Ascultă Radio România Reșița Live

Rețete din Sarajevo

Ca de obicei, în fiecare zi de luni poposim într-o bucătărie dintr-o țară europeană.
Bucătăriile de pe Bătrânul Continent au preparte culinare care pot să satisfacă cele mai rafinate gusturi. Savoarea rețetelor italiene, rafinamentul  celor franțuzești, eleganța celor germane, să dau doar trei exemple, fac din Europa o destinație pentru cei care apreciază arta culinară. Diversitatea ingredientelor face să difere rețetele, dar au și multe atribute comune.

Rețete din Sarajevo

Articol editat de Radio Resita, 17 iunie 2024, 07:35 / actualizat: 18 iunie 2024, 7:38

Mâncarea din Bosnia și Herțegovina este o fuziune a aromelor mediteraneene, din Orientul Mijlociu și din estul Europei și reflectă istoria și moștenirea culturală unică a Bosniei și Herțegovinei. Ingredientele proaspete, din surse regionale, cum ar fi carnea, legumele și produsele lactate, sunt frecvent utilizate în bucătăria locală. Bucătăria bosniacă include, de asemenea, o varietate de produse lactate, cum ar fi iaurt, brânză și smântână, precum și o gamă largă de fructe și legume proaspete. În afară de mâncărurile tradiționale, Bosnia și Herțegovina este bine cunoscută pentru cultura sa puternică a cafelei, cafeaua în stil turcesc fiind o băutură populară
De câte ori trec prin Bosnia și Herțegovina văd la vânzare covoare moi și frumos țesute, vase din aramă făcute manual, legume și fructe mari foarte gustoase și minumate mâncăruri preparate la rotisor, în care mielul este rege. Gusturi apetisante și fantastice. Preparate la rotisor ca acolo nu am mâncat niciunde și în plus sunt ieftine.
Să vă spun câteva bunătăți:

Cevapi
Este un fel de mâncare foarte popular în Bosnia și Herțegovina, precum și în alte țări balcanice, precum Serbia și Croația. La noi se numesc mititei. Felul de mâncare constă din carne tocată la grătar, care de obicei este făcută dintr-o  combinație de carne de vită, miel și porc și este asezonată cu sare, piper, usturoi și uneori cu ceapă. Cevapi este o mâncare stradală foarte populară, care este adesea servită la standuri de fast-food sau piețe în aer liber. Este și un fel de mâncare obișnuit în restaurante și este de obicei servit cu o parte de ceapă tocată, ardei iute și o salată verde, roșii și castraveți.

Burek
În Sarajevo și în toată Bosnia și Herțegovina, burek-ul este o masă foarte apreciată. Aluatul Phyllo este folosit pentru a crea straturi din acest produs de patiserie savuros, care sunt apoi umplute cu o varietate de ingrediente precum carne, brânză, spanac sau cartofi. Burek poate fi consumat ca o mâncare de dimineață, o gustare sau o masă completă.
Burek-ul este servit în mod obișnuit în Sarajevo în porții mici, care sunt tăiate în triunghiuri sau pătrate și vin frecvent cu un sos de iaurt.

Klepe
În Sarajevo, klepe este adesea servit cu un bulion aromat făcut cu carne, legume și condimente, cum ar fi frunze de dafin, ceapă și boabe de piper. Bulionul este uneori îngroșat cu smântână, dându-i o textură cremoasă și o aromă acidulată. Klepe se servește în boluri, cu bulionul turnat peste ele și deasupra cu smântână.
Pe de altă parte, ingredientele pentru klepe includ făină, apă și, ocazional, ouă. Aluatul este aplatizat subțire și tăiat în cercuri mici. Fiecare cerc este apoi umplut. Klepe este apoi gătit bine, fiind fiert în apă cu sare. Gustos, foarte gustos.

Bosanski Lonac
Acesta este unul dintre mâncărurile tradiționale din Bosnia și Herțegovina, pe care îl veți aprecia cu siguranță dacă sunteți unul dintre oamenii cărora le place să mănânce carne. Această tocană este de obicei făcută cu o varietate de carne, cum ar fi cea de vită, miel și pui și legume precum ceapa, morcovi, cartofi și ardei. Numele „Bosanski Lonac” înseamnă „oală bosniacă”, deoarece tocana este gătită în mod tradițional într-o oală mare și grea, la foc deschis. Bosanski Lonac este adesea servit ca fel principal cu pâine și este, de asemenea, un fel de mâncare popular pentru ocazii speciale, cum ar fi nunți și întruniri de familie. Este o tocană consistentă și sățioasă și o modalitate excelentă de a folosi resturile de carne și legume.

Tufahije
Nu pot rata să menționez Tufahije în lista de delicatese. Acest desert este unul dintre preferatele localnicilor. Acest îndrăgit desert tradițional bosniac se găsește în mod obișnuit în Sarajevo. Multe cafenele și restaurante din Sarajevo includ Tufahije în meniurile lor și este, de asemenea, un desert popular de făcut acasă pentru ocazii speciale, cum ar fi nunți și sărbători. Este un desert bogat și aromat care arată dragostea regiunii pentru dulciuri și fructe de sezon.

Acum o să vă surprind cu o băutură foarte interesantă, care este populară în Bosnia. Boza este făcută din boabe fermentate de porumb sau grâu și sunt îndulcite cu zahăr sau miere. Este o băutură groasă, cremoasă, cu gust ușor acrișor și cu conținut scăzut de alcool. Este servit rece și este o băutură populară în timpul lunilor de iarnă.

Daniel Babun

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine