„FIARĂ ȘI VIOARĂ” – Concert extraordinar al strălucitului violonist ARA MALIKIAN, în Parcul Rozelor din Timișoara
După concertul din 25 mai, de la București, Ara Malikian, unul dintre cei mai străluciți și expresivi violoniști ai generației sale, va concerta în Parcul Rozelor din Timișoara marți, 30 iulie 2024, la ora 20:00, în cadrul turneului THE ARA MALIKIAN WORLD TOUR. Acesta va fi acompaniat de Orchestra simfonică LIRA, a Casei de Cultură a Municipiului Timișoara. Dirijor: Radu Popa. Concert-maestru: Cristian Dragalina. Partener: Uniunea Armenilor din România.
Articol editat de Valentina Adam, 29 iulie 2024, 12:19
Cu un look și o agilitate de spadasin, Ara Malikian este un om-spectacol, care propune un show de vioară total atipic. Maestru excentric, care se duelează continuu cu marii artiști ale căror lucrări le reinterpretează la fiecare apariție pe scenă, a devenit celebru pentru variantele sale ale unor teme consacrate, de la Bach la Bjork, Radiohead sau Pulp Fiction, până la „Ciocârlia” lui Angheluș Dinicu.
Violonistul mânuiește arcușul în timp ce el însuși e un arc sub tensiune, gata să sară, imprevizibil, de nestăpânit, un spaniol în centrul unei arene în care e și taur, și toreador. Însă Ara Malikian nu vine din Spania, ci din Liban, dintr-o familie cu origini armene.
Descendența sa este doar unul dintre motivele pentru care alege să devină un interpret multicultural, fascinat fiind de muzica gitanilor, de flamenco și tango, dar și de muzica arabă sau klezmer. Mărturie stau colaborările sale cu legenda muzicii libaneze, cântăreața Fairuz, sau cu celebrul dansator de flamenco, Joaquín Cortés.
Când nu este invitat de marile orchestre simfonice ale lumii sau în turneu, în vreuna dintre cele 40 de țări în care a concertat, Ara Malikian compune și înregistrează soundtrack-uri de film. Vioara sa poate fi ascultată nu doar pe 29 de albume de studio, ci și pe coloanele sonore a nouă pelicule, cele mai cunoscute fiind Hable Con Ella și La Mala Educación, operele unui artist spaniol la fel de nonconformist, Pedro Almodóvar. (Sursa : https://blog.carturesti.ro)
Accesul se face pe bază de bilete, care pot fi cumpărate în format fizic, la Casa de Cultură a Municipiului Timișoara (Str. Miron Costin nr.2) sau online, pe platforma www.bilete.ro
Prețul biletelor este de 100-300 lei.
ARA MALIKIAN
Născut în Liban, în anul 1968, într-o familie de origine armeană, Ara Malikian a început să studieze vioara împreună cu tatăl său, de la o vârstă fragedă. Talentul i-a fost recunoscut și cultivat, în ciuda dificultăților aduse de războiul civil din Liban, forțându-l să studieze perioade lungi în adăposturi antiaeriene.
Primul său concert serios l-a susținut la 12 ani, iar la 14 ani a obținut o bursă din partea Ministerului Culturii din Germania, pentru a studia la Hochschule für Musik und Theater, din Hanovra. A fost cel mai tânăr elev admis în acest prestigios centru.
Și-a continuat studiile la Guildhall School of Music & Drama din Londra. Concertul de debut, la Royal Albert Hall, în mai 2019, este urmat de altele, în cele mai importante săli de concerte ale lumii: Carnegie Hall din New York, Salle Pleyel din Paris, Musikverein din Viena, Ford Centre, de la Toronto, Auditorio Nacional și Teatro Real din Madrid, dar și la Veneția, Los Angeles, Taipei, Hong Kong, Kuala Lumpur, Cuba, Barcelona, Bilbao și multe altele.
Personalitatea sa irezistibilă și energia fenomenală i-au adus mai multe premii I, la concursurile internaționale „Felix Mendelssohn” (1987, Berlin, Germania) și „Pablo Sarasate” (1995, Pamplona, Spania), cărora li se adaugă recunoașterea la alte competiții prestigioase: „Zino Francescatti” (Marsilia, Franța), „Rodolfo Lipizer” (Gorizia, Italia), „Jeunesses Musicales” (Belgrad, Serbia), „Rameau” (Le Mans, Franța), „International Artists Guild” (New York, SUA) și „Concursul Internațional de Muzică din Japonia”.
În 1993, a primit „Premiul pentru devotament și realizări artistice”, din partea Ministerului German al Culturii.
Muzician foarte apreciat în întreaga lume, Malikian are în repertoriu majoritatea pieselor importante scrise pentru vioară și este unul dintre puținii violoniști care cântă recitaluri pentru vioară solo cu programe care includ cicluri complete, precum cele 24 de „Capricii” ale lui Niccolo Paganini, cele șase sonate ale lui Eugene Ysaÿe sau sonatele lui Bach.
„Sunt un mare admirator al muzicii tradiționale românești. Am studiat toți marii violoniști pe care i-a avut România.” (Ara Malikian)