Ascultă Radio România Reșița Live

Friptura de porc ca-n Setubal

Bucătăriile țărilor europene sunt diverse dar ele au anumite  caracteristici comune care le diferențiază de alte regiuni. Carnea este mai proeminentă și mai consistentă. Multe produse lactate sunt folosite în gătit. Cartofii și varza sunt legumele importante în alimentația europenilor.
Peștele, mereu proaspăt, face din oferta gastronomică din regiunea Setubal o referință națională și internațională, a cărei etichetă de calitate a căpătat notorietate în timp.
În Setubal, peștele și delicatesele marine sunt principala atracție gastronomică. Sardinele sunt una dintre cele mai mari referințe gastronomice ale regiunii și sunt întotdeauna un motiv pentru o sărbătoare a aromelor. În 2011, a fost considerată una dintre „7 minuni ale gastronomiei” din Portugalia.
La fel ca sardinele și macroul, chefalul și stridiile sunt câteva dintre delicatese prezente în gastronomia din Setubal. Nu vă prezint astăzi o rețetă cu pește din Setubal. M-am gândit să vă spun cum fac setubalezii Friptură de porc în stilul lor. Vom lua:
– 800  de gr de carne de porc
– 4 felii de șuncă
– 3  căței de usturoi
– 300 de ml  de vin alb
– ulei de măsline
– o linguriță  de boia de ardei dulce
– o foaie de dafin
– muștar, sare, piper și chilli după gust.

Friptura de porc ca-n Setubal

Articol editat de Radio Resita, 4 martie 2024, 07:26

Feliem carnea și asezonăm fripurile cu căței de usturoi tocați, vin alb, foi de dafin, boia de ardei, sare, piper și chili.
Amestecăm bine și lăsăm la marinat 10 minute.
Punem uleiul și îl încingem într-o tigaie la foc mediu. Adăugăm fripturile scurse și le prăjim pe ambele părți. După aceea le scoatem și le lăsăm deoparte.
Adaugăm feliile de șuncă în aceeasi tigaie și le prăjim până devin aurii. Le scoatem și le rezervăm.
În aceeași tigaie punem ce a rămas din marinadă și cine dorește mai poate adăuga usturoi după gust. Ajung feliile de carne și șunca în tigaie.  Definitivăm gătirea până carnea este făcută. Se servesc alături de orez picant cu ananas.

Garnitura o pregătim din:
– 250 de gr de orez basmati
– 400 de gr de ananas decojit
– două cepe
– un cățel de usturoi
– două roșii proaspete sau din conservă
– 3 linguri de ulei de măsline
– opțional 3 fire de roiniță
– piper negru proaspăt măcinat și sare de mare.

Punem la fiert 650 de ml de apă cu sare într-o cratiță. Turnăm orezul în apă și îl lăsăm să absoarbă lichidul la foc mic, cu tigaia acoperită, timp cuprins între 12 și 15 minute.
Între timp, tăiem ananasul în cuburi mici. Curățăm ceapa și o feliem subțire. Curățăm și tocăm mărunt usturoiul. Degajăm semințele și nervurile de la ardei și îl tăiem cuburi.
Încingem uleiul într-o tigaie. Prăjim ceapa până devine aurie.
Adăugăm bucățile de ananas, usturoiul și piperul mai prăjim aproximativ două minute.
Între timp, scurgem orezul de apă.
Adăugați amestecul de ananas în tigaie și prăjiți totul la foc mediu aproximativ 5 minute. Amestecăm, potrivim gustul de sare și piper.
Cine dorește și îi face plăcere pune zeamă de lămâie și roinița și amestecă. Se servește carnea cu orez.
Poftă bună și bucurați-vă de ce preparați!

Daniel Babun

(visitsetubal-com; receitasemenus-net)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine