Schimbul de experienţă şi infuzia de capital, două puncte forte în relaţia Reşiţa-Bălţi în urma semnării unui acord de înfrăţire între cele două oraşe
Reșița este înfrățită de miercuri, 10 aprilie cu cel de-al doilea mare oraş din Republica Moldova, Bălţi.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 10 aprilie 2024, 15:35 / actualizat: 10 aprilie 2024, 19:46
Acordul de înfrățire a fost semnat de primarii celor două localități, Ioan Popa și Alexandr Petkov în prezenţa delegaţiilor celor două oraşe prietene.
Fiind primul acord de înfrățire semnat de edilul reșițean în timpul celor două mandate la conducerea Primăriei municipiului de pe Bârzava, evenimentul acesta l-a marcat pozitiv pe Ioan Popa care a declarat:
„Este un miracol faptul că te poți înfrăți cu un oraș din Moldova de dincolo de Prut. Pentru mine este o mare bucurie care a pornit la colegele mele de la educație de la Ildiko Pataki, de la Mădălina Chiosa şi Rădoi, Lili Dacica și iacătă suntem în faza în care am semnat deja foarte rapid acest acord. Eu le-am făcut promisiunea lor şi mi am făcut-o și mie să fac tot ce-mi stă în putiință, să dăm din ce ne-a dat Dumnezeu nouă aici, să le dăm și lor la Bălți pentru că merită sunt frații noștri moldoveni„.
Schimbul de experiență este primul avantaj identificat de cele două administrații în semnarea acestui acord. Oraşul Bălţi se află într-o situație similară urbei de pe Bârzava adică o localitate care necesită o infuzie de capital pentru derularea unor proiecte de dezvoltare și modernizare, a precizat primarul Alexandr Petkov:
„Nouă ne pare foarte bine că am putut finaliza acest proces de semnare a acordului de înfrățire între orașele noastre; este un proiect care s-a materializat după câțiva ani de implementare a unor proiecte educaționale în special și unor întâlniri tot în cadrul proiectelor transnaționale. Consider ca având la bază deja acordul de înfrățire între orașele noastre vom putea să valorificăm experiența dumneavoastră ca să putem implementa niște proiecte de infrastructură la bălți pentru că şi noi avem nevoie de un salt de dezvoltare a infrastructurii. Am văzut ce se face la Reșița și îmi pare foarte bine că am găsit aici niște momente care sunt extrem de frumoase și unele s-ar putea implementa și la Bălți. Mă bucur că am găsit în persoana domnului primar un om devotat comunității și vreau să felicit locuitorii Reşiţei că aveți aici o astfel de conducere, este de apreciat„.
În cursul întâlnirii de lucru, primarul Ioan Popa a vorbit oaspeţilor despre proiectele în derulare de pe raza municipiului Reşiţa, atât într-o prezentare power-point, cât şi una amplă pe teren pe şantierele deschise din urbe.
Amintim că, municipiul Reşiţa a mai încheiat, de-alungul anilor, acorduri de înfrăţire cu oraşul Caen din Franţa şi cu Veliko Gradişte din Republica Serbia.