Ascultă Radio România Reșița Live

Programul naţional de contracepţie este subfinanţat! Probleme mari sunt şi în cabinetele de planificare familială din Caraş-Severin

Programul naţional de contracepţie este subfinanţat de Ministerul Sănătăţii. Probleme mari sunt şi în cabinetele de planificare familială din Caraş-Severin. La ora actuală medicii le mai pot oferi gratuit adolescentelor, femeilor din mediul rural şi celor cu situaţii materiale precare doar prezervative gratuite, restul metodelor contraceptive de care ar avea nevoie lipsesc cu desăvârşire, ne-a confirmat coordonatorul cabinetului de planificare familială din Reşiţa, Ileana Marşalic:

Programul naţional de contracepţie este subfinanţat! Probleme mari sunt şi în cabinetele de planificare familială din Caraş-Severin

Articol editat de Daiana Rosca, 26 septembrie 2024, 19:00

Probleme sunt! Suntem cam în jur de 120 de cabinete de planificare familială în țară și toate ne confruntăm cu aceeași problemă, lipsa contracepției gratuite! Avem prezervative gratuite dar asta nu e tot, suntem țara cu cele mai multe mame adolescente 13-14 ani şi bunică la 23 de ani.

Contracepția de urgență rezolvă problema prevenirii sarcinii şi este o variantă excelentă dar prețul e destul de mare pentru adolescenți, cel puțin. Am discutat cu adolescenții din centrele de plasament unde merg și vorbesc cu ei pentru că spitalul are un contract cu aceste centre de plasament. Problema, bănuiesc că vine de la nivelul Ministerului Sănătății și a Ministerului Educației pentru că lipsește educația sexuală. Pe noi ne copleșește lipsa de înțelegere a acestei probleme, de parcă ar fi mai ușor să susții copii care în timp vor fi abandonați sau vor trăi în sărăcie decât niște contraceptive gratuite. Ministerul Educației nu ajunge la un acord cu Ministerul Sănătății din ceea ce am observat noi.

Există o altă problemă pe care noi nu o vedem sau de care nu suntem informați, educația sexuală în școli ce vizează în primul rând prevenirea sarcinii în momente nepotrivite ale vieții, mai ales la adolescenți dar și prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală, deci cam astea sunt marile probleme pe care ne-ar interesa să le discutăm cu tinerii.

Tinerii vin la cabinet dar în niciun caz în proporția în care au venit la început când au existat contraceptive gratuite, acum drumul lor este destul de sinuos, merg la farmacie nu li se indică întotdeauna cele mai bune contraceptive. Şi internetul este o variantă pentru ei dar nu cea mai corectă și cea mai bună variantă. Prezervative gratuite avem iar contraceptivele pe care le avem contra cost sunt la un preț mic aşa că le este mult mai ușor să vină direct la noi decât să meargă la medicul de familie, la medicul ginecolog sau să meargă la farmacie, dar cea mai bună variantă ar fi gratuitățile pentru că problemele sunt majore!”

Contracepţia nu mai reprezină un subiect tabu în şcolile din Caraş-Severin. La orele de educaţie pentru sănătate, medicii le oferă elevilor toate informaţiile de care au nevoie pentru a se proteja de bolile cu transmitere sexuală sau de o sarcină nedorită. Tinerii sunt deschişi şi dornici să cunoască toate aceste informaţii, ne-a declarat medicul şcolar Sorina Tobă:

Din punctul meu de vedere contracepția nu cred că mai este un subiect tabu este o realitate și o necesitate. Palierul de vârstă cu care lucrăm noi este cel în care viitorii adulți sunt exact în etapa de dezvoltare în care încep să descopere viața cu toate laturile ei și atunci în cadrul orelor de educație pentru sănătate noi le explicăm pe lângă simptomele și pe lângă modificările care apar în acest palier de vârstă și riscurile la care sunt expuși în momentul în care explorează anumite bucăți ale adolescenței. Le explicăm că este foarte important să previi o boală și e mai simplu să o previi decât să o tratezi și le explicăm că al doilea motiv pentru care este importantă protecția lor este faptul că e destul de greu să fii părinte chiar și în momentul în care devii părinte la momentul oportun dar mai să fii copil-părinte.

Elevii sunt foarte interesați de acest subiect și surpriza noastră plăcută este că citesc ,își adună și ei informații din mai multe părți și în general orele se derulează ca discuții de la egal la egal. Din punctul nostru de vedere sunt niște generații foarte frumoase care doresc să câștige cât mai multe, doresc să prevină. Din păcate există în mici situații și copii care poate în familie au mai puțin acces la informații de genul ăsta și atunci consider că acesta este rolul nostru important să completăm, adică noi venim cu informații dar partea practică și mă rog verificările de rigoare și uzuale le pot face în cabinetele de ginecologie.”

La rândul lor în special adolescentele şi-ar dori să afle de la şcoala şi mai multe informaţii despre contracepţie şi despre bolile cu transmitere sexuală.

Din viaţa adolescentelor nu ar trebui să lipsească nici controlul medical de specialitate. Aici intervine şi rolul părintelui este de părere medicul ginecolog Liana Cicală:

Îngrijorator este faptul că România ocupa locul trei în Europa la numărul de întreruperi de sarcină şi înregistrează un număr din ce în ce mai mare de apariţie a sarcinii la adolescente iar metodele de contracepţie pe care cabinetele de planificare familială nu le mai pot oferi gratuit costă în farmacii între 10 şi 150 de lei, bani pe care adolescentul nu-i are întotdeauna la îndemână pentru a-şi proteja sănătatea.

𝒁𝒊𝒖𝒂 𝑴𝒐𝒏𝒅𝒊𝒂𝒍𝒂̆ 𝒂 𝑪𝒐𝒏𝒕𝒓𝒂𝒄𝒆𝒑𝒕̦𝒊𝒆𝒊 este celebrată la data de 26 septembrie a fiecărui an, având obiectivul de a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța planificării familiale prin utilizarea contracepției pentru o mai bună sănătate a reproducerii.

Utilizarea metodelor contraceptive este deosebit de importantă în reducerea ratelor de mortalitate infantilă și maternă prin prevenirea sarcinilor nedorite și prin scăderea incidenței avorturilor.

Accesul la metode contraceptive permite femeilor să facă alegeri privitoare la parcursul educativ și participarea la viața economică activă, ceea ce duce la realizarea unor comunități mai echitabile, care respectă dreptul la viață și libertate, dreptul la exprimare, dreptul la educație și muncă, aducând beneficii semnificative stării de sănătate.

În România prevalența estimată a utilizării contraceptiei pentru cuplurile căsătorite sau aflate în uniune consensuală este aproximativ constantă –70%. Totuși nevoia neacoperită pentru o metodă de contracepție modernă la femeile de vârstă fertilă tinde să fie ridicată, de aproximativ 26,5%.

Există diferite tipuri de metode contraceptive, dar nu toate se potrivesc în toate situațiile, contextele și pentru oricine. Alegerea metodei potrivite de contracepție este determinată de starea generală de sănătate a persoanei, de vârstă, de dorința de a avea sau nu copii în viitor, de frecvența activității sexuale, de numărul partenerilor sexuali, dar și de momentul și contextul în care se află persoana.

Cunoașterea metodelor contraceptive este primul pas pentru a face alegeri sănătoase. Printre metodele de contracepție se numără contraceptivele orale, contraceptive – implant, contracetive injectabile, plasturi, inele vaginale, dispozitive intrauterine, prezervative, diafragmă, sterilizarea feminină, sterilizarea masculină, dar și metode tradiționale, cu o eficiență mai scăzută în prevenirea sarcinilor nedorite precum metoda retragerii sau metodele bazate pe conștientizarea fertilității (metoda temperaturii bazale).

Prevenirea sarcinii în rândul adolescentelor, prevenirea sarcinilor nedorite și a mortalității și morbidității legate de sarcină sunt fundamentale pentru obținerea unor rezultate pozitive în materie de sănătate pe parcursul vieții.

Alege înţelept, spune NU fumatului! La OncoHelp Timişoara 3.500 de persoane au primit diagnosticul de cancer bronhopulmonar
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 17:10

Alege înţelept, spune NU fumatului! La OncoHelp Timişoara 3.500 de persoane au primit diagnosticul de cancer bronhopulmonar

Alege înţelept, spune NU fumatului! Acesta este sloganul Zilei Naţionale fără Tutun, care este marcatî în fiecare an în a treia zi de joi a...

Alege înţelept, spune NU fumatului! La OncoHelp Timişoara 3.500 de persoane au primit diagnosticul de cancer bronhopulmonar
Activitatea a fost blocată la RAR în toată ţara
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 16:39

Activitatea a fost blocată la RAR în toată ţara

Activitatea a fost blocată la RAR în toată ţara, joi, 21 noiembrie 2024. Instituţia anunţă că a avut loc un incident tehnic neprevăzut....

Activitatea a fost blocată la RAR în toată ţara
Primăria Reşiţa şi-a extins spre munte atribuţiile de deszăpezire
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 16:09

Primăria Reşiţa şi-a extins spre munte atribuţiile de deszăpezire

Pe lângă municipiu, Direcţia de întreţinere şi reparare a patrimoniului local din cadrul Primăriei Reşiţa a preluat în administrare şi...

Primăria Reşiţa şi-a extins spre munte atribuţiile de deszăpezire
APM Caraş-Severin desfăşoară în judeţ o campanie de monitorizare a calităţii aerului
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 15:22

APM Caraş-Severin desfăşoară în judeţ o campanie de monitorizare a calităţii aerului

25 de autolaboratoare pentru monitorizarea calității aerului, aflate în administrarea Agențiilor pentru Protecția Mediului sunt implicate,...

APM Caraş-Severin desfăşoară în judeţ o campanie de monitorizare a calităţii aerului
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 11:36

Județul Caraș-Severin sub coduri meteo severe: vânt puternic, viscol și ninsori abundente

Județul Caraș-Severin se află sub cod galben, portocaliu şi roşu. Atenţionările au fost transmise de Administrația Națională de...

Județul Caraș-Severin sub coduri meteo severe: vânt puternic, viscol și ninsori abundente
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 10:58

Bărbat căutat internațional a fost prins în Reșița

Bărbat căutat internațional a fost prins la volan fără permis în Reșița. Acesta era vizat de un mandat european de arestare. Miercuri, 20...

Bărbat căutat internațional a fost prins în Reșița
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 10:44

La Reşiţa, prima zăpadă a trecut ca o boare peste oraş

De prima zăpadă căzută în Reşiţa s-au putut bucura astăzi doar copiii din cartierele arondate oraşului pentru că ea nu a creat probleme...

La Reşiţa, prima zăpadă a trecut ca o boare peste oraş
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 09:56

Judeţul Caraş-Severin va fi promovat şi-n acest an, la Târgul de turism al României

Judeţul Caraş-Severin va fi promovat şi-n acest an, la Târgul de turism al României, ce se desfăşoară până duminică la complexul Romexpo...

Judeţul Caraş-Severin va fi promovat şi-n acest an, la Târgul de turism al României