Radio Reșița: 28 de ani de la primul semnal, într-o Românie în plină transformare
Îți amintești prima oară când ai auzit vocea ta la radio? Sau poate primul cântec care ți-a rămas în suflet? Pentru mulți dintre noi, radioul a fost și este o companie constantă, un prieten care ne însoțește în fiecare zi. În urmă cu 28 de ani, în inima Banatului de Munte, se năștea o nouă voce, una care avea să devină parte integrantă din viețile noastre: Radio Reșița.
Articol editat de Valentina Adam, 9 august 2024, 16:43
În timp ce lumea se confrunta cu schimbări majore, de la primele experimente de clonare până la revoluția digitală, Radio Reșița își făcea loc în inimile ascultătorilor săi. 28 de ani mai târziu Radio Reșita a rămas fidel valorilor sale de bază: a fi aproape de comunitate, a informa și a distra. Sărbătorim astăzi 28 de ani de istorie, de evoluție și de pasiune.
De 28 de ani marcăm și premieră după premieră în industria radio: primul post din România care a emis dintr-o căsuță instalată în centrul civic, în cadrul campaniei umanitare Muzică pentru viaţă!
Primul post de radio care a lansat campania umanitară Solidari cu Ucraina! Împreună pentru mame şi copii!
Din 1996 toate evenimentele care contează le asculți la Radio Reșița – 28 de ani, o poveste care continuă!
După 28 de ani Radio Reșița înseamnă acum și platformă de streaming, podcasturi, aplicație mobilă și implicare în rețelele sociale pentru că radioul s-a reinventat pentru secolul 21.
Astăzi, într-un studio nou axat pe radio vizual, postul tău preferat își sărbătorește cea de-a 28-a aniversare și pentru a marca această zi specială am adunat alte evenimente memorabile care au avut loc în 1996.
Un an de cotitură: România în 1996
În plan economic, preţurile continuau să crească, iar banii în circulaţie nu mai făceau faţă. Așa că apare bancnota de 50 de mii de lei.
În 1996, salariul mediu net era de 321.000 de lei, pe atunci, echivalentul a 105 dolari. Cu toate astea, s-au găsit peste 70.000 de români dispusi să plătească cel putin 13 dolari pentru a îl vedea pe Michael Jackson, din nou, în concert la Bucureşti.
Dar și în România se făcea muzică bună. În 1996, Iris lansa „Lună plină”, despre care multi spun că e cel mai bun album al trupei. Şi tot de atunci avem albumul lui Nicu Alifantis pe versuri de Nichita Stănescu.
Anii 90 erau ani de bucurie imensă furnizată de succesele sportului românesc. Nu şi 1996, însă, când naţionala de fotbal cu Hagi, Popescu, Răducioiu şi Petrescu, pierdea toate meciurile din grupă la europeanul din Anglia şi marca doar un gol. Un gol validat. Căci un altul avea să treacă neobservat de brigada de arbitri.
O lună mai târziu, au loc Jocurile Olimpice din Atlanta. Cu un onorabil loc 14: 4 medalii de aur, 7 de argint şi 9 de bronz. Scrima, gimnastica şi de două ori canotajul aveau să ne urce atunci pe primul loc.
În iulie 1996, avem si o premieră pentru România: anchetarea a două bănci, Dacia Felix şi Credit Bank – primele infiinţate după revoluţie, fără girul Băncii Naţionale.
În vara lui 1996, la Hanul La Răscruce din satul bănățean Gărâna, câțiva prieteni puneau la cale un jam session de jazz. Cum țambalele, trompetele și saxofoanele păreau să curgă bine în mijlocul naturii și al ceaunelor cu gulaș în munții Semenic, mișcarea a devenit festival. Gărâna Jazz Festival este acum pe harta evenimentelor de gen din toată lumea.
Pe plan global, anul 1996 a adus si primele experimente in domeniul clonării. Pe 5 iulie 1996 se năştea primul mamifer clonat din lume, oaia Dolly, în mass-media din întreaga lume devenind o adevărată vedetă, prezentată ca o „inestimabilă” senzaţie ştiinţifică.
Din 1996 toate evenimentele care contează le asculți la Radio Reșița – 28 de ani, o poveste care continuă!