CNDT: Natura este darul lui Dumnezeu pentru om și avem datoria de a o proteja, a subliniat prof. Viorica Gârtoi la acţiunea educativă de plantare de arbori pentru un viitor verde
Luna plantării arborilor în cadrul Administraţiei Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului a debutat la Reşiţa luni, 18 martie printr-o acţiune educativă organizată cu şi pentru elevii Colegiului Naţional „Diaconovici-Tietz” din municipiul de pe Bârzava.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 18 martie 2024, 20:54
O lecţie deschisă educativă despre cum se plantează arborii, caracteristicile speciilor care cresc în Banat, instrumentele folosite la sădirea puieţilor forestieri, dar şi cum să îi întreţii până la maturitate şi de ce e bine să fie cât mai mulţi copaci în jurul nostru, a predat-o cu succes directorul Administraţiei Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului, Nicolae Ifca, elevilor din clasele primare de la Colegiul Naţional „Diaconovici-Tietz” din Reşiţa:
„Având în vedere că este luna dedicată pădurii, luna plantării arborilor, Administrația parcului am considerat că este foarte bine să facem o acțiune de conștientizare în ceea ce privește educația forestieră, dar și ce presupune plantarea unui arbore. Administrația se va implica foarte mult în activitățile de conștientizare în ceea ce privește natura, sădirea unui arbore, obiectivele de vizitare din cadrul parcului, cum trebuie să fim față de protejarea florei, a faunei, iar educativ plantăm câteva exemplare din specia brad, prezentăm lucruri despre puieți cum se plantează, forma gropii etc. Copiii trebuie să fie responsabili în continuare şi să îi ude și probabil că peste un an, doi, trei o să venim și o să vedem cât s-au dezvoltat„.
Copiii au fost extrem de entuziasmaţi şi de la ei am aflat cât este de important să plantezi şi să ai grijă de natura din jurul tău:
„Am fost invitaţi să vedem cum se plantează copaci, care din câte ştiu sunt de diferite specii. Eu am plantat la țară la grădina mea niște căpșuni„.
„Am plantat la bunicul meu în grădină un măr și ardei şi s-au şi prins„.
„Am plantat un copăcel în curtea școlii Colegiul Național Diaconovici-Tietz. Copaci ne dau oxigen, mențin pământul stabil. De cei bătrâni trebuie să avem grijă şi să respectăm natura plantând mai mulți copaci„.
„Am plantat brazi și stejari. E important să plantăm copaci pentru că ne dau oxigen, umbră și multe animale trăiesc în acei copaci și iau fructe din ei şi se hrănesc cu ele. Noi avem nevoie de pădurile de aici din împrejur și va fi foarte rău dacă nu avem grijă de ele și nu ar mai fi copaci„.
„Copacii sunt importanți că ne dau oxigen, fac fructe și sunt casă
pentru mai multe animale din pădure„.
Directorul Colegiului Naţional „Diaconovici-Tietz”, prof. Viorica Gârtoi a catalogat importanţa unor astfel de acţiuni ca binevenite atât pentru cei mici, cât şi pentru cei mari:
„O lecție educativă și demonstrativă prin care în parteneriat cu Parcul Național Semenic-Cheile Carașului am plantat cinci brăduți și este de subliniat importanța protejării și plantării arborilor în dezvoltarea unui mediu sănătos. Să nu uităm că, natura este darul lui Dumnezeu pentru om și avem datoria de a o proteja, nu doar de a o exploata în scop personal. Este subliniată și importanța mediului înconjurător în dezvoltarea noastră personală„.
Lecţiile deschise educative cu şi pentru elevii de toate vârstele vor continua pe parcursul lunii martie, dedicate pădurii, în mai multe şcoli din Reşiţa şi din judeţ, a mai subliniat pentru postul nostru, directorul administraţiei Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului, Nicolae Ifca.