Ascultă Radio România Reșița Live

Tort de bezea

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Pentru astăzi vă propun un alt dulce magnific, Tort de bezea.

Pentru blat de bezea folosim:
– 140 de gr de albuş, cam 5 ouă
– 250 de gr de zahăr tos

Se bat albușurile simple o vreme după care se adaugă treptat zahărul. Se continuă baterea până se obține o bezea tare și lucioasă, care nu curge când întorci vasul și își ține forma pe tel.
Între timp luați două foi de copt și desenați pe ele conturul unei farfurii cu diametru de 20 cm. Desenați 6 astfel de cercuri și întoarceți foile cu fața în jos (nu vreți ca bezeaua să preia culoarea instrumentului de scris în timpul coacerii).

Tort de bezea

Articol editat de Radio Resita, 18 iulie 2024, 09:00

Preîncălziți cuptorul la 100 de grade Celsius.
Când bezeaua este gata puneți-o într-un poș mare cu duză simplă medie (duzele sunt rotunde, șprițurile au zimți). Puneți bezea pe cercurile desenate, astfel: umpleți complet două cercuri și nivelați suprafața. Pe celelalte patru cercuri puneți bezea ca să obțineți niște volane de circa 2,5 cm lățime. Umpleți înspre interior că să va asigurați că toate au același diametru. Ceea ce trebuie să obțineți la final este o cutie din bezea. Peste cercul plin de la bază puneți cercurile volan și un cerc plin capac. Se coc o oră și un sfert la 90 grade Celsius.
Se lasă să se răcească în cuptor.

Emil Frederic, cel care a creat Tortul de bezea în anii 1920, recomandă lipirea cercurilor cu bezea, mascarea și netezirea lor pe exterior, urmată de o uscare lentă la căldură joasă. A două zi se presară cu zahăr pudră și s-e introduce în cuptor ca să, citez din ceea ce scria Emil Frederic, ca să “prinză  o culoare gălbuie”. Astăzi apreciem mai mult o bezea albă, imaculată, ca spuma laptelui.
În ziua în care doriți să serviți tortul umpleți cu frișcă și fructe de pădure, dacă vreți. Puneți pe masă imediat deoarece bezeaua se umezește repede și poate ceda. Cel mai sigur și simplu este să aveți gata pregătită frișcă bătută și fructele tăiate, să le țineți la rece și să le puneți în bezea exact înainte de a aduce la masă.

Serviți și vă bucurați, dar să nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate, nu cu regularitate.

Daniel Babun

(dulceromanie.ro)

Etichete:
Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Krautsuppe
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe
Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 decembrie 2024, 09:00

Paste Bucatini cu carne de iepure

Insula Procida, alături de Ischia și de mult mai cunoscuta Capri fac parte din nestematele Golfului Napoli.Bucataria din Procida și Ischia sunt...

Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 decembrie 2024, 06:00

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 decembrie 2024, 09:00

Pisto Manchego

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pisto Manchego
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 decembrie 2024, 09:45

Lohikeito

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și...

Lohikeito
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 decembrie 2024, 05:30

Biscuiți Bussola din Burano

Burano este o insula care face parte din Italia fiind în laguna Veneției. Este una dintre cele mai frumoase și mai cunoscute insule, situată la 7...

Biscuiți Bussola din Burano