Jurnal de festival: o zi de marți cu trei piese bune!
Motto: ’’Ne scapă mereu câte ceva în viață de aceea trebuie să ne naștem mereu.”
Articol editat de Anca Bălălău, 19 iunie 2024, 00:06
O zi de marți cu trei piese bune, am putea spune despre cea de-a patra zi de New Wave Theatre Festival. Spectacole curate, profunde, mesaj puternic.
La Sala Lira a Liceului de Artă ’’Sabin Pautza’’ a avut loc spectacolul Iona de Marin Sorescu, dramaturgie ce face parte din Trilogia ‘’Setea Muntelui de Sare’’ alături de Paracliserul și Matca.
“Am vrut să scriu ceva despre un om singur, nemaipomenit de singur, “ spunea Marin Sorescu.
Și, da, teatrul este despre singurătățile nemărturisite, înăbușite în monotonia de zi cu zi, ascunse sau răzvrătite despre care uneori, ne este teamă să vorbim. Și atunci, teatrul ne pune oglinda în față și singurătatea noastră are un dublu al său, o imagine care îi îmbracă neputința…
“Mamă, […] mai naşte-mă o dată! Prima viaţă nu prea mi-a ieşit. Cui nu i se poate întâmpla să nu trăiască după pofta inimii? Dar poate a doua oară… […] Tu nu te speria numai din atâta şi naşte-mă mereum,”este o mărturisire din Iona a cărei semnificație duce pe sânge mirarea și totodată nedumerirea… Regizorul Mateea Marin a adunat toate aceste semnificații în producția Teatrului ‘’Anton Pann’’ Râmnicu Vâlcea printr-o cheie regizorală inteligentă.
Spectacolul ’’Zeițe de categoria B,’’ de Alexandra Felseghi, concept și regie tânărul și subtilul Andrei Măjeri de la Teatrelli (coproducție Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Teatrul „Regina Maria” Oradea, Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani) a relevat forța maturității feminine. O adevărată festivitate plină de umor, ironie, dramă și bucurie realizată de Elena Ivanca, Ioana Dragoș Gajdó și Silvia Luca, actrițe cu adevărat extraordinare. Poate fi considerat un spectacol-eveniment care a adus pe aceeași scenă actrițe din trei orașe și trei teatre diferite, aplaudate în spațiile geografice în care joacă, dar mai puțin cunoscute în afara lor.
„Zeițe de categoria B” chestionează un subiect de interes contemporan: granița dintre public și privat, dintre magia scenei și realitatea vieții personale. Spectacolul pornește de la o documentare de tip autobiografic, concentrându-se, cu precădere, asupra punctelor nevralgice din carierele celor trei actrițe, acelea care au provocat turnuri semnificative. Un demers care aduce în discuție modalitățile prin care artiștii sunt adesea schimbați asemenea unor piese.
Seara s-a încheiat cu spectacolul Artă, de Yasmina Reza, regia Slava Sambriș al Teatrului ’’Alexie Mateevici’’ Chișinău. Trei tinere actrițe de peste Prut au bucurat publicul și au primit aplauze la scenă deschisă pentru un joc curat, motivat și argumentat. De altfel, ne-au mărturisit că s-au îndrăgostit de publicul reșițean și de oraș și-și doresc să se reîntoarcă.
Cătălina Budu, Giasti Sirah și Diana Boșcov au reușit să facă o comedie de situație și la final să ne convingă că adevărata prietenie rezistă.
O zi reușită de festival care a stat sub semnul magiei teatrului. O zi despre noi și cu noi, spectatorii din culisele vieții care, de multe ori sperăm, după cum spunea Marin Sorescu: „O, tu pescar, care stai sus pe mal, măcar lasă-ne limpede drumul (…)”