S-au încheiat înscrierile pentru învăţământul dual! Reşiţa a rămas cu zeci de locuri neocupate
S-au încheiat înscrierile pentru învăţământul dual. La Reşiţa, pentru anul şcolar 2024-2025, au fost disponibile în total peste 200 de locuri la Colegiul Ecomic al Banatului Montan şi la Colegiul Tehnic din Reşiţa. După cele două etape de înscrieri aproximativ 80 de locuri au rămas neocupate, ne-a declarat viceprimarul Mădălina Chiosa:
Articol editat de Daiana Rosca, 7 august 2024, 16:39
„După cea de-a 2-a etapă care s-a încheiat, au fost ocupate la Colegiul Tehnic 44 de locuri din cele 82 existente. Și la Colegiul Economic al Banatului Montan au fost ocupate 57 din cele 137. Așadar, mai sunt libere aproximativ 80 de locuri, însă locurile ocupate sunt aproximativ similare cu cele din anii anteriori. Diferența este faptul că solicitarea din partea agenților este din ce în ce mai mare. Tot mai mulți agenți economici solicită să se școlarizeze în învățământ dual.
Ce ar fi de menționat sunt beneficiile pe care elevii care vin la învățământul dual le au și aici. Este vorba de bursa tehnologică de 300 lei, bursa pe care o primesc de la agentul economic care este tot de 300 lei și bursa pe care o vor primi elevii care vor fi parte din proiectul de campus dual integrat, care este de 400 lei, deci un total de 1.000 lei pe care un elev din învățământul duale îi poate primi lunar dacă studiază la învățământul dual de la Reșița. În afară de asta mai beneficiază de cazare și masă în mod gratuit la căminele acestor licee”.
Calificările au fost diverse: ospatar-chelner-vânzator în unităţile de alimentaţie, bucătar, lucrător hotelier, comerciant-vânzator şi brutar-patiser-preparator produse făinoase precum şi preparator produse din carne şi peşte.
Elevii care nu sunt din Reşiţa şi care au decis să urmeze învăţământul dual au gratuitate pentru masă și cazare în internatul școlar dar şi posibilitatea de a participa la stagii de practică în străinătate prin proiecte Erasmus. Practica o vor face la firmele din judeţ, înscrise în acest program şi pot învăţa o meserie de la cei mai buni specialiști.
Elevii de la dual au o bază materială modernă şi clădiri reabilitate și dotate prin proiectele Primăriei Reșița. Cadre didactice sunt dedicate și profesioniste. La finalizarea studiilor de învăţământ dual, elevii au posibilitatea de a-şi continua studiile sau de a se angaja, cu prioritate la agenţii la care au efectuat pregătirea practică.