Prânzul de duminică: ciorbă de praz, tocănița ardelenească de porc și tăieței cu pesmet
A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se consolidează, în compania unei mâncăruri bune și a unui vin de calitate.
Articol editat de Radio Resita, 15 septembrie 2024, 08:52
Începem prânzul cu ciorbă de praz.
Mâncarea oltenească, de obicei simplă, este întotdeauna gustoasă și asezonată cu ardei iute sau hrean, dar nimeni nu poate nega rolul de vedetă al prazului.
Ingrediente:
– două bucăți de praz
– un păstârnac
– 50 de gr de țelină
– un kg de cartofi
– zeamă acră din murături sau borș
– roșii decojite
– ulei vegetal
– sare
– un morcov potrivit
– frunze de pătrunjel.
Se curăță zarzavatul, se spală, se taie rondele mici și subțiri de praz, iar celelalte legume se taie cubulețe. Se pun la călit în 4 linguri de ulei, după care se adaugă apă în jur de doi litri. Se lasă să fiarbă zarzavatul 15-20 de minute, după care se adaugă cartofii tăiați cuburi.
Separat, se pune zeama acră la fiert. Când cartofii sunt pe jumătate fierți, se adaugă roșiile și zeama acră.
Se mai lasă 10 minute după care se potrivește gustul de sare și se servește cu pătrunjel tocat mărunt.
Pentru felul principal ne inspirăm din Transilvania și pregătim tocănița ardelenească de porc.
Aceasta este o mâncare foarte îndrăgita în țara noastră pentru că este ușor de făcut și extrem de gustoasă. Cum fiecare regiune are specificul ei, în Ardeal diferența o face untura de porc și boiaua, care se folosesc din plin.
Ingredientele de care ne folosim:
– 1,5 kg carne de porc
– două linguri de untură de porc
– 3 cepe
– două linguri de pastă de tomate
– o lingură de boia dulce
– o foaie de dafin
– o lingură de pătrunjel tocat
– o lingură de faină
– o linguriță rasă de chimen măcinat, opțional
– sare și piper.
Ceapa se taie peștișori și se călește într-o cratiță cu cele două linguri de untură.
Carnea tăiată în bucăți potrivite se trece prin faină, se scutură de exces și se adaugă în cratiță, peste ceapă. Bucățile se rumenesc bine la foc iute, după care se presară boiaua și chimenul.
Se stinge totul cu pastă de tomate dizolvată în apă cât să acopere carnea și ceapa din cratiță.
Pe vas se așează un capac și se fierbe totul la foc mic cam o oră sau până când se pătrunde toată carnea, iar sosul este legat. Dacă sosul este prea gros, se mai adaugă apă și se mai fierbe puțin.
Tocănița ardelenească se poate servi cu o mămăligă caldă și ca aperitiv un pahar de pălincă.
Dulcele este un preparat rapid, tăieţei cu pesmet.
Este un desert delicious și foarte sățios care o să încânte mesenii.
Ingrediente necesare:
– 300 de gr de tăieţei laţi
– 100 de gr de pesmet
– 100 de gr de zahăr
– un sfert de linguriţă de scorţişoară
– două linguri de ulei de rapiță sau de unt.
Se pun tăieţeii la fiert în apă cu puţină sare, urmând indicațiile producătorului.
Într-o tigaie largă se încinge o lingură de ulei şi se adaugă pesmetul. Se prăjeşte la foc mediu, amestecând tot timpul.
După ce vedeţi că pesmetul începe să se rumenească uşor, daţi focul la mic şi continuaţi să prăjiţi până e rumen.
Când pesmetul s-a rumenit adăugaţi zahărul şi scorţişoara şi amestecaţi.
Mutaţi pesmetul într-o farfurie. Strecuraţi tăieţeii şi adăugaţi peste ei restul de ulei sau de unt.
Presărați pesmetul cu zahăr şi amestecaţi. Serviţi-i calzi și cine dorește îi poate asezona cu diverse dulcețuri.
Bucurați-vă de prânzul de duminică alături de cine-l serviți!
Daniel Babun