Scarlatină şi infecţii cu rotavirus în Caraş-Severin
În judeţul Caraş-Severin au apărut primele cazuri de scarlatină şi de infecţii cu rotavirus din acest an. Acestea au fost identificate în colectivate la copii de vârste diferite, atât din mediul urban cât şi din mediul rural. Evoluţia acestor boli transmisibile se află sub atenta supraveghere a Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică.
Articol editat de Daiana Rosca, 21 martie 2024, 16:36 / actualizat: 22 martie 2024, 16:29
Despre situaţia actuală ne oferă detalii purtătorul de cuvânt al DSP, Daniel Botgros:
„De la începutul lunii martie Direcția de Sănătate Publică a județului poate confirma un caz de scarlatină iar două cazuri sunt încă probabile, în sensul că se așteaptă rezultatul analizelor de laborator. Aceste cazuri pe care le avem sunt la Fârliug de asemenea într-o colectivitate de copii. În ceea ce privește rotavirusul în Caraş-Severin de asemenea de la începutul lunii martie avem 7 cazuri în mediul urban și rural și această afecţiune este întâlnită în colectivitățile de copii.”
Cele două afecţiuni sunt contagioase iar dacă persoanele infectate nu sunt izolate la timp pot transmite boala şi celor cu care intră în contact, ne-a transmis medicul infecţionist Virgil Musta:
„Scarlatina este o boală destul de frecventă în ultimul timp și care se manifestă cu febră, cu dureri în gât la înghițire și cu vărsături în perioada de debut, apoi începe să apară o erupție pe corp dar este important ca să fie diagnosticată în timp util pentru că boala beneficiază de tratament antibiotic specific.
Rotavirusul este un virus care dă boală diareică acută cu febră, greţuri, vărsături şi dureri abdominale. Riscul în această boală este la copiii mici care se dezechilibrează hidroelectrolitic foarte repede este motivul pentru care acești copii sunt internați ca să fie reechilibraţi, să nu se deshidrateze.”
Toate aceste cazuri au fost izolate şi se află sub tratamenţ, starea de sănătate a copiilor fiind bună.
Sursa foto: Pixabay