Ascultă Radio România Reșița Live

Enchilada de vită la cuptor

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat. Astăzi nu vom avea un preparat mediteraneean ci unul latino.
Este un fapt universal recunoscut că cel mai bun și cel mai distractiv de a învăța despre o cultură este să mănânci mâncărurile acesteia. Unele dintre cele mai delicioase preparate provin din toată America Latină. Dacă nu puteți să plecați într-o vacanță în America Latină mâncărurile  tradiționale din Mexic, Cuba, Argentina, Puerto Rico și El Salvador, printre altele, vă vor face să vă simți ca și cum ați ați traversat Atlanticul.

Enchilada de vită la cuptor

Articol editat de Valentina Adam, 24 august 2024, 10:44

Din zona latino vă propun Enchilada de vită la cuptor.
Această Enchilada de vită cu fasole, ardei gras și brânză este ușor de asamblat și se coace suficient de repede pentru a face o masă grozavă.

Se folosesc la preparare:
– un kg de carne de vită tocată
– o conservă de fasole roșie
– două  lingurițe cu ulei de măsline
– o ceapă, tocată
– 4 căței de usturoi, tocați
– un ardei gras mare, de orice culoare, tăiat cubulețe
– sare și piper după gust
– brânză semitare
– o linguriță de chimen măcinat
– o cutie de sos roșu de enchilada, împărțit
– 12 tortilla de porumb
– coriandru (opțional)
– smântână, pentru garnitură (opțional)

Preîncălziți cuptorul la 190 de grade Celsius.
Încingeți o tigaie mare la foc mediu. Adăugați ulei de măsline, apoi ceapa. Se călește până când ceapa începe să se înmoaie, cam 3 minute. Adăugați ardeiul gras și prăjiți-l aproximativ două minute. Se pune usturoiul și se călește până se parfumează, un minut.
Adăugați carnea tocată de vită și gătiți, fărâmițând carnea cu o spatulă, până se rumenește, aproximativ 10 minute. Scurgeți orice grăsime. Se pune fasolea roșie. Asezonați cu sare, piper negru și chimen. Se amestecă o cană de sos enchilada, se reduce focul la mediu spre mic și se fierbe, neacoperit, timp de 5 minute.
Între timp, întindeți uniform sosul de enchilada rămas pe fundul unui vas de copt.
Folosind un cuțit ascuțit, tăiați cu grijă o margine dreaptă de pe o parte a tortillelor. Puneți 4 tortilla cu marginea tăiată îndreptată spre părțile laterale ale vasului.
Întindeți jumătate din amestecul de carne de vită peste tortilla și acoperiți cu brânză. Adăugați un alt strat de tortilla, apoi amestecul de carne de vită și brânză pentru a crea al doilea strat. Repetați straturile care se termină cu brânza rămasă. Acoperiți cu folie termică.
Coaceți în cuptorul preîncălzit timp de 15 minute. Îndepărtați folia și coaceți până când brânza se rumenește ușor, încă 5 până la 10 minute. Scoateți din cuptor, lăsăți să se odihnească până la 10 minute înainte de servire. Decorați cu smântână și coriandru tocat, dacă doriți.

Acum vă spun cum se face Tortilla de porumb.
Cantitățile sunt pentru aproximativ 10 tortilla de porumb
– o cană de făină de porumb, sau după cum este necesar
– jumătate de linguriță de sare
– treisfert de cană de apă fierbinte.

Puneți făina într-un castron mare. Stropiți cu sare și adăugați apa fierbinte. Amestecați cu degetele până când aluatul începe să se strângă.
Frământați câteva minute pentru a se netezi sau până când textura seamănă cu chitul. Adăugați mai multă apă dacă aluatul este prea uscat și mai multă făină dacă este prea umed.
Puneți un prosop umed peste aluat pentru a nu se usca. Lăsăți-l să se odihnească 20 până la 30 de minute.
Scoateți o bucată mică de aluat, suficientă pentru a se rula ca o minge și o aplatizați.
Puneți o tigaie fierbinte și fără ulei, la foc mediu spre mare. Gătiți prima parte timp de 30 până la 45 de secunde. Întoarceți și gătiți a două parte timp de un minut. Întoarceți și apăsăți o dată sau de două ori cu o spatulă până când tortilla se umflă ușor. Gătiți încă 30 de secunde. Întoarceți ultima oară și gătiți timp de 10 secunde.
Transferați rapid tortilla în tavă și puneți un prosop peste. Repetați gătirea restului de aluat de tortilla.
Lăsăți tortilla până când se înmoaie, cel puțn 15 minute.

Bucurați-vă și descoperiți gustul și aroma Enchiladei de vită la cuptor.

Daniel Babun

(allrecipes.com)

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine