Ascultă Radio România Reșița Live

DGA: 6 medici chirurgi oncologi și o asistentă de la Spitalul Municipal Timişoara cercetați pentru luare de mită

Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş şi Direcţia Generală Anticorupţie continuă ancheta la Spitalul Municipal din Timişoara. În urma descinderii de ieri şi audierii mai multor persoane ofiţerii de poliţie judiciară au dispus pentru 6 medici chirurgi oncologi şi o asistentă medicală măsura de cercetare sub control judiciar, pentru multiple infracţiuni de luare de mită.

DGA: 6 medici chirurgi oncologi și o asistentă de la Spitalul Municipal Timişoara cercetați pentru luare de mită

Articol editat de Daiana Rosca, 29 august 2024, 13:48 / actualizat: 29 august 2024, 15:02

Conform anchetatorilor medicii vizaţi ar fi luat mită de la pacienti ori aparţinători de cel puţin 40 de ori începând cu luna aprilie.Vă reamintim că în urma unei acţiuni de flagrant unul dintre medici a fost prins în timp ce a primit suma de 1.000 Euro şi 1200 lei de la o pacientă, bani pe care nu i-a putut justifica.

Ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Arad, la delegarea și sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș efectuează cercetări într-un dosar privind săvârșirea mai multor infracțiuni de luare de mită în formă continuată (multiple acte materiale), respectiv dare de mită privind presupusa activitate infracțională a 6 medici chirurgi și o asistentă medicală din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara – Clinica de Chirurgie Generală 2 – Oncologie.

Astfel, față de primul inculpat s-a reținut că acesta, în calitate de medic chirurg în cadrul Clinicii de Chirurgie Generală 2 – Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, în perioada 15.04.2022 – 19.07.2024, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în  exercitarea atribuțiilor de serviciu şi în legătură cu acestea, a primit diferite sume de bani de la 10 pacienți (sau aparținători ai acestora) aflați sub tratament sau supuși unor intervenții chirurgicale în cadrul Secției Chirurgie Generală 2 și Oncologică din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, fără a fi îndreptățit la primirea unei sume suplimentare de bani față de cea decontată unității spitalicești de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Față de al doilea inculpat s-a reținut că acesta, în calitate de medic chirurg în cadrul Clinicii de Chirurgie Generală 2 – Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, în perioada 19.04.2022 – 23.07.2024, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în  exercitarea atribuțiilor de serviciu şi în legătură cu acestea, a primit diferite sume de bani de la 9 pacienți (sau aparținători ai acestora) aflați sub tratament sau supuși unor intervenții chirurgicale în cadrul Secției Chirurgie Generală 2 și Oncologică din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, fără a fi îndreptățit la primirea unei sume suplimentare de bani față de cea decontată unității spitalicești de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Față de al treilea inculpat s-a reținut că acesta, în calitate de medic chirurg în cadrul Clinicii de Chirurgie Generală 2 – Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, în perioada 23.05.2022 – 16.07.2024, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în  exercitarea atribuțiilor de serviciu şi în legătură cu acestea, a primit diferite sume de bani de la 9 pacienți (sau aparținători ai acestora) aflați sub tratament sau supuși unor intervenții chirurgicale în cadrul Secției Chirurgie Generală 2 și Oncologică din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, fără a fi îndreptățit la primirea unei sume suplimentare de bani față de cea decontată unității spitalicești de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Față de al patrulea inculpat s-a reținut că acesta, în calitate de medic chirurg în cadrul Clinicii de Chirurgie Generală 2 – Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, în perioada 17.04.2024 – 18.06.2024, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în  exercitarea atribuțiilor de serviciu şi în legătură cu acestea, a primit diferite sume de bani de la 6 pacienți (sau aparținători ai acestora) aflați sub tratament sau supuși unor intervenții chirurgicale în cadrul Secției Chirurgie Generală 2 și Oncologică din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, fără a fi îndreptățit la primirea unei sume suplimentare de bani față de cea decontată unității spitalicești de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Față de al cincilea inculpat s-a reținut că acesta, în calitate de medic chirurg în cadrul Clinicii de Chirurgie Generală 2 – Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, în perioada 15.04.2024 – 23.07.2024, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în  exercitarea atribuțiilor de serviciu şi în legătură cu acestea, a primit diferite sume de bani de la 4 pacienți (sau aparținători ai acestora) aflați sub tratament sau supuși unor intervenții chirurgicale în cadrul Secției Chirurgie Generală 2 și Oncologică din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, fără a fi îndreptățit la primirea unei sume suplimentare de bani față de cea decontată unității spitalicești de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Față de al șaselea inculpat s-a reținut că acesta, în calitate de medic chirurg în cadrul Clinicii de Chirurgie Generală 2 – Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, în data de 29.05.2024, în  exercitarea atribuțiilor de serviciu şi în legătură cu acestea, a primit de la aparținătorul unei paciente un plic care conținea suma de 100 lei, pacientă aflată sub tratament în cadrul Secției Chirurgie Generală 2 și Oncologică din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, fără a fi îndreptățit la primirea unei sume suplimentare de bani față de cea decontată unității spitalicești de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Față de al șaptelea inculpat s-a reținut că aceasta, în calitate de asistentă în cadrul Clinicii de Chirurgie Generală 2 – Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, în perioada 19.07.2022 – 16.07.2024, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în  exercitarea atribuțiilor de serviciu şi în legătură cu acestea, a primit diferite sume de bani de la 6 pacienți (sau aparținători ai acestora) aflați sub tratament sau supuși unor intervenții chirurgicale în cadrul Secției Chirurgie Generală 2 și Oncologică din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, fără a fi îndreptățită la primirea unei sume suplimentare de bani față de cea decontată unității spitalicești de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Pentru probarea activitătii infracționale, în data de 28.08.2024, ofițerii DGA – Arad, împreună cu procurorul de caz au organizat o acțiune de flagrant, unul dintre medici fiind depistat în timp ce a primit suma de 1000 Euro și 1200 lei de la o pacientă, în  exercitarea atribuțiilor de serviciu şi în legătură cu aceste atribuții.

În data de 28.08.2024 procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de 7 inculpați, iar în urma audierilor efectuate de acesta, cu sprijinul organelor de cercetare penală ale DGA, s-a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar față de cei 7 inculpați.

Activitățile de cercetare penală s-au desfășurat în cooperare cu Serviciul Județean Anticorupție Arad și Direcția Anchete din cadrul DGA – Structura centrală și au beneficiat de sprijinul Serviicilor Județene Anticorupție ale DGA din Hunedoara, Caraș-Severin și Timiș.

DGA face precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea unei măsuri preventive nu pot, în niciun caz, să înfrângă prezumția de nevinovăție, inculpații fiind prezumați nevinovați până la pronunțarea unei soluții definitive în cauză.

Linia de tren București – Timișoara: două oferte la licitația pentru modernizarea lotului cu tunelul Balota
Actualitate marți, 17 septembrie 2024, 12:48

Linia de tren București – Timișoara: două oferte la licitația pentru modernizarea lotului cu tunelul Balota

CFR Infrastructură a primit două oferte la licitația pentru modernizarea lotului 3 Igiroara – Drobeta-Turnu Severin, de pe linia de cale ferată...

Linia de tren București – Timișoara: două oferte la licitația pentru modernizarea lotului cu tunelul Balota
Bătălie juridică pentru o ruină: hotelul Semenic
Actualitate marți, 17 septembrie 2024, 08:40

Bătălie juridică pentru o ruină: hotelul Semenic

Hotelul Semenic din centrul municipiului Reşiţa rămâne în atenţia administraţiei locale. Primarul Ioan Popa susţine că edificiul reprezintă...

Bătălie juridică pentru o ruină: hotelul Semenic
Festivalul – Concurs național de interpretare instrumentală și vocală „LUCA NOVAC”, ediția I
Actualitate luni, 16 septembrie 2024, 18:44

Festivalul – Concurs național de interpretare instrumentală și vocală „LUCA NOVAC”, ediția I

În semn de prețuire pentru Luca Novac și ceea ce a însemnat el pentru folclorul bănățean și național, Casa de Cultură a Municipiului...

Festivalul – Concurs național de interpretare instrumentală și vocală „LUCA NOVAC”, ediția I
Cutremur cu magnitudinea 5,5 în judeţul Buzău, luni după-amiaza
Actualitate luni, 16 septembrie 2024, 18:10

Cutremur cu magnitudinea 5,5 în judeţul Buzău, luni după-amiaza

Un cutremur cu magnitudinea 5,5 s-a produs luni, la ora 17:40, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit datelor publicate de Institutul...

Cutremur cu magnitudinea 5,5 în judeţul Buzău, luni după-amiaza
Actualitate luni, 16 septembrie 2024, 15:45

Penitenciarul Popa Şapcă din Timişoara face din nou angajări

Penitenciarul Popa Şapcă din Timişoara face din nou angajări. Unitatea de detenţie a scos la concurs 9 posturi din sursă externă, în vederea...

Penitenciarul Popa Şapcă din Timişoara face din nou angajări
Actualitate luni, 16 septembrie 2024, 14:39

Arad: Zeci de migranţi, prinşi la frontieră ascunşi în patru camioane şi două maşini

Peste 30 de migranţi au fost prinşi de poliţiştii de frontieră arădeni, în weekend, când încercau să iasă ilegal din ţară, ascunşi în...

Arad: Zeci de migranţi, prinşi la frontieră ascunşi în patru camioane şi două maşini
Actualitate luni, 16 septembrie 2024, 13:46

AQUACARAȘ S.A. vine cu soluții pentru problemele cu privire la turbiditatea și culoarea apei

Nivelul surselor de apă care alimentează localitățile județului Caraș-Severin rămân scăzute, ceea ce duce la o schimbare temporară a...

AQUACARAȘ S.A. vine cu soluții pentru problemele cu privire la turbiditatea și culoarea apei
Actualitate luni, 16 septembrie 2024, 13:45

O nouă broșură despre siturile UNESCO din Parcul Național Domogled-Valea Cernei

Administrația Parcului Național Domogled-Valea Cernei se pregătește să lanseze o nouă broșură dedicată celor trei situri UNESCO aflate pe...

O nouă broșură despre siturile UNESCO din Parcul Național Domogled-Valea Cernei