Ascultă Radio România Reșița Live

Plăcintă cu urdă dulce și stafide

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.

Plăcintă cu urdă dulce și stafide

Articol editat de Radio Resita, 21 martie 2024, 11:37 / actualizat: 24 martie 2024, 11:44

Rubrica de astăzi am dedicat-o Placintei cu urdă dulce și stafide.

Pentru prepararea aluatului folosim:
– 600 de grame de făină tip 650
– un ou
– câte un plic de praf de copt și de zahăr vanilat
– 10 linguri de ulei de Floarea-soarelui sau de rapiță
– două linguri de zahăr
– un pahar cu apă.

Pentru umplutură ne trebuie:
– 400 de grame de urdă dulce
– 150 de grame de zahăr tos
– 100 de grame de stafide aurii sau brune, după preferință
– un ou.

Înainte de toate preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius, astfel încât acesta să fie gata de folosit când va veni momentul să dăm plăcinta cu urdă și stafide la copt.

Într-un castron încăpător punem cele 600 de grame de făină și apoi celelalte ingrediente: oul, plicul de praf de copt, cel de zahăr vanilat, 10 linguri de ulei vegetal, două linguri de zahăr și un pahar cu apă.
Frământăm bine. Aluatul trebuie să devină elastic și nelipicios. În caz că simțiți că mai este nevoie, mai adăugați făină. Lăsați-l la odihnit, acoperit cu un prosop de bucătărie curat și uscat, cât timp se pregătește umplutura.

Prepararea acestei plăcinte cu urdă și stafide este cât se poate de simplă. Tot ce trebuie să facem este să amestecăm într-un bol toate ingredientele pregătite: 400 de grame de urdă dulce, 150 de grame de zahăr, 100 de grame de stafide și un ou.

Împărțim aluatul obținut în două bucăți egale. Din fiecare bucată, întindem câte o foaie de aluat cu sucitorul.
După aceea, punem o foaie de aluat într-o tavă unsă cu unt și tapetată cu făină sau, și mai bine, acoperită cu hârtie de copt.
Ulterior, adăugăm umplutura de urdă dulce și stafide și punem și cea de-a doua foaie de aluat. Dăm plăcinta la cuptor, la foc mediu, până când se rumenește.

După ce am scos-o din toba cuptorului lăsăm plăcinta să se răcească și o tăiem în formele dorite. Se poate servi ca atare sau pudrată cu zahăr, după cum preferați. Oricum ați alege să vă delectați cu ea, plăcinta cu urdă și stafide merge de minune ca desert, dar și lângă cafeaua de dimineață sau după masa de prânz.

Simplă, aromată și hrănitoare, plăcinta cu urdă și stafide aurii sau brune este atât de gustoasă încât nu are cum să nu fie pe placul tuturor, de la cei mici până la cei mari. Alternativ, dacă doriți să experimentați, puteți încerca să folosiți în această rețetă și alte fructe confiate, cum ar fi curmale tăiate în bucăți mici sau merișoare ori ananas.

Serviți cu poftă Plăcinta cu urdă dulce și stafide  și vă bucurați de această delicatesă, dar să nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate, nu cu regularitate.
Doar ne-ndulcim, nu ne săturăm, să nu facem diabet sau să ne îngrășăm.

Daniel Babun

Foto caietulcuretete.ro

Cod cu garnitură de cartofi și ciuperci cu sos verde
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 octombrie 2024, 08:13

Cod cu garnitură de cartofi și ciuperci cu sos verde

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Cod cu garnitură de cartofi și ciuperci cu sos verde
Rețetă – Umplutură de pește sărat
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 20 septembrie 2024, 07:52

Rețetă – Umplutură de pește sărat

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare. Carnea de pește este una...

Rețetă – Umplutură de pește sărat
Rețetă Orientul Mijlociu- Arayes
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 18 septembrie 2024, 08:36

Rețetă Orientul Mijlociu- Arayes

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.Influențate de o istorie bogată a...

Rețetă Orientul Mijlociu- Arayes
Rețetă americană – Grizzly Gnudi  
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 17 septembrie 2024, 07:30

Rețetă americană – Grizzly Gnudi  

În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și poposim într-o bucătărie din câte o țară din America de Nord, de Sud sau Centrală. De...

Rețetă americană – Grizzly Gnudi  
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 16 septembrie 2024, 08:29

Rețetă europeană – Ciger sarma

Bucătăriile țărilor europene sunt diverse dar ele au anumite  caracteristici comune care le diferențiază de alte regiuni. Carnea este mai...

Rețetă europeană – Ciger sarma
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 15 septembrie 2024, 08:52

Prânzul de duminică: ciorbă de praz, tocănița ardelenească de porc și tăieței cu pesmet

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: ciorbă de praz, tocănița ardelenească de porc și tăieței cu pesmet
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 14 septembrie 2024, 09:45

Rețetă – Moussaka grecească

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană are o...

Rețetă – Moussaka grecească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 8 septembrie 2024, 10:09

Prânzul de duminică: ciorba de fasole păstăi,  șnitel crispy și tiramisu la pahar

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: ciorba de fasole păstăi,  șnitel crispy și tiramisu la pahar