Ascultă Radio România Reșița Live

Paste Portofino

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor care au plaje la Marea Mediterană. Rețeta mediteraneeană de astăzi vine din superba Italie, țara care are jumătate din monumentele globale care fac parte din lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Paste Portofino

Articol editat de Valentina Adam, 10 august 2024, 12:14

Dieta mediteraneană a fost declarată moștenire culturală imaterială a umanității de către UNESCO la 16 noiembrie 2010 și până astăzi a deținut recordul pentru cel mai sănătos stil de alimentație dintre cele peste 40 de regimuri alimentare răspândite în întreaga lume.
Meritul constă în capacitatea sa, acum recunoscută în mod unic, de a promova longevitatea și de a preveni o serie de boli cronice netransmisibile, în special de a reduce riscul de boli cardiovasculare și de diabet zaharat.
Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară. Se încearcă implementarea unui proiect ca Dieta Mediteraneeană să devină Dietă Planetară.

Rețeta mediteraneeană de astăzi vine din superba Italie, țara care are jumătate din monumentele globale care fac parte din lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
De fapt, marea majoritate a preparatelor mediteraneene sunt sau au fost inspirate de mâncăruri italiene. Există multe rețete pe care astăzi le considerăm tradiționale și care s-au născut în urma lipsei sau înlocuirii ingredientelor. De ce să nu continuăm să creăm tradiții viitoare? Pentru mine, gătitul este libertate: libertatea de a încerca noi arome, libertatea de a asambla ingrediente contrastante, libertatea de a greși și de a încerca din nou. În Italia aceleași rețete diferă de la o regiune la alta și chiar de la o localitate la alta.

Pentru astăzi m-am decis la un preparat din Liguria, Paste Portofino. Localitatea este o minunăție la țărmul mării Liguriei, care a fost cântată de muzicieni și imortalizată de pictori. Îmi amintesc că am petrecut  clipe minunate acolo.
Preparatul îi aparține unui bucătar din Portofino care a dezvoltat un nou condiment: a combinat pesto, probabil având o cantitatea mai mică, cu un sos de roșii proaspăt.

Preparăm sosul.
Luați o tigaie și prăjiți un cățel de usturoi tăiat în două cu un strop de ulei de măsline. Adăugați roșiile cherry proaspete (sau curățate) tăiate în jumătate și gătiți câteva minute, adăugând câte puțin câteva linguri de apă. Presărați un praf de sare, 5-6 frunze de busuioc și continuați să gătiți cu capac și la foc mic pentru peste 10 minute. Opriți aragazul, îndepărtați usturoiul și lăsați să se răcească.

Preparați Pesto.
Puneți într-un mojar frunzele de busuioc, usturoiul bine curățat și un praf de sare. Cu un pistil se pisează și se amestecă. Nu se amestecă repede pentru ca frunzele de busuioc să nu-și piardă aroma. Adăugați nuci de pin, Pecorino, Parmezan și continuați să amestecați. Ca ultim ingredient, încorporați uleiul de măsline extravirgin cu o lingură folosind mișcări circulare pentru a avea o consistență cremoasă.

Se trece la prepararea pastelor Portofino.
Fierbeți pastele în multă apă cu sare. Scurge-le când sunt Al Dente, rezervând câteva linguri din apa de gătit. Puteți prepara paste acasă sau să apelați la spaghete sau scoici de la magazin. Neapărat să fie fabricate în Italia.
Se amestecă sosul preparat cu Pesto. Pentru o reușită perfectă a acestui fel de mâncare este necesar să se respecte proporția dintre cele două condimente: 6 linguri mari de sos și 4 linguri mari de Pesto genovez.
În acest moment, puneți pastele în unirea celor două condimente. Pentru o combinare mai bună, recomand să adăugați din apa de gătit rezervată.

Aduceți pastele Portofino la masă, fierbinți. Bucurați-vă și descoperiți gustul și aroma pastelor Portofino!

Daniel Babun

Foto the pasta project.com

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine