Ascultă Radio România Reșița Live

Prânzul de duminică: ciorbă de perișoare, pârjoale și plăcintă cu cireșe

Unul dintre cele mai frumoase obiceiuri este masa de duminică, în familie şi dacă mai avem şi prietenii alături nimic nu poate fi mai minunat.

Prânzul de duminică: ciorbă de perișoare, pârjoale și plăcintă cu cireșe

Articol editat de Radio Resita, 12 mai 2024, 07:15

Ciorbă de perişoare acrită sau neacrită, este primul fel.
Pentru preparare folosim:
– 250 gr carne de carne tocată de porc sau în amestec cu vită
– două linguriţe de gris sau de făină
– câte o ceapă roşie, un ardei kapia, unul gras un morcov, o rădăcină de pătrunjel și o bucată de țelină mică
– sare și piper proaspăt râșnit
– 50 de ml de ulei de măsline
– frunze de pătrunjel și mărar
– opțional 200 de ml de borş.

Din carnea tocată și grisul se formează perișoarele. Folosind gris în amestec fac perişoarele mai pufoase.
Într-o oală cu apă se pun legumele după ce a început să  fiarbă apa. Fierberea durează cam un sfert de ceas. După aceea se adugă perişoarele şi se continuă fierberea până perişoarele se ridică la suprafaţă, moment în care ştim că sunt gata.
Acum, cine dorește adaugă borș, sare, piper după gust şi la final verdeaţă. Mai dă un clocot sau două și se ia de pe foc.
Se servește alături crutoane sau de pâine prăjită.

La felul principal ne delectăm cu Pârjoale. Folosim la gătit:
– 250 gr carne de carne tocată de porc sau în amestec cu vită
– 2 cartofi
– o ceapă roșie mai mare
– 2 ouă
– un morcov
– 2 căţei de usturoi, opțional
– făină
– verdeață
– sare și piper negru proaspăt măcinat.
Cantităţile pot diferi în funcţie de numărul pofticioşilor de la prânzul de Duminică.
Într-un castron amestecăm carnea tocată, ceapa roşie, un morcov, verdeaţa tocată, sare și piper.
Radem cartofii și amestecăm bine toate ingredientele. Compoziția merge la frigider pentru contopirea aromelor.
După aceea, dăm pârjoalele prin făină, le ungem cu puțin ulei şi le așezăm în cuptor la 180 de grade Celsius până se rumenesc frumos. Pârjoalele se fac cam de o palmă și se aplatizează ușor. Căutăm să fie cam egale toate.
Se servesc cu piure cremos de cartofi.

Felul dulce de la final este o Plăcintă cu cireşe.
Pentru această delicioasă plăcintă avem nevoie de următoarele ingrediente:
– un  pachet de foi de plăcintă
– jumătate de kg de cireşe
– zeama şi coaja de la două lămâi
– 300 de gr de zahăr brun
– un plic de zahăr vanilat
– ulei pentru uns foile
– unt pentru uns tava.

După ce spălăm fructele, scoatem sâmburii şi le punem într-o tigaie împreună cu zahărul, zeama de lămâie și zahărul vanilat.
Punem pe foc şi lăsăm până ce zahărul s-a topit şi fructele s-au legat frumos, ca o dulceaţă.
Ungem câte trei foi de plăcintă cu ulei, întindem din amestecul de fructe şi rulăm.
Așezăm plăcinta în tava unsă cu unt. Continuăm până umplem tava. Ungem foile deasupra cu ulei şi dăm la cuptor pentru aproximativ 50 min, în funcţie de cuptorul fiecăruia.
Pudrăm fin cu zahăr vanilat.  

Poftă bună, să vă bucurați și să savurați prânzul de duminică.  

Daniel Babun

(adihadean.ro)

Enchilada de vită la cuptor
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 24 august 2024, 10:44

Enchilada de vită la cuptor

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat. Astăzi nu vom avea un...

Enchilada de vită la cuptor
Rețetă: orez cu fasole și năut
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 14 august 2024, 07:01

Rețetă: orez cu fasole și năut

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.Influențate de o istorie bogată a...

Rețetă: orez cu fasole și năut
Rețetă: empanada columbiană din carne
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 13 august 2024, 07:01

Rețetă: empanada columbiană din carne

Așa cum am procedat în fiecare zi de marți din săptămână traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America...

Rețetă: empanada columbiană din carne
Rețeta olandeză – Stamppot
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 12 august 2024, 10:42

Rețeta olandeză – Stamppot

în fiecare zi de luni vă dezvălui câte o rețetă din gastronomia țărilor de pe Bătrânul Continent. Țările de Jos, cum se mai numește...

Rețeta olandeză – Stamppot
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 11 august 2024, 10:41

Tradiții culinare italiene

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Tradiții culinare italiene
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 10 august 2024, 12:14

Paste Portofino

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele...

Paste Portofino
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 5 august 2024, 07:00

Rețetă din Sarajevo: ardei grași prăjiți și umpluți cu cartofi

În fiecare zi de luni vă dezvălui câte o rețetă din gastronomia țărilor din Europa. Astăzi vă propun mâncare din Sarajevo: ardei grași...

Rețetă din Sarajevo: ardei grași prăjiți și umpluți cu cartofi
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 4 august 2024, 08:00

Friptură de carne de porc din Naxos

A sta la masă cu familia Duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Friptură de carne de porc din Naxos