Ascultă Radio România Reșița Live

Arayes

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.
Influențate de o istorie bogată a schimburilor comerciale și culturale, rețetele din Orientul Mijlociu sunt renumite pentru arome îndrăznețe, mirodenii și ingrediente proaspete.
Orientul Mijlociu este alcătuit din toate țările situate în apropierea sau de-a lungul Peninsulei Arabe, inclusiv Libanul, Israelul, Egiptul, Marocul și Iranul. Mâncarea de aici este un mix de arome și metode de gătit.

Arayes

Articol editat de Radio Resita, 26 iunie 2024, 07:00

Arayes sau Pită libaneză umplută cu carne crocantă vă poftesc să preparați.
Să faci propria pâine pita libaneză nu este atât de dificil pe cât ai putea crede.  Sunt necesare:
– 240 de grame de apă
– 7 grame de drojdie instant
– o jumătate de linguriță de zahăr
– două linguri de ulei de măsline
– un sfert de cană de făină de grâu integrală
– două căni și jumătate de făină universală
– o linguriță de sare, preferabil Kosher

Într-un castron mare, combinați apa, drojdia și zahărul. Amestecați bine. Se adaugă uleiul de măsline, făina și sarea. Folosind o lingură de lemn, amestecați până devine cremos.
Frământați aluatul de pita pe o suprafață de lucru curată până când obțineți o minge moale și suplă.
Transferați bilă de aluat într-un bol uns cu ulei și acoperiți cu folie film. Lăsăți aluatul să crească într-un loc cald în bucătărie timp de o oră până când își dublează volumul.
Împărțiți aluatul de pâine pita în 8 bucăți egale și formăți bile mai mici. Lasă bilele de aluat să se odihnească pe blat timp de 10 minute, acoperite cu un prosop curat de bucătărie.
Întindeți cu un sucitor fiecare bilă într-o formă rotundă subțire de aproximativ 3 cm grosime. Cercul de aluat ar trebui să aibă aproximativ 18- 20 cm în diametru. Puteți rula bilele de aluat în discuri pe măsură ce le coaceți sau le puteți rula pe toate odată și le puteți ține acoperite, astfel încât să nu se usuce. Asigurați-vă că lăsăți discurile câteva minute de odihnă înainte de a le coace, acest lucru ajută la formarea bulelor de aer în aluat care se vor dilată și vor forma buzunar când sunt coapte.

Preparăm Arayes. Este unul dintre acele lucruri care te vor face să te întrebi „de ce nu m-am gândit la asta?”.

Ingrediente de trebuință:
– 400 de gr de carne de miel, de vită sau de curcan, macinată
– un sfert de cană de pătrunjel tocat
– 3 căței de usturoi, tocați mărunt
– 3 linguri de ceapă galbenă rasă
– o linguriță și jumătate de chimen măcinat
– tot atâta coriandru măcinat
– o linguriță de boia afumată
– un sfert de linguriță de ienibahar măcinat
– piper negru și cayenne după gust
– o linguriță de sare kosher

Preparăm și un sos Tahini de iaurt din:
– o lingură de tahini
– o lingură de suc de lămâie
– o lingură de apă
– jumătate de cană de iaurt grecesc simplu
– un cățel de usturoi, ras fin
– foarte puțin piper cayenne
– sare kosher după gust

Adăugați carnea într-un bol și presărați pătrunjel, usturoi tocat, ceapă, chimen, coriandru, boia afumată, ienibahar, piper cayenne, sare și piper negru. Folosiți o furculiță sau mâinile pentru a amestecă totul uniform. Acoperiți și lăasți la frigider cel puțin o oră.
Pentru sos, adăugați tahini, sucul de lămâie și apă într-un bol care poate fi utilizat în cuptorul cu microunde și gătiți la foc mare până când este foarte fierbinte, aproximativ 30 de secunde. Adăugați într-un castron iaurt, usturoi ras, un praf de cayenne și un sfert de linguriță de sare. Bateți până se omogenizează și ușor. Lăsați la răcit.
Tăiați fiecare pita în jumătate și deschideți cu grijă fără a rupe marginile.
Împărțiți carnea în 4 părți egale și transferați-o în fiecare jumătate de pita. Apăsăți și stoarceți ușor pita pentru a distribui carnea într-un strat uniform, care ajunge până la partea tăiată.
Încinge-ți puțin ulei de măsline la foc mediu. Gătiți fiecare pita umplută până când carnea este gătită și pâinea este frumos rumenită și crocantă, până la 4 minute pe fiecare parte. Se servește fierbinte cu sos tahini alături.
Poftă bună și să vă bucurați de ceea ce preparați!

Daniel Babun

(urbanfarmandkitchen-com; allrecipes-com)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine