Intervenţii chirurgicale ortopedice complexe la Spitalul Judeţean Reşiţa: 4 pacienţi au beneficiat de proteză totală de genunchi
Primele artoplastii cu proteză totală de genunchi realizate ieri, în premieră la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa au fost un succes. Cele 4 intervenţii chirurgicale au durat mai bine de 11 ore şi nu au existat complicaţii, a declarat astăzi echipa medicală, în cadrul unei conferinţe de presă.
Articol editat de Daiana Rosca, 4 iunie 2024, 17:50 / actualizat: 5 iunie 2024, 18:41
Artoplastiile cu proteză totală de genunchi sunt o mare realizare atât pentru colectivul secţiei de Ortopedie-Traumatologie cât şi pentru spital sustine medicul şef Mircea Bona:
„Este un moment important pentru secția noastră pe care ni l-am dorit și din perspectiva efectuării la Reșița a unor intervenții chirurgicale ortopedice cu grad mare de dificultate. Au fost implantate primele patru proteze totale de genunchi la patru pacienți aflați pe lista de așteptare pe programul național de protezare, operații care au decurs fără incidente și au fost un succes.”
Echipa medicală de la Resita a fost coordonată de profesorul Jenel Pătraşcu, seful Clinicii Ortopedie 2 de la Spitalul Judeţean din Timişoara. Starea pacienţilor este bună iar recuperarea va fi uşoară dacă pacienţii fac mişcare şi respectă cu stricteţe câteva reguli importante care se impun după o astfel de intervenţie chirurgicală:
„Au fost aplicate două tipuri de endoproteze diferite, în funcție de gravitate și de statusul bolii respective. Astăzi deja toți pacienţii au fost ridicați trebuie să meargă pentru că este obligatoriu să-și mențină încrederea în ei pentru că altfel dacă rămân o zi două la pat, cu spaimă se vor ridica tot mai greu și durerile vor fi tot mai mari, așa durerile dispar într-o zi și recuperarea este fantastic de rapidă. Dacă vorbim de genunchi recuperarea este între 3 şi 6 luni așa zisa perioadă de recuperare dar dacă începe de a doua zi în maximum 3 luni lucrează în grădină, asta vă garantez!”
Cei 4 pacienţi au început recuperarea astăzi, la o zi după intervenţia chirurgicală la genunchi. Aceştia se simt bine şi au făcut deja primii paşi:
„Mă simt foarte bine, am mers deja şi le mulțumesc domnilor doctori, domnului profesor. Eu am această problemă la genunchi de aproximativ 5-6 ani. Foarte bine a decurs operaţia, eu am 73 de ani şi am făcut primii pași cu cadru și mă simt foarte bine, sunt foarte bucuroasă că am ajuns să fac această intervenție aici la noi la Reșița, am stat mult pe lista de așteptare cred că un an, doi ani așa ceva.”
Principalii beneficiari care au doar de câştigat sunt cărăşenii care nu vor mai fi nevoiţi să facă naveta în alte centre universitare pentru protezarea genunchiului ori a şoldului deoarece Spitalul Judeţean din Reşiţa va continuă să efectueze astfel de intervenţii chirurgicale. Echipa medicală are sprijinul conducerii, a dat asigurări managerul Mircea Călin Laza:
„Pacienții se vor bucura de acum încolo de lipsa unui drum București- Timișoara sau București şi alte centre universitare unde trebuiau să se întâmple aceste operații.”
Cei 4 pacienţi aflaţi pe lista de aşteptare au beneficiat gratuit de aceste intervenţii chirurgicale prin intermediul Programului Naţional de Protezare, cu fonduri de la Casa de Asigurări de Sănătate.
Echipa medicală de protezare a genunchiului a fost una complexă fiind formată din: profesorul Jenel Pătraşcu, medicul şef Mircea Bona, medicul primar ortoped Robert Vlăduţu, medicul specialist Dragoş Mihai, medicul şef ATI Cosmin Trebuian şi mai mulţi asistenţi medicali.