Rețetă europeană – Croissani
În fiecare zi de luni vă dezvălui câte o rețetă din gastronomia țărilor de pe bătrânul continent.
Articol editat de Radio Resita, 26 august 2024, 09:30
Muntenegru este o destinație uluitoare care încântă vizitatorii datorită locuitorilor săi ospitalieri, frumusețea naturală, tradiția și bucătăria tentantă.
De la fructe de mare cu usturoi până la alimente de munte puternice și calorice, fiecare parte a Muntenegrului are propriile sale particularități. În Capitala Podgorița, celebrul kachamak se îmbină perfect cu mielul fraged care este gătit lent până la perfecțiunea suculentă.
Este interesant că în topul celor mai populare mâncăruri muntenegrene, cicvara se află pe primul loc. În continuare, sunt priganice, apoi supa de urzici, iar tigaia lui Balsic este pe locul patru.
Locul al cincilea a fost câștigat de kacamak cu smântână și mai există macaroane, supă de ciuperci porcini, cartofi fierți și pogača muntenegreană.
Bucătăria din Podgorița îi va încânta pe cei care se bucură de mâncare. Gurmanzii vor fi de două ori încântați, pentru că aici mâncarea este pusă cu vârf, fără regret.
Frumusețea acestei bucătării constă în varietatea sa: multe feluri de mâncare din fosta Iugoslavie sunt asemănătoare cu bucătăria din țările vecine (Turcia, Albania, Italia, Austria și Ungaria), deoarece este un amestec de Est și Vest. Meniurile restaurantelor și tarabele stradale sunt foarte diverse.
Fiecare regiune din Muntenegru are propriile secrete culinare, așa că numele orașelor sunt adesea incluse în numele felurilor de mâncare: Tsrmnitsko fiert, păstrăv Podgorica, friptură de vită Negus. Pentru a încerca mâncarea națională locală, mergeți la taverne locale – konoba. Este o țară spectaculoasă unde mă întorg de fiecare dată cu drag.
Croissante sau cum spun muntenegrenii, Croissani, aerisite și moi din Podgorița vă propun astăzi.
Ingrediente necesare:
– un kg de făină 000
– 40 de gr drojdie proaspătă sau 10 gr de drojdie uscată
– 600 de ml de apă
– o lingură de zahăr
– 50 de ml de ulei
– sare
– 375 de gr de margarină sau unt
– un ou pentru ungere.
Mai întâi puneți margarina sau untul la congelator să se întărească. Turnați apă caldă în bolul de amestecare. Adăugați zahărul, drojdia și o lingură de făină și amestecați totul. Adăugați făina treptat, apoi amestecati din nou cu un mixer sau cu mâna. Presărați sare, jumătate de ulei și mai multă făină.
Stabiliți singuri sarea, în funcție cum faceți croissantele dulci sau sărate. O lingura este suficienta pentru dulciuri, aluatul nu va fi sarat, dar trebuie adaugat pentru a nu fi fad și fără gust. Pentru cele sarate, măriți cantitatea.
Amestecați totul din nou cu mixerul sau cu mana și puneți treptat făina până când aluatul devine mai tare, apoi frământați bine. După ce s-a amestecat aluatul se pune pe suprafata de lucru și se unge cu restul de ulei. Se frământă apoi până când uleiul este complet încorporat în aluat. Presărați făină pe masă, apoi împărțiți aluatul în 16 părți. Formați fiecare parte într-o bilă, apoi acoperiți cu o cârpă și lăsați-o să se odihnească timp de 30 de minute.
După trecerea timpului, întindeți fiecare bilă cu ajutorul unui sucitor și puțină făină până la un diametru de aproximativ 20 cm. Alegeți cele două bucăți mai mari de aluat și separați acele cercuri. Nu trebuie să aveți mare grijă să faceți fiecare cerc precis pentru că apoi îl veți modela manual.
Mai întâi puneți unul dintre cercurile mai mari pe un fund, apoi radeți margarină sau unt. Puneți deasupra a doua rundă de aluat și întinde-l cu mâna de-a lungul marginilor aluatului de dedesubt. Apăsați cu mâna de sus, astfel încât să se lipească bine. Repetați procedura până la ultimul cerc de aluat. Așezați deasupra al doilea, mai mare, care a fost separat anterior și apăsați totul din nou cu mâna.
Presărați făină sub și în jurul aluatului stivuit și întindeți-l încet cu un sucitor, strângând mai întâi mijlocul și apoi celelalte părți. Spre final se răstoarnă aluatul, se întinde mai mult și se taie în mai multe triunghiuri. Umpleți după și cu ce doriți.
Rulați cornurile de la bază spre vârf și puneți-le într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, apoi acoperiți-le cu o cârpă și lăsați-le să se odihnească 30 de minute. Ungeți croissantele cu ou bătut și coaceți-le la 200 de grade Celsius aproximativ 20 de minute.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!
Daniel Babun
(zurnal-me;novosti-rs)