La Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa a avut loc primul curs internaţional de medicină tactică „STOP THE BLEED”
În acest sfârşit de săptămână la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa a avut loc primul curs internaţional „STOP THE BLEED” organizat de Academia CAPSARIUS din Germania, acreditată de ACS (American College of Surgeon). 10 medici şi un asistent medical au participat la aceste seminarii de perfecţionare în acordarea primului ajutor cu metode ce se aplică în medicina tactică sau militară.
Articol editat de Daiana Rosca, 12 august 2024, 17:04 / actualizat: 14 august 2024, 17:24
Este vorba despre medicii: Cosmin Librimir-medic primar at. medicină de urgență, Cosmin Tortolea-medic specialist medicină de urgență, Andrei Tăucean-medic specialist medicină de urgență, Ilie Artinescu-medic primar chirurgie generală, Radu Cotrău-medic specialist gastroenterologie, Valerică Lineschi-medic primar urologie, Emanuel Trika-medic specialist radiologie și imagistică medicală, Mircea Achi-medic primar obstetrică ginecologie, Cosmin Trebuian-medic primar A.T.I, Robert Vlăduţu-medic primar ortopedie şi traumatologie şi Alin Dragomir-asistent medical principal generalist.
Tehnicile au fost predate de un reprezentat important al Academiei Capsarius din Germania, paramedic si intructor militar în Comittee for Tactical Emergency Casualty Care, Tactical Combat Casualty Care, Pre Hospital Trauma Life Suport şi Advanced Cardiovascular Life Suport cu o experienţă de 32 de ani în forţele armate germane.
Cursul a costat 400 de euro de persoană dar a fost sponsorizat de TRANS GAZ și Asociația pentru Prevenția și Lupta împotriva Cancerului AMAZONIA, plus două persoane care au dorit să rămâne anonime. Managerul Cosmin Librimir îşi doreşte în viitor ca toţi medicii Spitalului Judeţean din Reşiţa să beneficieze de astfel de cursuri pentru îmbunătăţirea actului medical:
„Le mulțumesc din suflet pentru implicarea exemplară și transparentă! Un efort deosebit a fost făcut de Mederle Adrian, reprezentantul CAPSARIUS AKADEMIE ROMÂNIA care este inițiatorul acestui proiect minunat! CAPSARIUS AKADEMIE GERMANIA reprezentată prin Carsten Dombrowski, a fost pentru prima dată în România. Deoarece am lăsat o impresie foarte bună, SJU Reșița va colabora cu Capsarius Akademie Germania pe o perioadă de minim 10 ani. Este onoare pentru noi!
În acest moment nu știu de de vreo colaborare a vreunui Spital cu Medicina Tactică! Sper din tot sufletul să fim primii din țară. Pe scurt, vă explic care este diferența între medicina tactică si cea tradițională. La medicina tactică le place garoul, la cea civilă nu! Pe lung, de când ființele umane se luptă în războaie, medicina tactică a fost aplicată celor răniți în luptă. Regii timpurii aveau medici personali care îi îngrijeau în cazul în care erau răniți în luptă, în timp ce spartanii foloseau persoane din clasele inferioare, elinii, pentru a le îngriji rănile, astfel încât să poată continua lupta.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, precum și al războiului din Vietnam, necesitatea unui standard mai ridicat de medicină pe câmpul de luptă a devenit din ce în ce mai evidentă, deoarece până la 20% dintre soldații răniți în luptă mureau din cauza rănilor. S-a constatat că majoritatea deceselor surveneau din cauza exsangvinării (sângerare până la moarte) sau a compromiterii respirației, legată de obicei de colapsul pulmonar sau obstrucția căilor respiratorii. Exsangvinarea în luptă a fost atenuată prin instruirea pe scară largă a personalului militar cu privire la utilizarea garoului. Pentru mine personal, este un vis împlinit! Am luptat, am crezut, am sperat şi am reușit!
Şi medicul gastroenterolog Radu Cotrau consideră că acest curs este de bun augur iar informaţiile dobândite în cele două zile cu siguranţă îl vor ajuta în desfăşurarea actului medical, ne-a declarat acesta: