Friptură de carne de porc din Naxos
A sta la masă cu familia Duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se consolidează, în compania unei mâncăruri bune și a unui vin de calitate.
Articol editat de Valentina Adam, 4 august 2024, 08:00 / actualizat: 4 august 2024, 11:47
Soarele și clima blândă a insulelor prosperă prin cultivarea produsului local. În minunatele Ciclade și în celelalte insule ale Mării Egee, te vei bucura de fricassee delicioasă cu verdeață acrișoară. Mastelo, miel copt la cuptor (kuftor) cu ierburi, chiftele cu năut, macaroane, plăcinte cu miere de la Sifnos, fritjelii de fenicul de la Serifos, melitera de la Anafi. Ladenia din Kimolos, sgardoumia din Santorini, malathrokeftedes din Chiotian, sougania din Mytilini și multe altele.
Preparatul de astăzi se pune pe masă mai ales Duminica în insula grecească Naxos, dar și în celelalte insule vecine.
Naxos este o insulă frumoasă, de un verde proaspăt, care se numără printre cele mai roditoare din zona Cicladelor. Regiunea de aici este înfrumuseţată de culturi şi câmpuri de măslini. Deşi insula este în mare parte muntoasă, oferă și plaje îmbietoare cu o mare superbă.
Deşi vremea este blândă, aici nu sunt foarte mulţi turişti, şi de aceea, de multe ori puteţi să vă bucuraţi de intimitate pe plajă. Principalul oraş al insulei este Naxos, unde puteţi admira meterezele înalte ale fortăreţei Veneţiene sau catedrala din secolul 18, construită cu pietre provenind din mănăstiri mai vechi. Frumuseţea oraşului este completată de un port. Un alt monument vechi în Naxos este Portara. Acestă poartă monmentală era intrarea în templul zeului Apollo, a cărui construcţie a început în anul 530 Î.Hr. Lucrarea însă nu a fost niciodată terminată, iar poarta serveşte ca simbol principal al oraşului.
Să trecem la preparatul de astăzi, friptură de carne de porc.
Pentru gătit se folosec următoarele:
– 1,3 kg de pulpă sau umăr de porc
– 18 căței de usturoi
– o jumătate de cană ulei de măsline
– un kg de roșii proaspete rase
– o cană de vin rosu sec
– o lingură de pasta de tomate
– 6 cartofi
– o lingură de zahăr
– 3 crengute de cimbru proaspat sau oregano
– piper măcinat proaspăt și sare de mare.
Curățați usturoiul și tăiați pe mijloc cățeii. Cu un cuțit îngust și ascuțit face-ți tăieturi în toată carnea și umpleți-le cu jumătăți de usturoi.Într-un castron adânc cu două linguri de ulei de măsline se rumenește carnea la foc mediu spre mare, pe toate părțile, până formează o crustă. Lăsați încă 10 minute pe foc. Curățați cu o spatulă sau o lingură de lemn fundul oalei pentru a-și elibera aromele.
Stingeți cu vinul și lăsați alcoolul să se evaporate, pentru ca vinul să-și păstreze aromele.
Adăugați roșiile, sare, piper și zahăr și turnați o cană de apă.
Acoperiți oala și reduceți focul.
Se fierbe o oră și jumătate până când carnea este fragedă.
Între timp curățați cartofii și după ce îi spălați, îi tăiați felii groase. Rumeniți-i într-o tigaie mare cu ulei de măsline.
Nu prăjiți cartofii în totalitate, doar îi rumeniți până când încep să-și elibereze amidonul și suprafața lor să devină sfărâmicioasă.
După ce carnea a fiert, o scoteți pe un blat de lucru și o tăiați cu un cuțit ascuțit în felii potrivite.
Se pune din nou în sos, se adaugă ierburile aromatice și cartofii sotați.
Continuați să fierbeți alte 30 de minute, până când cartofii sunt bine copți și sosul s-a îngroșat.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!
Daniel Babun