Ministerul Educației cere verificări în universitățile din țară pentru a vedea cum au gestionat cazurile de hărțuire sexuală
„Hărţuirea sexuală este un flagel, care are consecinţe dezastruoase atât asupra victimelor, cât şi asupra climatului profesional din orice organizaţie.”
Articol editat de Valentina Adam, 31 iulie 2024, 16:57
Ministerul Educației a afirmat, miercuri, că nu tolerează nicio abatere care ar putea afecta integritatea şi demnitatea umană și susține demersurile SNSPA pentru a clarifica acuzațiile aduse în spațiul public privind comportamentul lui Alfred Bulai.
La solicitarea Ministerului Educaţiei, Consiliul de Etică şi Management Universitar (CEMU) va iniţia verificări la nivelul instituţiilor de învăţământ superior cu privire la cazurile care au vizat elemente de hărţuire sexuală (sau fapte asimilate) şi la modul în care acestea au fost gestionate la nivelul comisiilor de etică universitară şi rezultatele acţiunilor întreprinse la nivel instituţional, inclusiv prin raportarea la măsuri de prevenţie.
„Hărţuirea sexuală este un flagel, care are consecinţe dezastruoase atât asupra victimelor, cât şi asupra climatului profesional din orice organizaţie. Atunci când cei care hărţuiesc sunt şi în poziţii care presupun încredere şi autoritate, precum cea de cadru didactic, impactul este cu atât mai devastator.
Apreciez curajul tuturor celor care au făcut un pas în faţă şi au spus adevărul şi îi încurajez pe toţi cei care au fost victime ale abuzurilor de orice fel să le semnaleze. În calitate de ministru, am urmărit constant îmbunătăţirea legislaţiei în domeniul eticii şi deontologiei în mediul educaţional. Solicit universităţilor ca orice abatere de la normele de etică şi integritate să fie aspru sancţionată, asigurând protecţia victimelor şi asistenţa post-traumatică. De asemenea, vom acţiona, împreună cu instituţiile abilitate şi cu mediul universitar, pentru a creşte acţiunile de prevenţie în sistemul educaţional”, a declarat ministrul Educaţiei, Ligia Deca, citată în comunicat.
„Orice persoană poate sesiza comisia de etică universitară”
Ministerul Educaţiei precizează că, pentru prima dată, în noua Lege a învăţământului superior nr. 199/2023 au fost prevăzute definiţii clare pentru actele de hărţuire sexuală şi violenţă psihologică, iar toate instituţiile de învăţământ superior au obligaţia de a respecta noile prevederi.
Reprezentanţii Ministerului Educaţiei subliniază că hărţuirea sexuală, alături de orice formă de hărţuire, este considerată abatere de la normele de etică şi deontologice privind respectarea fiinţei şi demnităţii umane, având în vedere faptul că ştirbesc demnitatea beneficiarilor direcţi ai dreptului la educaţie şi prestigiul profesiei, conform prevederilor Legii învăţământului superior nr. 199/2023 şi ale Codului-cadru de etică şi deontologie universitară.
„Subliniem că, în cazul faptelor ce pot constitui abatere de la etica şi deontologia universitară, orice persoană poate sesiza comisia de etică universitară din instituţia de învăţământ superior, cu respectarea confidenţialităţii identităţii personale. Ministerul Educaţiei poate fi sesizat pentru orice situaţie care vizează nerespectarea prevederilor şi a procedurilor legale care privesc etica şi deontologia universitară, în cazul în care sesizarea nu a fost soluţionată la nivelul instituţiei de învăţământ superior”, se mai arată în comunicat.
Poliţia Capitalei a deschis un dosar penal ce vizează folosirea funcţiei în scop sexual în cazul lui Alfred Bulai.
Potrivit unei investigaţii jurnalistice realizate de site-ul Snoop, Alfred Bulai, profesor la SNSPA, ar fi hărţuit sexual mai multe studente.