Ursula von der Leyen a fost aleasă pentru un al doilea mandat în fruntea Comisiei Europene
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost aleasă joi pentru un al doilea mandat, după ce a promis să creeze o „uniune a apărării” continentală şi să menţină cursul tranziţiei ecologice a Europei, atenuând în acelaşi timp povara asupra industriei.
Articol editat de Valentina Adam, 18 iulie 2024, 17:53
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost aleasă joi pentru un al doilea mandat, după ce a promis să creeze o „uniune a apărării” continentală şi să menţină cursul tranziţiei ecologice a Europei, atenuând în acelaşi timp povara asupra industriei. Membrii Parlamentului European au sprijinit candidatura Ursulei von der Leyen pentru un nou mandat de cinci ani la conducerea puternicului organism executiv al Uniunii Europene, cu 401 voturi în favoarea sa şi 284 împotrivă, în cadrul unui vot secret în camera cu 720 de membri.
Într-un discurs adresat parlamentului de la Strasbourg mai devreme în cursul zilei, Ursula von der Leyen a prezentat un program axat pe prosperitate şi securitate, modelat de provocările războiului Rusiei în Ucraina, competiţia economică globală şi schimbările climatice. „Următorii cinci ani vor defini locul Europei în lume pentru următoarele cinci decenii. Vor decide dacă ne vom modela propriul viitor sau îl vom lăsa să fie modelat de evenimente sau de alţii” – a declarat Ursula von der Leyen înaintea votului secret asupra candidaturii sale.
Ea a subliniat necesitatea de a nu da înapoi în ceea ce priveşte transformarea „Green Deal” a economiei UE în vederea combaterii schimbărilor climatice – o promisiune-cheie pentru deputaţii Verzi, care s-au alăturat grupurilor de centru-dreapta, centru-stânga şi liberal în susţinerea sa pentru această funcţie.
După ce s-a angajat să sprijine Ucraina atât timp cât va fi necesar în lupta sa împotriva Rusiei, Ursula von der Leyen a declarat că libertatea Europei este în joc şi că aceasta trebuie să investească mai mult în apărare. Ursula von der Leyen, fost ministru german al apărării de centru-dreapta, a promis să creeze „o adevărată Uniune Europeană a apărării”, cu proiecte emblematice privind apărarea aeriană şi cibernetică. Planul ei a stârnit critici din partea Kremlinului, care a afirmat că reflectă o atitudine de „militarizare şi confruntare”.
Ursula von der Leyen a criticat recenta vizită a premierului ungar Viktor Orban la Moscova, unde s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin, afirmând că a fost, de fapt, o „misiune de împăcare”, obţinând aplauze largi din partea deputaţilor. Politica de apărare în Europa a fost în mod tradiţional domeniul guvernelor naţionale şi al NATO. Însă, în urma atacului Rusiei asupra Ucrainei şi pe fondul incertitudinii cu privire la măsura în care Europa se va putea baza pe SUA pentru protecţia sa în cazul în care Donald Trump va câştiga alegerile prezidenţiale din noiembrie, Comisia Europeană încearcă să promoveze mai multe proiecte europene comune în domeniul apărării.
Ursula von der Leyen a promis, de asemenea, o serie de politici climatice, inclusiv un obiectiv obligatoriu din punct de vedere juridic al UE, de reducere a emisiilor cu 90% până în 2040, comparativ cu nivelurile din 1990. De asemenea, ea a promis noi măsuri pentru a ajuta industriile europene să rămână competitive în timp ce investesc în reducerea emisiilor, transmite REUTERS preluată de RADOR RADIO ROMÂNIA.
Foto: arhivă/ Comisia Europeană