Budincă de carne de vită și bere
Ca de obicei, în fiecare zi de luni poposim într-o bucătărie dintr-o țară europeană.
Bucătăriile de pe Bătrânul Continent au preparte culinare care pot să satisfacă cele mai rafinate gusturi. Savoarea rețetelor italiene, rafinamentul celor franțuzești, eleganța celor germane, să dau doar trei exemple, fac din Europa o destinație pentru cei care apreciază arta culinară. Diversitatea ingredientelor face să difere rețetele, dar au și multe atribute comune.
Articol editat de Radio Resita, 15 iulie 2024, 11:30
A vorbi despre mesele tradiționale servite în Londra este destul de complex.
La fel ca multe orașe mari, Londra este un amestec incredibil de arome și influențe, răsfățând vizitatorii.
Londra este un oraș cu o populație incredibil de multiculturală și o bucătărie care se întinde pe tot globul, deoarece Anglia a fost o mare putere colonială.
Vă propun o rețetă tipic londoneză, Budincă de carne de vită și bere.
Este o plăcintă tradițională cu friptură, bere, păstârnac și aluat.
Dacă vă suscită interesul vă recomand să faceți umplutura cu o seară înainte.
Ingrediente folosite:
– 500 de gr de carne slabă de vită tocată, tăiată cubulețe
– o ceapă mare, tocată
– 100 de gr de bacon afumat
– două linguri de ulei de măsline
– două linguri de făină
– 3rădăcini de păstârnac, tăiate cubulețe
– 500 de ml de bere brună
– 300 de ml de supă de vită
– două linguri de jeleu de afine sau coacaze, opțional
– 4 fire de cimbru
– verdeturi pentru servit, optional
Pentru aluat:
– 300 de gr făină auto-crescătoare, plus suplimentar pentru pudrat
– unt, pentru uns
– două linguri de pudră de muștar englezesc
– 140 de gr seu de care doriți, mărunțit.
Încinge o tigaie mare și gătește ceapa și baconul împreună până devin aurii. Scoateți cu o lingură cu fantă și lăsați deoparte. Se adauga uleiul în tigaie, se pudrează carnea de vita cu făină, apoi se rumenește uniform la foc iute.
Adăugați amestecul de păstârnac, bere, bulion, jeleu, cimbru, ceapă și bacon în tigaie. Se aduce la fierbere, apoi se acoperă și se fierbe o oră și jumătate până când carnea este fragedă.
Ungeți generos cu unt o formă de budincă de 1,5 litri.
Pentru a face aluatul, amestecați împreună făină, pudră de muștar, seu și sare. Adăugați suficientă apă rece, aproximativ 150 ml, pentru a face un aluat moale. Scoateți un sfert din aluat și lăsăți-l de-o parte. Pe o suprafață înfăinată puternic, întindeți aluatul rămas pentru a face un cerc mare, suficient de mare pentru a căptuși forma.
Așezați cu grijă aluatul în formă. Trebuie să aveți un cm de aluat deasupra marginii. Întindeți sfertul rămas într-un cerc suficient de mare pentru a acoperi partea de sus.
Se toarnă lichidul de gătit din umplutură într-o tigaie mică și se lasă deoparte. Aruncați firele de cimbru. Turnați umplutură în forma tapetată și așezați peste 100 de ml din lichid de gătit. Îndoiți peste aluat în sus și ungeți cu apă. Puneți capacul deasupra, apăsând ferm în jurul marginilor pentru a sigila.
Se unge cu unt o foaie de copt, se face un pliu mare și se așează, cu partea de unt în jos, deasupra budincii. Acoperiți cu un strat pliat de folie și la final legați cu sfoară, făcând o buclă pentru mâner, astfel încât să puteți ridică budinca cu ușurință.
Așezați un tăietor mare de prăjituri în fundul unei cratițe adânci, care este suficient de mare pentru a lua forma cu ușurință. Umpleți cratița până la jumătate cu apă și aduceți la fierbere. Puneți budinca, acoperiți și fierbeți timp de două ore, completând cu apă clocotită când este necesar.
Reîncălziți lichidul de gătit, balbotând-l puțin, astfel încât să se reducă într-un sos gustos. Scoateți cu grijă budinca. Treceți un cuțit în jurul ei, apoi întoarceți-o și serviți cu sos și verdeață, dacă doriți.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!
Daniel Babun