Pulpe de pui la cuptor cu năut, măsline și verdeață
Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.
Dieta mediteraneană a fost declarată moștenire culturală imaterială a umanității de către UNESCO în 2010 și până astăzi deține recordul pentru cel mai sănătos stil de alimentație dintre cele peste 40 de regimuri alimentare răspândite în întreaga lume.
Meritul constă în capacitatea sa, acum recunoscută în mod unic, de a promova longevitatea și de a preveni o serie de boli cronice netransmisibile, în special de a reduce riscul de boli cardiovasculare și de diabet zaharat.
Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară. Se încearcă implementarea unui proiect ca Dieta Mediteraneeană să devină Dietă Planetară.
Marea majoritate a preparatelor mediteraneene sunt sau au fost inspirate de mâncăruri italiene. Există multe rețete pe care astăzi le considerăm tradiționale și care s-au născut în urma lipsei sau înlocuirii ingredientelor. De ce să nu continuăm să creăm tradiții viitoare? Pentru mine, gătitul este libertate: libertatea de a încerca noi arome, libertatea de a asambla ingrediente contrastante, chiar libertatea de a greși și de a încerca din nou.
Articol editat de Radio Resita, 31 august 2024, 10:24 / actualizat: 1 septembrie 2024, 10:27
Pulpe de pui la cuptor cu năut, măsline și verdeață vă invit să gătiți și să vă bucurați papilele gustative.
Această masă de inspirație mediteraneană într-o singură tigaie este completă, datorită unei metode ușoare de coacere la cuptor și a mirodeniilor pline de viață: piper, cimbru, coriandru și coajă de portocală. Stropite generos cu ulei de măsline, pulpele de pui, feliile de portocale și năutul se prăjesc împreună, devenind crocante pe exterior și se topesc în gură.
Se pregătesc ingredientele:
– 4 pulpe de pui (două kg în total)
– o lingură de semințe de coriandru
– sare
– o portocală, spălată
– o lingură de piper, ideal ar fi de Alep
– o lingură de frunze de cimbru proaspăt, tocate
– jumătate de cană ulei de măsline extravirgin, plus mai mult pentru stropire
– o conservă de năut, scurs
– 3 cepe mici, tăiate în jumătate
– o cană de măsline amestecate, fără sâmburi
– 3 căni de verdeață combinate în care să predomine varza.
Într-o tigaie mică, la foc mediu, prăjiți semințele de coriandru, amestecând ocazional, până când sunt parfumate, aproximativ un minut. Transferați într-o râșniță de condimente sau într-un mojar cu pistil și lăsăți să se răcească complet, apoi măcinați-le sau le pisați.
Preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius. Asezonați generos puiul cu sare și lăsați-l deoparte. Între timp, rade-ți coaja de portocală. Într-un castron mic, combinați două lingurițe de coajă de portocală cu piper, cimbru, coriandru și o lingură de ulei.
Frecați amestecul de condimente peste toată carnea. Se lasă să stea cel puțin 30 de minute sau se da la frigider, acoperit, câteva ore. Tăiați portocala în jumătate pe lungime, apoi tăiați o jumătate în felii foarte subțiri și împrăștiați-o într-o tigaie, împreună cu năutul și ceapa. Stoarceți sucul din jumătatea rămasă de portocală peste amestecul de năut. Se amestecă cu restul de ulei. Asezonați cu sare.
Pune-ți într-o altă tigaie carnea cu pielea în sus și stropiți cu ulei. Se prăjește până când puiul este auriu și foarte fraged. Transferați carnea la năut și ceapă. Lăsați în cuptor până în două ore sau până carnea începe să se caramelizeze. Scoateți tava din cuptor și transferați puiul pe o farfurie. Amestecați măslinele și verdeața în tigaie, apoi întoarceți puiul. Puneți din nou la cuptor și gătiți până când puiul devine maro auriu și verdeața s-a ofilit, cam 5 minute.
Daniel Babun