Salvamontiştii cărăşeni refac primele trasee de alpinism clasic din Banat
Salvamontiștii din Caraș-Severin au trecut la activitățile din sezonul cald cu desfășurarea unui proiect ce prevede refacerea mai multor trasee de alpinism clasic din zona Băile Herculane.
Articol editat de Cristina Corocan, 3 aprilie 2024, 16:48 / actualizat: 4 aprilie 2024, 14:07
Salvamontul din Caraș-Severin si Asociația Alternative din Timișoara derulează în această perioadă la Herculane, în zona Amfiteatru, un proiect care vizează refacerea mai multor trasee de cățărare, care s-au degradat. Este vorba despre primele trasee de escaladă amenajate în urmă cu aproximativ 50 de ani în urmă pe pereți verticali de calcar.
”Este vorba despre un proiect de reamenajare a unor trasee clasice de alpinism. Atunci când spun trasee clasice de alpinism mă refer la principala zonă de alpinism din Herculane, undeva deasupra de hotelurile din zona UGSR-ului. În acel perete cu 50 de ani în urmă au fost bătute primele pitoane, au fost amenajate primele trasee de alpinism. Acolo toți alpiniștii din Banat ne-am făcut, cumva, ucenicia. Deoarece materialele cu care au fost amenajate traseele la momentul respectiv au devenit uzate și pitoanele, adică asigurările, din perete nefiind sigure, am considerat foarte important să le înlocuim cu materiale modern. Un astfel de proiect are scopul de a pune în valoare turismul de aventură din zona Herculane și de pe Valea și am considerat că este extrem de important să refacem și să repunem în valoare acest perete istoric. Pe de altă parte acțiunea pe care o facem în aceste zile este și un elogiu pe care îl aducem înaintașilor noștri, primii alpiniști din Banat, cei care au pus bazele acestui sport în zona Banatului și mă refer aici în special la membrii secției de alpinism de la Clubul Universitatea din Timișoara”, a spus alpinistul Cornel Galescu, șeful serviciului Salvamont Caraș-Severin.
Prin acest proiect se dorește aducerea unui un elogiu primilor alpiniști bănățeni care au pus bazele infrastructurii alpine, fără de care nu se putea vorbi de performanță în alpinismul bănățean și național.
sursa foto: Salvamont Caraș-Severin