Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă din bucătăria americană- Ayaca

În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și poposim într-o bucătărie din câte o țară din America de Nord, de Sud sau Centrală.
Aruba este o insula în Marea Caraibilor, la nord de peninsula venezueleană Paraguana, un teritoriu care face parte din Regatul Țărilor de Jos în America Centrală.
Împreună cu Bonaire și Curacao formează Antilele Leeward Olandeze.
Insula de numai 180 de km pătrați și peste 100.000 de locuitori este cea mai mică din grupul Leeward și are capitală la Oranjestad.
Economia, bazată pe rafinăriile de petrol, a fost recent diversificată prin sectoarele turism și finanțe “offshore”.
Limba oficială este olandeză, iar localnicii vorbesc “papamiento” (o combinație a limbilor olandeză, spaniolă, portugheză și engleză).
Clima este tropical marină, însorită, cu temperaturi medii anuale de 28 de grade Celsius.
Aruba se află în afară traseului obișnuit al uraganelor și are o climă puțin diferită de cea a celorlalte insule din Caraibe. Este mai uscată și mai previzibilă, astfel este o destinație ce poate fi abordată în orice perioada a anului.
Mâncarea în Aruba a fost creată de un amestec de indieni americani, negustori, pirați, puteri coloniale olandeze și spaniole, sclavii africani și coloniști orientali și asiatici.
În Aruba oamenii mănâncă în principal pește, dar și carnea este disponibilă peste tot. Mulți oameni din Aruba merg și la lanțurile de fast-food, care devin din ce în ce mai populare datorită turiștilor americani.  
Aruba are puține produse proprii. Acest lucru este cauzat de faptul că abia plouă și prin urmare, este dificil să se cultive ceva. Majoritatea produselor sunt livrate cu vapoarele.

Rețetă din bucătăria americană- Ayaca

Articol editat de Radio Resita, 12 martie 2024, 06:32

Ayaca este o mâncare tradițională. Este un aluat din făină de porumb și umplut cu carne, legume și ierburi. Să vă spun cum se prepară Ayaca.

Se iau:
– un kg de făină de porumb
– jumătate de kg de carne de porc, tăiată cuburi mici
– 500 de grame de piept de pui, tăiat în cuburi mici
– o cană de stafide
– o cană de măsline, feliate
– cană de capere
– 3 cepe mari, tocate mărunt
– câte un ardei verde și unul roșu tocați mărunt
– o roșie, tăiate mărunt
– 2 căței de usturoi, zdrobiți
– o lingură de piure de roșii
– o lingură de sos Worcestershire
– câte o linguriță cu vârf de oregano și de boia
– o jumătate de linguriță de chimen măcinat
– două cești de supă de pui
– câte o jumătate de cană de ulei de măsline și de oțet
– sărat și piperat după gust.

Din făina de porumb și apă frământați un aluat și formați  bile de mărimea unei mingi de tenis. Aplatizați fiecare aluat cam de un cm grosime. Luați hârtie termică și puneți pe ea aluat și peste carne de porc, de pui, stafide, măsline, capere, ceapă, ardei, roșii și usturoi.
Adăugați puțin piure de roșii, sos Worcestershire, oregano, boia de ardei, chimen măcinat și piper negru.

În Aruba se folosește frunză de banană. Cum la noi nu se găsește am improvizat cu hârtie termică.
Repetați proces până când toate bilele de aluat au fost folosite.
Fierbeți Ayaca într-o tigaie mare cu multă apă, oțet și sare timp de aproximativ 2 ore.
Scoateți Ayaca din apă și lăsăți-le să se răcească înainte de a le despacheta.

Bucurați-vă de o mâncare delicioasă, pentru a cunoaște aromele Antilelor.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(alltur.romijnreceptenboek.nl)

Etichete:
Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Krautsuppe
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe
Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 decembrie 2024, 09:00

Paste Bucatini cu carne de iepure

Insula Procida, alături de Ischia și de mult mai cunoscuta Capri fac parte din nestematele Golfului Napoli.Bucataria din Procida și Ischia sunt...

Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 decembrie 2024, 06:00

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 decembrie 2024, 09:00

Pisto Manchego

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pisto Manchego
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 decembrie 2024, 09:45

Lohikeito

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și...

Lohikeito
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 decembrie 2024, 05:30

Biscuiți Bussola din Burano

Burano este o insula care face parte din Italia fiind în laguna Veneției. Este una dintre cele mai frumoase și mai cunoscute insule, situată la 7...

Biscuiți Bussola din Burano