Ascultă Radio România Reșița Live

Directorul ANPC, recomandări de 1 Mai

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) Paul Anghel a transmis câteva recomandări pentru români, în perioada vacanţei de 1 Mai, şi anume să refuze produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea şi care nu au înscrisă, pe etichetă, data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită.

Directorul ANPC, recomandări de 1 Mai

Articol editat de Valentina Adam, 27 aprilie 2024, 13:45 / actualizat: 28 aprilie 2024, 16:10

„Ca în fiecare an, românii sărbătoresc ziua de 1 Mai cu mici şi bere.

Pentru a vă bucura pe deplin de această sărbătoare, e bine să ţineţi cont de următoarele recomandări:

– La cumpărarea produselor din carne tocată, acordaţi atenţie deosebită aspectului produsului!

– Urmăriţi modul de etichetare. Nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare a datei durabilităţii minimale/ datei limită de consum şi a ingredientelor alergene.

– Refuzaţi produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare!

– Refuzaţi produsele din carne care nu au înscrisă, pe etichetă, data durabilităţii minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită!

– Nu cumpăraţi produse din carne tocată din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu poate elibera bon de casă cu care să fie justificată tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur, care vă poate afecta sănătatea!

– La cumpărarea berii, verificaţi starea ambalajelor (integritate, etanşeitate), limpiditatea lichidului şi data durabilităţii minimale”, a scris Paul Anghel, sâmbătă pe Facebook.

El a mai spus că, în cazul în care petreceţi ziua de 1 Mai în zone de agreement, e bine să fiţi atenţi la câteva aspecte:

„Trebuie urmărit, în cazul produselor alimentare, modul de expunere şi comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot să conducă la identificarea riscurilor pentru sănătate şi anume:

– existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele;

– integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării;

– etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, termenul de valabilitate, etc.”.

Anghel a adăugat că, „înainte de achiziţionarea alimentelor, din locuri specializate în acest sens, asiguraţi-vă că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecţie şi bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate este realizată cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă”.

„Acordaţi atenţie preţului afişat şi verificaţi concordanţa dintre preţurile afişate la raft şi cele marcate pe bonurile de casă. Şi un ultim sfat, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, dorăţi să reclamaţi calitatea/siguranţa unui produs”, mai precizează directorul ANPC.

În urma acţiunilor de supraveghere şi control desfăşurate de comisarii ANPC – Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, în anii trecuţi, sau fost constatate abateri, dintre care Anghel menţionează:

„- folosirea unor produse si proceduri nesigure care puneau în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor:

– utilizarea unor materii prime cu data limită de consum depăşită (cârnaţi, carne de mici, băuturi răcoritoare);

– utilizarea unor materii prime fără elemente de identificare (carne de mici, muştar, Ketchup);

– comercializarea unor produse cu urme de mucegai (chifle);

– utilizarea unui ulei excesiv de ars pentru prăjire;

– nerespectarea condiţiilor de păstrare şi depozitare a produselor;

– decongelarea materiilor prime congelate la temperatura mediului ambiant;

– schimbarea stării termice iniţiale a produselor;

– folosirea unor ustensile neigienizate cu aspect înnegrit;

– utilizarea unui cântar fără verificare metrologică;

– prezenţa la comercializare a unor produse cu modificări organoleptice (maioneză, sosuri pentru salate, roşii, ceapă, cartofi, castraveţi);

–  utilizarea unor grătare neigenizate corespunzător şi a unor ustensile pentru bucatărie degradate (cleşti pentru grătar, cuţite).

– Deficienţe de informare către consumator, de exemplu:

– lipsa informării cu privire la ingredientele cu potenţial alergen;

– lipsa informării cu privire la faptul că preparatele provin din produse decongelate;

– lipsa afişării datei limită de consum”.

2025 vine cu scumpiri la carburanţi dar şi cu o serie de măsuri fiscale prevăzute în ordonanţa ‘trenuleţ’
Naţional miercuri, 1 ianuarie 2025, 13:27

2025 vine cu scumpiri la carburanţi dar şi cu o serie de măsuri fiscale prevăzute în ordonanţa ‘trenuleţ’

Anul 2025 vine cu scumpiri la carburanţi, în urma creşterii accizelor dar şi cu o serie de măsuri fiscale prevăzute în ordonanţa...

2025 vine cu scumpiri la carburanţi dar şi cu o serie de măsuri fiscale prevăzute în ordonanţa ‘trenuleţ’
Mesajul transmis de Preşedintele României, Klaus Iohannis, cu prilejul Anului Nou
Naţional marți, 31 decembrie 2024, 12:54

Mesajul transmis de Preşedintele României, Klaus Iohannis, cu prilejul Anului Nou

România este o ţară stabilă, democrată, sigură şi proeuropeană, un partener de încredere pentru aliaţii noştri externi, a fost mesajul...

Mesajul transmis de Preşedintele României, Klaus Iohannis, cu prilejul Anului Nou
Guvernul a adoptat OUG de reducere a cheltuielilor din sectorul public
Naţional marți, 31 decembrie 2024, 05:57

Guvernul a adoptat OUG de reducere a cheltuielilor din sectorul public

Guvernul a adoptat, în ultima ședință din acest an, Ordonanța de Urgență care prevede reducerea cheltuielilor din sectorul public, în baza...

Guvernul a adoptat OUG de reducere a cheltuielilor din sectorul public
Guvernul discută măsurile fiscal-bugetare pentru 2025: salarii înghețate, vouchere limitate și reducerea subvențiilor pentru partide
Naţional luni, 30 decembrie 2024, 10:23

Guvernul discută măsurile fiscal-bugetare pentru 2025: salarii înghețate, vouchere limitate și reducerea subvențiilor pentru partide

Guvernul discută măsurile fiscal-bugetare pentru 2025: salarii înghețate, vouchere limitate și reducerea subvențiilor pentru partide. Guvernul...

Guvernul discută măsurile fiscal-bugetare pentru 2025: salarii înghețate, vouchere limitate și reducerea subvențiilor pentru partide
Naţional luni, 30 decembrie 2024, 09:20

Poliţiştii de penitenciare anunţă un protest în ultima zi din an, în contextul Ordonanţei ‘trenuleţ’

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor de Penitenciare (SNPP) a anunţat că, în cursul zilei de luni, declanşează centralizarea de semnături...

Poliţiştii de penitenciare anunţă un protest în ultima zi din an, în contextul Ordonanţei ‘trenuleţ’
Naţional duminică, 29 decembrie 2024, 10:48

Guvernul se pregătește să înghețe salariile bugetarilor și pensiile

Guvernul ar putea adopta luni, în ultima şedinţă din acest an, ordonanţa de urgenţă care prevede reducerea cheltuielilor din sectorul public...

Guvernul se pregătește să înghețe salariile bugetarilor și pensiile
Naţional sâmbătă, 28 decembrie 2024, 07:00

Liderii coaliţiei de guvernare nu au încheiat discuțiile privind bugetul de stat pe anul viitor

Liderii coaliţiei de guvernare nu au definitivat, la întâlnirea de vineri de la Palatul Victoria, proiectul ordonanţei de urgenţă numită...

Liderii coaliţiei de guvernare nu au încheiat discuțiile privind bugetul de stat pe anul viitor
Naţional luni, 23 decembrie 2024, 11:24

Iohannis l-a desemnat pe Ciolacu premier

Iohannis l-a desemnat pe Ciolacu premier. „Coaliţia pro-europeană mi-a propus un candidat pe care m-am decis să îl accept”...

Iohannis l-a desemnat pe Ciolacu premier