Ascultă Radio România Reșița Live

Lămâi conservate

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.
Influențate de o istorie bogată a schimburilor comerciale și culturale, rețetele din Orientul Mijlociu sunt renumite pentru arome îndrăznețe, mirodenii și ingrediente proaspete.
Orientul Mijlociu este alcătuit din toate țările situate în apropierea sau de-a lungul Peninsulei Arabe, inclusiv Libanul, Israelul, Egiptul, Marocul și Iranul. Mâncarea de aici este un mix de arome și metode de gătit.

Lămâi conservate

Articol editat de Radio Resita, 3 iulie 2024, 07:43

În câteva rânduri m-ați auzit spunând în lista de ingrediente lămâi murate sau conservate în rețetele Orientului Mijlociu. Acum vă spun cum se prepară aceste lămâi.

Lămâile conservate, dacă nu sunt familiare, sunt un element de bază în bucătăria marocană și nord-africană și sunt, în esență, lămâi „în saramură”. După câteva săptămâni se  transformă într-un condiment mătăsos și aromat. Odată conservate, pulpa de lămâie, coaja de lămâie și „siropul” sărat de lămâie pot fi folosite la gătit pentru a adăuga strălucire și aromă.
Lămâile conservate au nevoie de doar aproximativ 15 minute  pentru pregătire și cam două săptămâni de „conservare”.
Lămâile conservate, după cum vă puteți imagina, au un gust suplimentar de lămâie sărată, adăugând o explozie uriașă de aromă mâncărurilor pe care le pregătiți deja.
Se folosesc lămâi, suc de lămâie și sare de mare.
Dacă se dorește se pot folosi două foi de dafin la un borcan de jumătate de litru și 10-15 boabe de piper negru sau mozaic.

Curățați un borcan cu apă fierbinte și detergent. Clătiți bine.
Tăiați două lămâi în discuri cam de doi cm.
Sărați fundul borcanului și începeți să stratificați lămâile. Presărați sare pe fiecare felie. Veți avea nevoie de aproximativ 2 lingurițe de sare de mare pentru o lămâie mare.
Odată ce borcanul este umplut, apăsați feliile în jos, comprimându-le, apoi stoarceți sucul proaspăt din două lămâi pentru a scufunda complet, apăsând din nou cu degetele. Se pune capac borcanului și se așează într-un loc răcoros și uscat timp de cel puțin o săptămână. Agitați borcanul periodic, asigurându-vă întotdeauna că lămâile sunt scufundate sub saramura.
Odată ce pulpa devine translucidă și pielea fragedă, dați la frigider.
Lămâile conservate vor dura la infinit atâta timp cât le acoperă saramura.
Dacă lămâile se odihnesc sub saramura, nu se vor dezvolta mucegaiuri și nu se vor strica.
Odată conservate, se vor păstra un an la frigider. Se pot folosi în ce preparate doriți sau vă face plăcere.
Bucurați-vă și descoperiți noi gusturi și arome!

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine