Ascultă Radio România Reșița Live

Tort de bezea

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Pentru astăzi vă propun un alt dulce magnific, Tort de bezea.

Pentru blat de bezea folosim:
– 140 de gr de albuş, cam 5 ouă
– 250 de gr de zahăr tos

Se bat albușurile simple o vreme după care se adaugă treptat zahărul. Se continuă baterea până se obține o bezea tare și lucioasă, care nu curge când întorci vasul și își ține forma pe tel.
Între timp luați două foi de copt și desenați pe ele conturul unei farfurii cu diametru de 20 cm. Desenați 6 astfel de cercuri și întoarceți foile cu fața în jos (nu vreți ca bezeaua să preia culoarea instrumentului de scris în timpul coacerii).

Tort de bezea

Articol editat de Radio Resita, 18 iulie 2024, 09:00

Preîncălziți cuptorul la 100 de grade Celsius.
Când bezeaua este gata puneți-o într-un poș mare cu duză simplă medie (duzele sunt rotunde, șprițurile au zimți). Puneți bezea pe cercurile desenate, astfel: umpleți complet două cercuri și nivelați suprafața. Pe celelalte patru cercuri puneți bezea ca să obțineți niște volane de circa 2,5 cm lățime. Umpleți înspre interior că să va asigurați că toate au același diametru. Ceea ce trebuie să obțineți la final este o cutie din bezea. Peste cercul plin de la bază puneți cercurile volan și un cerc plin capac. Se coc o oră și un sfert la 90 grade Celsius.
Se lasă să se răcească în cuptor.

Emil Frederic, cel care a creat Tortul de bezea în anii 1920, recomandă lipirea cercurilor cu bezea, mascarea și netezirea lor pe exterior, urmată de o uscare lentă la căldură joasă. A două zi se presară cu zahăr pudră și s-e introduce în cuptor ca să, citez din ceea ce scria Emil Frederic, ca să “prinză  o culoare gălbuie”. Astăzi apreciem mai mult o bezea albă, imaculată, ca spuma laptelui.
În ziua în care doriți să serviți tortul umpleți cu frișcă și fructe de pădure, dacă vreți. Puneți pe masă imediat deoarece bezeaua se umezește repede și poate ceda. Cel mai sigur și simplu este să aveți gata pregătită frișcă bătută și fructele tăiate, să le țineți la rece și să le puneți în bezea exact înainte de a aduce la masă.

Serviți și vă bucurați, dar să nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate, nu cu regularitate.

Daniel Babun

(dulceromanie.ro)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de ciuperci, fish fingers cu mazăre și sos tartar și budincă din piure de mango și de chia
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 1 septembrie 2024, 10:33

Prânzul de duminică: supă cremă de ciuperci, fish fingers cu mazăre și sos tartar și budincă din piure de mango și de chia

A sta la masă cu familia Duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de ciuperci, fish fingers cu mazăre și sos tartar și budincă din piure de mango și de chia
Pulpe de pui la cuptor cu năut, măsline și verdeață
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 31 august 2024, 10:24

Pulpe de pui la cuptor cu năut, măsline și verdeață

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană a...

Pulpe de pui la cuptor cu năut, măsline și verdeață
Rețetă din Orientul Mijlociu-Mujadara
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 28 august 2024, 09:00

Rețetă din Orientul Mijlociu-Mujadara

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.Influențate de o istorie bogată a...

Rețetă din Orientul Mijlociu-Mujadara
 Rețetă europeană – Croissani
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 26 august 2024, 09:30

 Rețetă europeană – Croissani

În fiecare zi de luni vă dezvălui câte o rețetă din gastronomia țărilor de pe bătrânul continent. Muntenegru este o destinație uluitoare...

 Rețetă europeană – Croissani
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 25 august 2024, 10:00

Cotlete de porc Al Pastor

A sta la masă cu familia Duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Cotlete de porc Al Pastor
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 24 august 2024, 10:44

Enchilada de vită la cuptor

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat. Astăzi nu vom avea un...

Enchilada de vită la cuptor
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 14 august 2024, 07:01

Rețetă: orez cu fasole și năut

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.Influențate de o istorie bogată a...

Rețetă: orez cu fasole și năut
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 13 august 2024, 07:01

Rețetă: empanada columbiană din carne

Așa cum am procedat în fiecare zi de marți din săptămână traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America...

Rețetă: empanada columbiană din carne