2 iunie – ora 19.00
Peste exact o săptămână, în România vor avea loc primele alegeri din acest an, organizate simultan, europarlamentare şi locale. Circa 19 milioane de români sunt aşteptaţi la vot în cele aproape 19.000 de secţii de votare deschise la nivel naţional. Secţiile de votare se vor deschide la ora 7:00 şi se vor închide la ora 22:00 – faţă de ora 21:00, cum a fost la precedentele alegeri. Preşedinţii secţiilor de votare pot decide prelungirea votului până la 23:59, dacă sunt oameni care nu au apucat să îşi exercite acest drepţ dar se află în interiorul său în imediata apropiere a secţiei.
Articol editat de Sebastian Dragomir, 2 iunie 2024, 19:00 / actualizat: 3 iunie 2024, 15:48
În străinătate vor exista 915 secţii de votare, număr dublu faţă de europarlamentarele de acum cinci ani.Potrivit Autorităţii Electorale Permanente, numărul total al candidaţilor pentru alegerile locale şi europene se apropie de 208.000. Ca o curiozitate, cel mai tânăr candidat are 23 de ani, iar cel mai în vârstă, 100 de ani. Cetăţenii trebuie să ştie că pentru alegerile locale pot vota doar în localitatea de domiciliu sau de reşedinţă, în timp ce pentru europarlamentare pot vota la orice secţie doresc. Pentru că românii vor avea de ştampilat cinci buletine de voţ unul pentru europarlamentare şi patru pentru locale, în cabine vor exista tuşiere, care pot fi utilizate la nevoie. În pluş în premieră, datele despre prezenţa la vot vor fi prezentate în timp real, online, în ziua alegerilor, pentru fiecare scrutin în parte, pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente.
Social-democraţii sunt vigilenţi la respectarea corectitudinii votului din 9 iunie. Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu a declaraţ încă de la debutul campaniei electorale, că are informaţii potrivit cărora Silviu Hurduzeu ar putea avea un număr mare de voturi anulate la scrutinul din 9 iunie, aşa cum s-a întâmplat şi în urmă cu 4 ani:
Echipa de campanie a PNL Caraş-Severin, condusă de Romeo Dunca, se află în această seară la Ramna unde prezintă cetăţenilor programul electoral pentru următorul mandat. La Ramna, liberala Magdalena Ciurea este la al treilea mandat. Ea spune că, deşi lucrurile nu sunt întocmai cum şi-ar dori, e totuşi mulţumită că proiectele sale încep să prindă contur. Am decis să candidez pentru un nou mandat de primar al comunei Ramna pentru a continua ceea ce am început , a spus Magdalena Ciurea.
Andrei Plujar, candidatul la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, din partea Alianţei Dreapta Unită are o campanie electorală construită pe patru piloni esenţiali: sănătate, învăţămânţ turism şi infrastructură. Învăţământul ocupă un loc central, spune Plujar. El îşi propune să modernizeze sistemul educaţional, oferind elevilor nu doar cunoştinţe teoretice, ci şi abilităţi practice necesare într-o societate în continuă schimbare.
Lunie, de la ora 14.10, la postul nostru de radio va fi organizată cea de-a doua dezbatere live cu candidaţii la preşedinţia Consiliului Judeţean Caraş-Severin. Ea poate fi urmărită şi pe pagina de facebook Radio România Reşiţa. Pentru conducerea Consiliului Judeţean Caraş-Severin au fost validaţi 5 candidaţi. Este vorba de Silviu Hurduzeu, propus de PSD, Romeo Dunca de la PNL, Andrei Plujar de la Alianţa Dreapta Unită, Ilie Iova propus de AUR şi Daniel Axmann de la SOS România.