motivând situația existentă.
✔️ Acte privind veniturile nete din luna anterioară depunerii cererii:
– adeverinţă de salariu cu venitul net, inclusiv valoarea bonurilor de masă
– cupoane indemnizaţii pentru creşterea copilului până la vârsta de 2 sau 3 ani
– cupoane indemnizaţii lunare pentru persoanele cu handicap
– alocaţii pentru minorii daţi în plasament familial sau încredinţaţi spre creştere şi educare
– acte doveditoare ale veniturilor provenite din închirieri, dobânzi, dividende, părţi sociale, renta/subvenţie agricolă, etc.
❗ Conform O.U.G. nr.105/2024, la stabilirea drepturilor privind ajutorul pentru încălzirea locuinţei şi a suplimentului pentru energie prevăzute din Legea nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, cu modificările ulterioare, se ia în calcul cuantumul pensiilor aferente lunii august 2024. La solicitarea drepturilor prevăzute, dovada veniturilor din pensii este reprezentată de ultimul talon de pensie emis înainte de recalcularea acestora în baza Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii. Măsura prevăzută se aplică pe toată perioada cuprinsă între 1 septembrie 2024-15 octombrie 2025.
✓ adeverinţă privind bunurile mobile și imobile impozabile.
Adeverința se eliberează pentru toate persoanele cu vârsta peste 18 ani.
❗ Titularul cererii poate fi un membru al familiei cu vârsta de peste 18 ani şi care face dovada că locuieşte la adresa pentru care solicită subvenţia cu gaze naturale. În vederea urmăririi respectării condițiilor de acordare a dreptului la ajutor pentru încălzirea locuinței și la suplimentul pentru energie, primarii dispun efectuarea de anchete sociale la interval de 6 luni ori de câte ori este nevoie. În cazul solicitării ajutorului pentru energie electrică, anchetele sociale se efectuează obligatoriu în termen de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii, în vederea verificării sistemului de încălzire utilizat.
❗ Titularii ajutoarelor pentru încălzirea locuinței sunt obligați să comunice primarului orice modificare intervenită în componența familiei și a veniturilor acesteia, în termen de 5 zile de la data la care aceasta a s-a produs.