Rețetă – Moussaka grecească
Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.
Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară.
Rețetele mediteraneene includ alimente vibrante care sunt bogate în legume, fructe, leguminoase, proteine slabe și grăsimi sănătoase. Cu accent pe ingredientele pe bază de plante aceste mâncăruri ușoare și sănătoase vă vor face să vă simțiți foarte bine.
Articol editat de Radio Resita, 14 septembrie 2024, 09:45
Marea majoritate a preparatelor mediteraneene sunt sau au fost inspirate de mâncăruri italiene. Există multe rețete pe care astăzi le considerăm tradiționale și care s-au născut în urma lipsei sau înlocuirii ingredientelor. Pentru mine, gătitul este libertate: libertatea de a încerca noi arome, libertatea de a asambla ingrediente contrastante, chiar libertatea de a greși și de a încerca din nou.
Moussaka este un fel de mâncare legendar. Cremoasă, suculentă și delicioasă, este unul dintre cele mai populare feluri de mâncare din Grecia. Moussaka este servit acolo la fiecare tavernă, este pregătit în fiecare casă în timpul săptămânii și pentru masa de sărbători.
Pentru preparare vom lua:
– o vânătă
– un dovlecel
– 3 cartofi
– 500 de gr de carne tocata în amestec
– două roșii
– o lingură de pastă de tomate
– 5 crenguțe de cimbru
– o ceapă
– 50 de gr de parmezan
– două linguri de ulei de măsline extravirgin
– sare și piper.
Pentru sosul Bechamel:
– 50 de gr de unt
– 50 de gr de făină
– 500 de ml de lapte
– sare și piper.
Curățați cartofii și tăiați-i în felii subțiri. Tăiați dovlecelul și vinetele la fel.
Puneți feliile de cartofi, dovleceii și vinetele într-o tavă de copt.
Pentru sosul bechamel topiți untul într-o cratiță.
Se adaugă făina și se prăjește la foc mic, amestecând continuu. Asigurați-vă ca untul și făina să nu se ardă. Gătiți nu mai mult de 3 minute. Se toarnă 500 de ml de lapte, se adaugă sare și piper negru măcinat după gust. Gătiți sosul, amestecând cu telul, până se îngroașă și are consistentă de smântână nu prea groasă.
Se toarnă jumătate din sos peste legume. De obicei fiecare strat este uns cu sos, dar cred că legumele vor fi suficient de înmuiate și așa.
Curățați ceapa și tăiați-o în cuburi mici. Încingeți o tigaie cu două linguri de ulei de măsline și căliți ceapa până se înmoaie. Adăugați carnea tocată în tigaia cu ceapă.
Tăiați două roșii cuburi mici și adăugați-le în tigaia cu carnea tocată și ceapă. De asemenea, puneți o lingură de pastă de tomate.
Se săreză și se piperează după gust. Acum se pun și crenguțele de cimbru. Se amestecă și se prăjesc câteva minute. Peste legumele cu sosul se așează carnea tocată și se întinde uniform cu o spatulă.
Turnați a două parte de sos bechamel uniform peste carnea tocată. Acoperiți cu parmezan ras. Coaceți Moussaka în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius timp de 30 de minute.
Bucurați-vă de ceea ce puneți pe masă. Poftă bună!
Daniel Babun