Ziua limbii germane a fost marcată interactiv la Colegiul Naţional “Diaconovici-Tietz” din Reşiţa
În spaţiul Banatului, limba germană se vorbește de aproape 300 de ani, fapt pentru care s-a instituit şi aici o zi de marcare a însemnătăţii acesteia şi asta pentru că la nivel mondial peste 15 milioane de oameni învață germana – una dintre cele mai folosite instrumente de comunicare din lume care joacă și astăzi un rol foarte important.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 13 septembrie 2024, 17:00 / actualizat: 13 septembrie 2024, 22:28
La Colegiul Naţional „Diaconovici-Tietz” din Reşiţa a fost marcată interactiv Ziua limbii germane, vineri, 13 septembrie, cu o zi înainte de data propriu-zisă, adică a doua sâmbătă a lunii, printr-o lecţie deschisă cu elevii clasei a VIII-a B.
Cum spuneam Banatul a avut de secole o strânsă legătură cu spaţiul german, aceste relații regăsindu-se în toate domeniile, atât în educație şi cultură, cât şi în afaceri şi politică, fapt pentru care copiii şi tinerii, din şcoală deja îşi însuşesc această limbă, unii dintre ei provenind din familii de etnici germani autentici care caută să o perpetueze în timp, alţii dorind să o înveţe, să o aprofundeze şi să-şi facă un viitor cunoscând una din cele mai vorbite limbi de conversaţie din lume.
Cum percep elevii, apartenenţa lor faţă de această limbă de expresie, aflaţi aici:
Activitatea derulată la Colegiul Naţional „Diaconovici-Tietz” din Reşiţa, ca multe altele a fost organizată în strânsă legătură cu Forumul Democratic al Germanilor din Caraş-Severin, bornă de referinţă a activităţilor social-culturale ale etnicilor germani din acest spaţiu, a precizat pentru Radio Reşiţa vicepreşedintele acestei entităţi, prof. univ. Christian Paul Chioncel:
„Ziua limbii germane a devenit o tradiție în a fi marcată la Colegiul Național „Diaconovici- Tietz” din Reșița în parteneriat cu Forumul Democratic al Germanilor din Banatul de Munte sub coordonarea directorului adjunct Sonia Chwoika am avut plăcerea să interacționăm cu tinerii din clasa a opta secția germană care au fost câștigați într-o activitate interactivă și dinamică, gândită de doamna profesoară și nu putem decât să fim bucuroși că o astfel de activitate este bine primită de tineri și contribuie la cultivarea limbii germane și la extinderea culturii pe care aceștia o au„.
Limba de expresie este un instrument de comunicare, extrem de important pentru membrii unei etnii, cu o prezenţă seculară în Banat şi mai ales pentru copii, a căror pregătire este într-o continuă formare, aflăm de la directorul adjunct al Colegiului Naţional „Diaconovici-Tietz” din Reşiţa, prof. Sonia Maria Chwoika:
„Am gândit o activitate interactivă prin care copiii să își dea seama de apartenența la o minoritate, destul de reprezentativă în România, minoritatea germană în care ei trăiesc, învață și totodată își desfășoară activitatea zilnică. Împreună cu elevii am conturat ce înseamnă această minoritate, ce drepturi are în România și totodată ce au învățat ei în decursul timpului despre minoritatea germană. A fost o activitate reușită„.
Amintim că, în Caransebeş şi Reşiţa, limba germană se învață la grădinițe, în școli şi în universități fiind singurele oraşe din Caraş-Severin în care se predă ca limbă maternă sau modernă în toţi anii de studiu.
Banatul de Munte, dar şi cel de şes sunt singurele regiuni din vestul României în care această limbă se vorbeşte integral în cadrul evenimentelor social-culturale, nu puţine la număr, care se desfăşoară periodic la Arad, Timişoara şi Reşiţa, cât şi în localităţile cu etnici germani arondate acestora.