Problema Tezaurului României sechestrat în Rusia a ajuns la Bruxelles
La sediul Parlamentului European de la Bruxelles, a fost inaugurată marți, 5 martie, expoziția „Tezaurul de aur al Băncii Naționale a României trimis la Moscova și niciodată returnat – o creanță mai veche de un secol”.
Articol editat de Sebastian Dragomir, 6 martie 2024, 13:57
Având în vedere că problema rezervei de aur confiscate de statul rus nu este cunoscută la nivel internațional, Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis să susțină inițiativa europarlamentarului Eugen Tomac, cu sprijinul grupului de europarlamentari români, de a aduce subiectul în atenția instituțiilor europene.
„Nu putem să rămânem tăcuți, acest subiect trebuie făcut cunoscut publicului european, iar instituțiile europene trebuie să cunoască acest caz”, a declarat Eugen Tomac.
Expoziţia spune povestea, în imagini şi cifre, a unui episod prea puţin cunoscut prea puţin mediatizat, injust respins drept prea vechi şi imposibil de soluţionat.
La evenimentul de deschidere a expoziţiei au participat europarlamentarii Corina Creţu, Maria Grapini, Rovana Plumb, Traian Băsescu şi Vlad Botoş, dar şi numeroşi europarlamentari din toate grupurile politice, din ţările partenere.
Expoziţia va dura trei zile, pe parcursul cărora sunt prezentate dovezi istorice, înscrisuri, probe juridice şi angajamentele părţilor rusă şi română în legătură cu cele 91,5 tone de aur fin trimise la Moscova.
Documentele expuse atestă fără îndoială că „Tezaurul BNR trimis la Moscova, depus într-o țară aliată, împreună cu toate documentele relevante, în baza unui acord internațional, recunoscut și validat de istorie, reprezintă un caz singular în care rezerva de aur monetar este încredințată cu toate documentele oficiale și garanțiile de depozit conform cărora ar fi returnată oricând la cererea proprietarului, doar ca depozitarul să nu își respecte apoi aceste obligații, asumate conform tuturor normelor și obiceiurilor internaționale”, a susținut Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR.