Binecuvântare arhierească în Parohia Văliug
Moment de bucurie duhovnicească au trăit credincioșii Parohiei Văliug din Protopopiatul Reșița, deoarece Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost alături de ei pentru a încununa eforturile depuse de comunitate, în ultima perioadă, la înfrumusețarea lăcașului de cult cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”. Părintele Episcop a binecuvântat în duminica a 6-a după Paști interiorul sfântului locaș, dar și Capela mortuară din curtea bisericii.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 9 iunie 2024, 17:40 / actualizat: 10 iunie 2024, 12:51
În continuare Preasfințitul Lucian împreună cu un sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie. Au luat parte la sfânta slujbă autorități locale, credincioși din parohie, printre care copii și tineri îmbrăcați în costume populare.
Pentru rodnica activitate ce o desfășoară în Parohia Văliug, părintele Raul Ioan Rus a fost hirotesit iconom. Totodată, pentru tot sprijinul acordat sfintei biserici, Gheorghe Sorin Blaga, primarul comunei Văliug, a primit Ordinul Eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea”, clasa a 2-a pentru mireni, iar ceilalți ctitori și binefăcători au primit diplome de recunoștință.
Tot cu această ocazie Părintele Episcop a sfințit și biroul și biblioteca parohială. Părintele paroh i-a oferit Preasfințitului Lucian din partea comunității o bederniță.
„Cu ajutorul lui Dumnezeu am sfințit biserica din Văliug, mai ales în sfântul altar am schimbat cămașa de pe sfânta masă, am repecetluit jertfelnicul, am sfințit interiorul și exteriorul bisericii și am binecuvântat o clădire aflată în curtea bisericii, capela mortuară, o sală de mese, dar și un birou parohial și o bibliotecă parohială. Părintele paroh s-a ostenit foarte mult aici împreună cu credincioșii, și iată, efectiv biserica parohială de la Văliug s-a schimbat la față, avlia bisericii are o altă înfățișare”, a afirmat Preasfințitul Lucian.
„Părintele Raul locuiește în mijlocul credincioșilor, se bucură de prețuirea credincioșilor de aici, este un om foarte apropiat de credincioșii din Văliug și există o colaborare și comunicare frumoasă și fructuoasă între preot, administrația locală și credincioșii din această parohie. Aici sunt oameni vrednici, oameni iubitori de biserică, harnici și darnici, care întotdeauna au ținut aproape de Biserica Mântuitorului Hristos. Îl rugăm pe Domnul să ne dăruiască și nouă tuturor vedere duhovnicească, ca să înțelegem mai bine toate lucrurile și să trăim o viață cu adevărat spirituală, o viață duhovnicească, o viață autentică în conformitate cu principiile moralei creștine, împlinind poruncile lui Dumnezeu și dând slavă lui Dumnezeu pentru toate”, a mai spus Părintele Episcop.
Prima biserică ortodoxă din Văliug a fost construită în 1759. În anul 1887 pe temelia acelui locaş mai vechi, s-a zidit noua biserică.
Construcția sfântului locaș a fost realizată de Pettinger şi Gartner în stil baroc, cu turla pe naos. Este construită din piatră şi cărămidă arsă, acoperită cu tablă. Biserica a fost pictată în ulei, în stil realist, în anul 1926 de pictorul Gh. Marişescu. În 1939 pictura a fost restaurată de pictorul Ioan Băleanu, iar în 1987 din nou pictura a fost restaurată de Maria Tudur din Reşița. (arhidiacon Pavel Canea)
Sursa foto: Episcopia Caransebesului