3 mai – Ziua Mondială a Libertății Presei
Motto: ’’Într-o societate modernă, este de neconceput dezvoltarea unei vieți spirituale, sau chiar a unei vieți economice, sociale normale, fără presă. Presa este un plămân prin care respiră o națiune.’’ Tudor Arghezi
Articol editat de Anca Bălălău, 3 mai 2024, 08:36 / actualizat: 3 mai 2024, 22:14
Este Ziua Mondială a Presei și automat îmi revine întrebarea de ce am ales această profesie? De ce colegii meu din radio stau sute de minute pe teren, în radio, la microfon, de ce vibrează pentru a rezolva ceva, pentru a lupta pentru Măria Sa Adevărul căruia îi dăruiesc nervii, sănătatea, oboseala, pentru acele puține clipe de fericire că l-au pus pe scaunul de domnitor alături de cuvântul care zidește!
Mai rămâne valabilă întrebarea mea: De ce? Da. Din dragoste de profesie, de oameni, de ascultători.
‘’Libertatea de predare şi de opinie în cărţi sau în presă este baza dezvoltării sănătoase şi fireşti a oricărui popor,’’ spunea Albert Einstein
Întorcându-mă la colegii mei din radio, am realizat împreună că spunând adevărul descoperim oameni minunați, așa cum spunea Mircea Eliade- ‘‘Ce oameni excepţionali trec pe lângă noi, anonimi şi noi admirăm prosteşte atâţia neghiobi, numai pentru că au vorbit de ei presa şi opinia publică.’’
La mulți ani, nouă, dragi colegi!
Societățile democratice depind de o presa liberă, obiectivă și responsabilă. De Ziua Mondială a Libertății Presei, îi salutăm pe acei membri dedicați ai presei care aspiră la cele mai înalte standarde ale profesiei lor. Reporteri din întreaga lume au fost amenințați, intimidați sau uciși pentru că și-au făcut datoria. Haideți să sprijinim și să încurajăm jurnalismul independent și profesionist, liber de influențe politice și comerciale.
De 31 de ani, Ziua Mondială a Libertăţii Presei se sărbătorește în fiecare an, la data de 3 mai, în întreaga lume și este dedicată tuturor celor care luptă pentru libera informare a cetățenilor. Această zi a fost proclamată de către Adunarea Generală a ONU în anul 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiuni a Conferinţei Generale a UNESCO, în anul 1991. Proliferarea mass-media independente în multe ţări şi înmulţirea tehnologiilor digitale au permis circulaţia liberă a informaţiilor. Cu toate acestea, libertatea presei, siguranţa jurnaliştilor şi libertatea de exprimare sunt tot mai atacate, având un impact asupra îndeplinirii altor drepturi ale omului, evidenţiază Organizaţia Naţiunilor Unite.
Practic, libertatea presei și libertatea de exprimare merg „mână în mână”, deși ambele noțiuni au roluri diferite.
Ziua de 3 mai joacă rolul de memento pentru guverne cu privire la necesitatea de a-şi respecta angajamentul faţă de libertatea presei. Este, de asemenea, o zi de reflecţie în rândul profesioniştilor media despre problemele libertăţii presei şi etica profesională. În acelaşi timp, este o oportunitate pentru: celebrarea principiilor fundamentale ale libertăţii presei; evaluarea stării libertăţii presei în întreaga lume; apărarea mass-media de atacurile la adresa independenţei acestora; aducerea unui omagiu jurnaliştilor care şi-au pierdut viaţa când îşi îndeplineau datoria, notează https://www.un.org/.
Ziua Mondială a Libertăţii Presei oferă posibilitatea cetăţenilor de a se informa asupra cazurilor de încălcare a libertăţii presei. Aici facem referire la faptul că în zeci de ţări ale lumii, publicaţiile sunt cenzurate, jurnaliștii sunt persecutați, hărţuiţi, atacaţi, arestaţi şi chiar ucişi.
Această zi este și un prilej pentru a reaminti guvernelor din întreaga lume nevoia de a-şi respecta angajamentele privind libertatea presei şi o zi de reflecţie în rândul profesioniştilor din media asupra implicaţiilor libertăţii de expresie şi a eticii profesionale.
Nu în ultimul rând, această zi ne reamintește de sacrificiului acelor jurnalişti care şi-au peirdut viaţa în lupta pentru apărarea libertăţii de expresie şi a exercitării acestei profesii.
Epilog: ’’ Jurnalismul constă în mare din a spune „Lordul John a murit!” unor oameni care n-au ştiut niciodată că Lordul John trăia.’’ G.K. Chesterton