Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă americană – Grizzly Gnudi  

În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și poposim într-o bucătărie din câte o țară din America de Nord, de Sud sau Centrală. De mult nu am mai pregătit o rețetă din Canada, așa că vom ajunge în Provincia Alberta.

Rețetă americană – Grizzly Gnudi  

Articol editat de Valentina Adam, 17 septembrie 2024, 07:30

Este mai vestică dintre cele trei provincii Prairie ale Canadei Provincia are o întindere de aproximativ 1.200 km de la nord la sud. Alberta a fost înființată ca district al Teritoriilor de Nord-Vest în 1882 și a fost extinsă până la limitele actuale, devenind provincie în 1905. Guvernul provincial își are sediul în Edmonton.

Grizzly Gnudi este rețeta acestei zile.
Sunt multe ingrediente, iar rețeta este una laborioasă. Folosim pentru roșii balsamice la grătar:
– 4 roșii Roma
– o cană de oțet balsamic maturat
– două linguri de usturoi tocat
– două linguri de zahăr
– o linguriță de sare.

Pentru Grizzly Gnudi luăm:
– o cană de Ricotta
– o cană și jumătate de de făină integrală
– o cană de Gouda
– 4 gălbenușuri de ou
– o lingură de sare
– 3 lingurițe de piper negru proaspăt râșnit
– jumătate de linguriță de nucșoară măcinată
– coaja de la o jumătate de lămâie.

La sosul de smântână ne trebuie:
– o lingură de ulei de rapiță sau de măsline
– o linguriță de fulgi de chili zdrobiți
– o lingură de usturoi tocat
– două căni de vin alb
– două căni de frișcă
– brânză Gouda rasă și sare după gust.

Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să punem roșiile în marinada balsamică. Le tăiem în sferturi sau forme aleatorii, mijlocii și mari , dar nu prea mici, deoarece vor fi carbonizate la flacără. Combinăm oțetul balsamic, usturoiul tocat, zahărul și sarea într-un castron mediu, amestecând bine pentru a dizolva zahărul și sarea. Scufundăm roșiile tăiate în marinada balsamică și le lăsăm să stea la temperatura camerei în timp ce facem restul (aproximativ o oră).

Într-un castron mediu, combinăm Ricotta cu treisfert de cană de făină, Gouda rasă, cele patru gălbenușuri de ou, sare, piper, nucșoară și coaja de lămâie. Se poate folosi o furculiță pentru a amesteca totul, dar aveți grijă să nu amestecați prea mult. Asigurându-vă că totul este bine combinat, amestecul trebuie să fie umed și lipicios, semănând foarte mult cu un aluat de biscuiți.

Punem hârtie de copt pe o tavă și pudrăm ușor cu o jumătate de cană de făină. Cel mai bun mod de a porționa Gnudi este folosind o lingură de supă înfăinată și se prevalează jumătate din lingură. Apoi, folosind degetul arătător, glisăm amestecul de Gnudi din lingură pe tava de copt înfăinată. Pudrăm partea de sus a amestecului cu făina rămasă și începem să le formăm. Ridicăm unul și așează-l între palme îl rostogolim ușor formând un cilindru scurt. Aplatizăm fiecare capăt și îl  punem înapoi pe foaia de copt cu făină. Când le-am rulat pe toate introducem tava la frigider să se odihnească 10 minute.

În timp ce Gnudi-ul se relaxează, aprindem grătarul sau punem o tigaie cu fundul gros pe aragaz. Punem la fiert o oală cu apă cu sare. Într-o cratiță medie spre mare, la foc mediu spre mare, punem o lingură de ulei și lăsăm să se înfirbânte. Adăugăm mai întâi fulgii de chili, iar când sar prin tigaie semn că-și eliberează uleiurile esențiale adăugăm usturoiul, micșorând focul la mediu, astfel încât să nu se ardă. Odată ce usturoiul este maro auriu, deglasăm cu două căni de vin. Lăsăm vinul să fiarbă până se reduce la jumătate.  Când vinul s-a redus, putem adăuga smântâna pentru frișcă. Amestecăm des cu o spatulă la foc mediu-mic. Reduceți încet sosul de smântână până când obțineți unul strălucitor.

În timp ce sosul se reduce, punem Gnudi în două reprize  în apă clocotită cu sare. Gnudi va dura trei până la cinci minute să se gătească și va pluti când este gata. Nu uitați să le amestecați puțin imediat ce le-ați aruncat în oală pentru a vă asigura că nu se lipesc unul de celălalt. Scoatem Gnudi din apa clocotită cu o paletă strecurătoare și le punem în sosul care fierbe. Repetăm acest proces până când toate Gnudi sunt gătite și pufoase. După ce toate au ajuns în îngroșala care fierbe, adăugăm restul de Gouda mărunțită pentru a se învârtoșa. Amestecăm delicat cu o spatulă de silicon, asigurându-ne că totul este acoperit. Luăm de pe foc și reglăm gustul cu sare. Această parte este gata.

Cât timp Gnudi-urile se căsătoresc cu sosul cremos, putem să ne ocupăm de roșii. Răzuim grătarul astfel încât să existe o zonă frumoasă și curată pentru roșii. Folosind clești, așezăm roșiile cu pielița marinată pe grătar. Este foarte posibil să apară flăcări de la uleiul din marinadă, așa că aveți grijă. Lăsați roșiile să stea pe grătar timp de aproximativ un minut și jumătate, maxim două astfel încât pielea să devină frumoasă și să apară vezicule pentru aromă afumată. Întoarcem roșiile pe cealaltă parte și le punem la grătar încă un minut. După aceea le vom transfera în marinada balsamică. Puteți monta o farfurie pentru fiecare mesean sau un platou mare, cu aspect rustic, pentru toți. Decorăm cu ierburi proaspăt tocate.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(albertaontheplate.com)

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 14 noiembrie 2024, 07:34

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Pentru astăzi am pregătit Tort cu ciocolată...

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură
Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 13 noiembrie 2024, 07:28

Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Pentru astăzi vă invit la o scurtă...

Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta
Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 10 noiembrie 2024, 09:00

Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile...

Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet
Salată mediteraneană cu macrou
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:29

Salată mediteraneană cu macrou

Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară.Rețetele mediteraneene includ alimente...

Salată mediteraneană cu macrou
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 7 noiembrie 2024, 09:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 noiembrie 2024, 10:07

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă, prăjitură din mălai cu lapte

Felul de debut al prânzului de duminică, dacă nu începeți cu aperitive, este o ciorbă țărănească. Folosim:– 300 de gr de carne de...

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă, prăjitură din mălai cu lapte
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 octombrie 2024, 09:00

Rețetă din bucătăria americană: Chicharron de porc

În fiecare zi de marți a săptămânii traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America de Sud pentru a...

Rețetă din bucătăria americană: Chicharron de porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 octombrie 2024, 06:28

Carne de vită în stil finlandez Lihakastike

O trăsătură caracteristică a bucătăriei tradiționale finlandeze este utilizarea pe scară largă a peștelui, a vânatului, a fructelor de...

Carne de vită în stil finlandez Lihakastike