Caraş-Severin: Crescătorii de albine sunt mulţumiţi de ajutorul de stat acordat de MADR – „oricât de mic, este binevenit”
Zeci de crescători de albine din Caraş-Severin se înghesuie zilele acestea la sediul Direcţiei Judeţene pentru Agricultură din Reşiţa pentru a depune cererile de solicitare a ajutorului de stat acordat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru pierderile suferite anul trecut în sectorul apicol.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 12 martie 2024, 06:37 / actualizat: 13 martie 2024, 7:26
Echivalentul în lei a 5 euro pentru fiecare familie de albine le va fi virat până în 30 iunie apicultorilor cărăşeni în conturile pe care le au deschise în băncile din judeţ, sub forma unui ajutor de stat pentru a-şi putea continua munca în stupine până la aprobarea şi acordarea subvenţiei de minimis, a declarat pentru Radio Reşiţa adjunctul Direcţiei pentru Agricultură Caraş-Severin, Adina Bâte:
„Ne bucurăm să venim în sprijinul apicultorilor în acest an cu 5 euro per familia de albine; este un ajutor binevenit tocmai pentru a nu fi nevoiţi să renunțe la micile lor afaceri. Imputurile sunt tot mai mari, condițiile climatice se schimbă de la un an la altul, anii sunt tot mai secetoși, iar apicultorii sunt nevoiți să cumpere mâncare pentru albine ceea ce duce la costuri foarte mari. Sunt foarte mulți care nu reușesc să supraviețuiască, oar toate aceste probleme determină o scădere a interesului apicultorilor pentru această meserie, mai ales a celor tineri. Acest ajutor este o motivație pentru a-și putea continua munca„.
Ne-am deplasat la sediul Direcţiei pentru Agricultură şi am stat de vorbă cu unii dintre apicultorii veniţi la Reşiţa din mai toate colţurile judeţului.
Cu toţii s-au arătat mulţumiţi de ajutorul acordat, pentru că practică apicultura din tată în fiu şi nu pot renunţa aşa de uşor la această îndeletnicire:
„Orice e bine venit.
Foarte bine, ne ajută mult.
Foarte bine vine ajutorul că foarte multe cheltuieli avem. Numai mâncarea lor cât costă. O turtă cu polen a ajuns la 14 lei bucata și asta la o sută de familii sunt 14 milioane. Sincer vă spun că, nu se mai prea rentează investiţia, dar nu putem acum să ne lăsăm.
Am beneficiat și în alți ani de ajutoare, sigur că da și acum doi ani când s-au dat.
Îi bun ajutorul ăsta că tot ne ajută, cât de puțin este e foarte bine venit. Ne plac albinele şi nu putem să le lăsăm aşa de azi pe mâine„.
Coordonatorul programului, consilier superior Viorela Marcu din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Caraş-Severin, reaminteşte apicultorilor condiţiile de eligibilitate, dar şi componenţa dosarului pe care trebuie să-l depună la Direcţia judeţeană pentru Agricultură Caraş-Severin:
„Reamintim că pentru a beneficia de ajutorul de stat pentru compensarea parțială a pierderilor suferite în anul 2023 în sectorul apicol în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei apicultorii pot depune la sediul Direcției pentru agricultură județene Caraș-Severin următoarele documente: câte o copie după cartea de identitate, CUI-ul dacă este cazul, atestatul de producător, dovada unui cont activ sau trezorerie și o copie a documentului de înregistrare sanitar-veterinară a exploatației apicole„.
Amintim că, din cei 500 de potenţiali apicultori, până în prezent cereri de ajutor de stat au depus peste 100 de crescători de albine din întreg judeţul.