Conducătorii de biciclete şi trotinete electrice au fost verificaţi de poliţiştii cărăşeni
Săptămâna trecută, polițiștii rutieri din Caraș-Severin au acționat pentru prevenirea și combaterea tuturor cauzelor generatoare de accidente rutiere. Un accent deosebit a fost pus pe verificarea modului de respectare a regulilor de circulație de către conducătorii de biciclete și trotinete electrice.
Articol editat de Casandra Silitra, 8 aprilie 2024, 12:48 / actualizat: 8 aprilie 2024, 17:11
În urma neregulilor constatate au fost aplicate 753 de sancțiuni contravenționale pentru abaterile săvârșite de aceștia, 708 fiind aplicate în cazul bicicliștilor, iar 45 în cazul conducătorilor de trotinete.
Recomandări privind circulația pe drumurile publice a BICICLIȘTILOR:
-Utilizați casca de protecție și vesta reflectorizantă, pentru a vă proteja şi pentru a creşte vizibilitatea în deplasările pe drumul public. Casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii de biciclete și trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani, atunci când se deplasează pe partea carosabilă.
– Reamintim obligaţiile legale pentru biciclişti, referitor la limita de vârstă, de 14 ani, pentru deplasarea cu bicicleta pe drumurile publice, obligaţia de a folosi vesta reflectorizantă şi elementele din echiparea bicicletei, precum şi regula de a purta casca de protecţie şi de deplasare pe partea dreaptă a drumului atunci când participă la traficul rutier.
– Recomandăm ca aceia care învaţă mersul pe bicicletă, în special copiii, să utilizeze exclusiv trasee special amenajate sau să facă acest lucru în afara drumului public.
– Nu creați suprize în trafic, manevrele bruște şi schimbarea direcţiei de deplasare să fie făcute doar după o asigurare temeinică.
– Traversarea drumului pe trecerea pentru pietoni să nu fie făcută pe bicicletă, ci mergând pe lângă aceasta, după ce, în prealabil, v-aţi asigurat că intenţia de a traversa a fost observată de conducătorii auto şi că aceştia pot opri în condiţii de siguranţă.
_ Dacă ați consumat băuturi alcoolice, nu circulați cu bicicleta sau cu trotineta, vă puneți în pericol viața și riscați să fiți sancționați contravențional.
Polițiștii caransebeșeni au depistat ieri, în trafic, în Caransebeș, un bărbat care se deplasa pe bicicletă și avea o alcoolemie de 1,32 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost sancționat contravențional cu amendă.
Recomandări privind circulația pe drumurile publice a utilizatorilor de TROTINETE ELECTRICE:
_ Utilizați casca de protecție și elemente de iluminare în echiparea trotinetei, pentru a vă proteja şi pentru a creşte vizibilitatea în deplasările pe drumul public.
– Limita de vârstă pentru deplasarea pe drumurile publice cu troninete electrice este de 14 ani.
-Dacă un drum este prevăzut cu pistă pentru biciclete, atunci trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulația trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 km/h.
REȚINEȚI: Traversarea drumurilor publice pe trecerile pentru pietoni, în timpul deplasării pe bicicletă sau trotinetă constituie abatere de la normele de circulație rutieră și poate atrage sancționarea contravențională, sau, mai grav, implicarea într-un eveniment rutier.
Nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor sau a trotinetelor electrice constituie contravenție, și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, respectiv 4-5 puncte amendă (660 – 825 de lei).
Nerespectarea normelor privind dotarea bicicletelor sau a trotinetelor electrice se sancționează contravențional cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv 6 – 8 puncte amendă (990 – 1.320 de lei).
Poliţiştii cărășeni recomandă tuturor participanților la trafic să conducă cu prudență, adoptând permanent o conduită preventivă, să adapteze viteza de deplasare la condițiile meteo și de trafic și să nu se angajeze în efectuarea de manevre riscante.